În județul Bistrița-Năsăud se va mai înființa încă o instituție publică întrucât s-a divizat Ministerul Tineretului și Sportului, a spus, într-o ședință a Colegiului prefectural, Annamària Antal, director. În prezent, cei 21 de angajați așteaptă să vadă încotro vor merge: ”13 vor pleca într-o parte, restul în altă parte, dar nu știm exact ce se întâmplă, dar angajații speră că va fi totul bine și noi la fel”.
”La nivel național, în baza OUG 121 și HG 197 și 198 din 10 februarie 2022 există două ministere, Ministerul Sportului, respectiv Ministerul Tineretului, Familiei și Egalității de Șanse. Deocamdată, la nivel județean funcționăm cu o singură instituție, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, dar vom fi două instituții: Direcția pentru Sport și Direcția pentru Tineret. Deocamdată, funcționăm așa, dar, din păcate, atât pe Tineret, cât și pe Sport, buget nu avem. Până la data de 31 mai a.c. trebuia să se facă despărțirea celor două instituții. Nu s-a făcut. Ni s-a spus că în iunie, apoi că în iulie, iar apoi că în august. Este o nebuloasă că nu știm ce se va întâmpla, din păcate”, a declarat Annamària Antal, director.
Din cauza divizării Ministerului, nu se vor organiza anul acesta nici taberele naționale de la Sângeorz-Băi, cea militară, de arte vizuale, Prietenul jandarmului sau Prietenul pompierului.
”Din păcate, aceste tabere nu vor avea loc anul acesta din cauza faptului că cele două ministere, chiar dacă s-au înființat, se pare că nu au timp să se ocupe de aceste tabere, dar, în schimb, anul acesta, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va organiza Tabăra ARC, aflată la cea de-a 13-a ediție, fiind prima oară când se derulează în județul nostru în patru serii. Vor veni aici 500 de tineri, elevi, profesori, voluntari și vor fi activități de cunoaștere a tradițiilor românești. Este o tabără internațională la care participă copii din Diaspora. Selecția nu am făcut-o noi, ci la nivel național”, a mai spus ea.
În lipsa bugetului, pentru pregătirea taberei de la Sângeorz-Băi se lucrează ”pe datorie”.
”Toți colegii, pe rând, mergem să pregătim tabăra să funcționeze. Din păcate, buget nu avem, nu știm când vom primi. Sperăm că măcar la mijlocul lunii iulie sau cel târziu în toamnă să primim pentru că nu putem organiza acțiuni fără buget. S-ar putea să nu ne primim salariile de acum încolo cam două luni. Ministerul de Finanțe încă nu a aprobat, iar Ministerul Sportului, ultima oară când am vorbit cu ei, aveau 7 lei în cont. Noroc cu faptul că am fost ajutați și de autoritățile locale. Am vorbit și eu, au vorbit și alții, la minister ca să plătim utilitățile altfel Sala Polivalentă era deja închisă. Noroc că avem o ligă de handbal care joacă la noi și așa am convins ministerul să ne ajute. Nu suntem doar noi în situație, ci toată țara. În țară sunt hoteluri sportive și săli polivalente închise din această cauză că nu este buget”, a adăugat ea.
COMPONENTA SPORTIVĂ: Anul trecut, în județ erau 4502 de sportivi legitimaţi dintre care 655 copii, 629 juniori şi 3218 tineret şi seniori, 265 de arbitri, 583 instructori şi 120 antrenori, la o populaţie totală de 278851 locuitori. Au fost cucerite 237 medalii în etapele finale ale campionatelor naţionale, iar la competiţiile internaţionale oficiale au fost cucerite un număr de 11 medalii. Sunt în loturile naționale ale României un număr de 38 sportivi de la structuri sportive din județul Bistrița-Năsăud, dintre care 35 de sportivi în loturile naționale și 3 sportivi în lotul olimpic al României.
COMPONENTA DE TINERET: Centrul de Tineret Bistrița s-a înfiinţat în anul 2012 având o suprafață utilă destinată activității de tineret de 187.97 mp (3 birouri de lucru, 4 săli destinate desfăşurării activităţilor). În cadrul programului P1 de Centre de Tineret al DJST BN s-au desfăşurat un număr de 3 proiecte ample care au însumat un număr de 60 de participanţi direcţi şi peste 600 de beneficiari.
E vorba de descentralizare, adică o centralizare mai deasă. În loc de un director vor fi doi, două secretare, două mașini, că deh și voi sunteți mai multe partide la guvernare și să nu rămână gura voastră flămândă. Taberele pentru copii nu-s importante, sunt comuniste, amu o ț de praf, o tabletă, că-i mai cool. No, numa zîc.
Cei ce se ocupă de sport sunt vizibili dar cei ce se ocupă de activitățile de tineret.. unde sunt?
Ar trebui repartizati in constructii si in agricultura.Ajunge cu frecangeala
Doar sa le fie lor bine!!!!
Să i ia primăria și așa angajează tot ce pica din alta parte.
De noaptea minții, se angajează acuma la direcția de turism🤮
Se angajează la direcția cu fonduri europene și acolo am auzit sa sunt 25-28 de angajați iar orașul i praf și pulbere.
Nici un proiect notabil doar trenulețe, trambuline, 500 ml de asfalt🤭🤭