Social

În Piaţa Decebal, ţăranii au dublat preţul ouălor

Preţurile ouălor de găină au crescut cu 50% în ultima perioadă, ca urmare a intrării în vigoare a unei prevederi a UE prin care crescătorii nu mai pot vinde ouă până nu modernizează cuştile găinilor. În aceste condiţii, oferta a scăzut puternic şi, în consecinţă, preţurile au crescut. Şi preţurile legumelor se vor dubla ca urmare a dereglării producţiei din cauza vremii nefavorabile.

Fermierii din Bistriţa-Năsăud s-au adaptat şi ei pieţei şi au dublat preţurile.  Astfel, la tarabă, un ou se vinde cu un leu faţă de 50 de bani cât era în toamnă. Oamenii spun că, dacă în magazine preţul ouălor a crescut, ţin şi ei pasul cu piaţa cu atât mai mult cu cât produsele lor sunt 100% ecologice.

În ciuda faptului că preţurile sunt ridicate, fermierii nu duc lipsă de clienţi. Orăşenii preferă să cumpere ouă de la ţărani fiindcă, spun ei, „măcar au culoare” faţă de cele din magazine, deşi multe sunt mult mai mici.

Şeful Administraţiei pieţelor, Luca Răzoare, a declarat că este posibil ca preţul ouălor de la ţară să crească şi mai mult în perioada următoare.

„Nu sunt ouă în magazine, iar dacă se găsesc sunt scumpe. Aşa că ţăranii le-au scumpit şi ei. În toamnă s-au vândut chiar şi cu 40 de bani, acum au ajuns la un leu. Practic şi-au dublat preţul pe fondul scumpirilor cu 50% din magazine”, a declarat Luca Răzoare.

Preţurile prăjiturilor şi produselor de patiserie vor fi mai mari cu circa 5% din luna martie, ca urmare a scumpirii ouălor.

Totodată, din cauza vremii nefavorabile multe ţări au fost afectate, iar producţia de legume va fi dereglată, astfel încât oferta va fi insuficientă, iar preţurile se vor dubla.

   

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.