Actualitate

Probleme cu apa în mai multe sate. Aquabis: Nu mai umpleți piscinele!

Mai multe localități din județ s-au confruntat cu presiune scăzută a apei la robinet sau nu au avut deloc întrucât ”sistemul de alimentare cu apă este suprasolicitat în această perioadă, iar procesul de acumulare a apei în rezervoare este afectat“.

Furnizarea apei a fost sistată total de sâmbătă, 13 iulie 2024 , de la orele 22:00 , până duminică, 14 iulie la ora 07:00 , în localitățile: Jelna, Valea Jelnei înspre Jelna, Orheiul Bistriței, Șesul Orheiului, Satu Nou, Pietriș, Budacu de Jos, Buduș, Teaca, Viile Tecii, Dipșa, Galații Bistriței, Tonciu, Herina și Albeștii, ”interval necesar pentru ca nivelul apei din rezervoare să atingă cote optime”, a transmis Aquabis.

Din același motiv, a fost sistată apa potabilă de sâmbătă de la ora 12.45 până la ora 20.00, în localitățile Săsarm, Piatra și Chiuza și au fost probleme cu presiunea în localitățile Herina, Tonciu, Galații Bistriței, Dipșa, Albeștii Bistriței, Viile Tecii și Teaca.

”Reiterăm rugămintea de a folosi apa potabilă provenită din rețeaua publică cu prudență și responsabilitate, îndeosebi în această perioadă, doar în scopuri esențiale – pentru băut, nevoi igienico-sanitare și casnice, și de a evita sau reduce frecvența acțiunilor precum irigații, spălarea trotuarelor, umplerea piscinelor, etc. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze față de consumatori pentru disconfortul creat în acest interval”, a transmis Aquabis pe pagina de Facebook.

De vină ar fi rezervoarele vechi făcute în urmă cu circa trei decenii

”Apar avarii pe rețele vechi în special la acele rezervoare supraterane proiectate și executate de firma Solel Boneh prin anii 1996-1997 când se voia să se facă alimentarea cu apă la sate cu bani foarte puțini și cu cișmele. Conductele au fost și ele dimensionate ca atare. Am găsit înțelegere la CJ și am făcut front comun să nu mergem pe rețelele respective și să le dimensionăm pentru branșamente. S-au executat, dar rezervoarele au rămas cele din proiectul vechi, supraterane din tablă care au rezistat cât au putut. După aceea a început să apară efectul de coroziune în interior și vor trebui înlocuite. Avem un program de înlocuit șase rezervoare de genul respectiv, printre care cele din Teaca, Feldru, dincolo de Beclean, dar probleme au apărut și pe bazinele de aspirație a pompelor care alimentează rezervoarele respective. Aici instalațiile de închidere-deschidere au creat probleme și de aici au mai întreruperile”, a spus Ion Șandru într-un interviu pentru Timp Online.

Programul Guvernamental privind alimentarea cu apă la sate și locuințe sociale conform H.G. nr. 687/1997 cu modificările și completările ulterioare (în valoare totală de 510 mil USD la nivel național) prevedea, printre altele, introducerea sistemelor centralizate de alimentare cu apă, în vederea asigurării de apă potabilă pentru cca. 1.200.000 locuitori din 855 localități din spațiul rural; asigurarea nevoilor stringente de apă potabilă în mediul rural; conștientizarea comunității cu privire la necesitatea folosirii apei potabile din surse de alimentare în sistem centralizat și educarea populației pentru a folosi rațional sursele de apă; asigurarea surselor de alimentare cu apă a agenților implicați în dezvoltarea localităților rurale; crearea condițiilor de bază necesare unui trai decent și revitalizarea unor zone defavorizate; gestionarea și utilizarea rațională a surselor de apă.

Temperaturi record în tot județul

Potrivit MeteoBN.ro, în cursul zilei de sâmbătă, s-au înregistrat peste 35°C în unsprezece din cele peste 30 de localităţi monitorizate cu stații meteo semiprofesionale.

Cel mai cald a fost la Monor – 37,6 grade Celsius, la Năsăud – 37°C, Beclean – 36.3°C, Teaca 36.5°C, la Lunca Ilvei – cu 33.5°C.

La Bistrița a fost a 11-a zi cu temperatura este în creştere. Sâmbătă s-au înregistrat 35.8°C, valoare aflată la 1.4°C distanţā de recordul absolut al lunii iulie.

Etichete

13 comentarii

  • Aquabis,pune mana și modernizează sistemele de colectare și pompare a apei,nu tot comenta când este cald vara,”nu mai udați in gradina”-„nu mai umpleți piscinele”-„etc…..prețul este uriaș la apa și întruna comentați că populația nu știe gestiona apa pe perioada caniculei,de ce nu faceți voi bazine de rezerva, moderne in care sa fie apa fara probleme???

    111
    2
    • Foarte corect! Aș înțelege aceste recomandări dacă am fi un județ din sud, dar noi avem apă peste tot, mai ales în în partea centrală și de nord a județului.
      Masterplan nu! Investiții nu! Proiecte NU! Scumpiri DA și DA și DA!

      57
      2
    • În zonele unde sunt păduri este rezerva de apă în sol, unde nu sunt terenul este pârjolit, deci apa din fântâni lipsește. La noi inca mai este… in sudul țării este jale. La vremurile noi trebuie luate măsuri noi. Dar de multe ori se taie păduri pentru a accelera procesul de scădere a pânzei freatice.

      25
    • Pentru ca a pus mana pe reteaua orasului, iar acum o gestioneaza in mod aproape privat cu toate ca a fost facuta din bugetul orasului. Asta este viziunea lui Iliescu, el a creat aceste regii autonome. Reteaua de apa ar trebui sa fie a orasului, pentru oras si sa apartina de serviciile publice!

  • Cand a fost criza globala cu gazul, s-au gasit solutii si am avut gaz. Acum vine criza de apa si suntem in pericol. Avem mai mult gaz decat apa? E mai complicat de stocat apa decat gazul? Conducerea Aquabis trebuie sa plece! E inacceptabil si penibil im acelasi timp.

    47
  • Aproape 20 de lei mc de apa+canal sunt bani doar pentru salarii? În alte tari apa nu se plătește! La noi trebuie inventata o criza ca să creștem preturile! Conducerea Aquabis trebuie sa plece!

    13
    • Orașul are nevoie de o viziune modernă. Metode noi pt vremuri noi! Se pot construi deja REZERVOARE de apă,vezi Franța, Germania, Luxemburg!
      ––Numărul de _ turnuri de apă _ 💦⛲💈din Franța continentală este estimat la aproximativ 16.000 (24.000 din 1995). Aceste turnuri (water tower) acționează ca o rezervă de apă și sunt utilizate în principal pentru a distribui apă potabilă către casele din jur etc. la o presiune constantă.
      https://www.oryxeleven.com/glossaire/chateau-deau/

  • Copii din Africa sunt bucuroși și dansează că au în SFÂRȘIT un izvor cu apa ne-contaminata!
    Apa =aur alb
    pădurea = aurul verde !
    Sa le respectam cu sfințenie! 🥤🍶și responsabilitate.

    4
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.