Actualitate

În timp ce grefierii vechi protestează, sunt 64 de candidați pe două posturi la Judecătoria Bistrița

Nu mai puțin de 64 de candidați s-au înscris la concursul organizat luna aceasta de Curtea de Apel Cluj pentru ocuparea a două posturi de grefieri cu studii superioare, pe durată nedeterminată, la Judecătoria Bistrița.

Aceasta în ciuda faptului că sindicatele din sistem protestează de ceva vreme, nemulțumite de salarii. Inclusiv în ultima zi din an, grefierii au ieșit în stradă alături de polițiștii revoltați la vestea că Guvernul va îngheța salariile. Am profitat de ocazie să stăm de vorbă cu câțiva ei despre acest paradox: interesul mare al tinerilor de a deveni grefieri în condițiile în care cei care fac deja parte din profesie sunt atât de nemulțumiți de retribuție.

”E concurență mare pe posturi pentru că e un serviciu cât de cât sigur. Mulți care au absolvit Dreptul vin pentru că au văzut că în Magistratură se intră și mai greu, în Barou, în avocatură, acolo, dacă faci ceva, faci, dacă nu, nu … Și atunci încearcă să devină grefieri și nu știu ce îi așteaptă. Din exterior ei văd că o muncă foarte frumoasă și ușoară, dar când se confruntă cu toate problemele, cu volumul de activitate, ajung să fie copleșiți. Pe măsură ce trec anii nu mai reziști psihic. E din ce în ce mai greu. E o muncă continuă, e agitație, ești în contact tot timpul cu oamenii, cu problemele lor. E o muncă foarte grea, dar este foarte frumoasă. E grea pentru că foarte mare volumul de activitate raportat la câți suntem. Facem permanențe pe arestări sâmbăta, duminica, noaptea. Scriem o dată în sală, pe urmă transcriem, facem încheierile de ședințe pe larg, se fac comunicări în dosarele redactate de judecător, citații, tot ce ține de procedură, pregătirea ședințelor, legătura cu părțile, orice face grefierul de ședință”, ne-a spus una dintre grefierele de la protest.

”Munca în sine e foarte grea. E responsabilitate, ești legat de termene, de un anumit timp în care să redactezi niște încheieri, sunt situații tot mai complicate, se discută și în sală din ce în ce mai aprofundat și trebuie să consemnezi și să nu scapi absolut nimic. Dacă în urmă cu câțiva ani încheierile de ședință le puteam redacta într-un timp mai scurt, mai ușor – deși scriam la mașina de scris veche, acum având calculatoare – nu mai rezistăm din cauza volumului mare de muncă. Ședințele sunt foarte încărcate, se intră săptămânal și toate acestea se adună și ești nevoit să stai peste program la nesfârșit. Am avut zile în care am mers de dimineață la muncă și am plecat la 7 seara. Mereu trebuie să fii foarte atent, să nu omiți ceva. Există și o responsabilitate juridică. Am avut situații chiar la Curte (de Apel Cluj). Pentru o simplă citație neexpediată a fost amendat grefierul. Nu se ține cont că e atât de mult de muncă și poate se pot întâmpla greșeli. Plus că lucrăm într-un program informatic care e tot timpul actualizat, iar uneori mai mult ne încurcă decât ne ajută”, a adăugat altceva.

Până să ajungă să se confrunte cu toate aceste provocări, pe candidați îi așteaptă un examen dificil, puțini reușind să promoveze la prima încercare.

”Proba practică nu este deloc simplă. Constă în compunere și expediere de adrese. Nu trec mulți, cu toate că bibliografia este afișată, timp să înveți este, dar nu trec mulți și pentru că proba practică este contra timp. E foarte dificilă și proba teoretică. Până să reușesc am încercat de trei ori. Apoi, de-a lungul timpului sunt tot felul de examene, formare profesională continuă: examen de treaptă, de grad. Bineînțeles că trebuie să reiei materia”, ne-a spus un tânăr grefier.

Conform unui anunț postat și pe site-ul Tribunalului Bistrița-Năsăud, Curtea de Apel Cluj organizează începând din data de 11 ianuarie concus pentru 11 posturi de grefieri la mai multe instanțe, trei dintre posturi vacante fiind în Bistrița-Năsăud: două pentru grefieri cu studii superioare la Judecătoria Bistrița și unul pentru grefier cu studii medii la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Pentru cele două posturi de grefieri cu studii superioare s-au înscris 64 de candidați, 63 fiind admiși, iar pentru celelalte 9 cu studii medii un număr de 13 candidați, toți fiind adminși, așa cum se poate vedea AICI.

Proba practică a concursului va fi în data de 11 ianuarie la sediul Curții de Apel Cluj, aceasta fiind eliminatorie. Cei care vor fi admiși vor putea susține, în 14 ianuarie 2021, proba teoretică.

Foto principal: arhivă

5 comentarii

  • Adevarul este ca facultatile de drept au dat in ultimii 30 de ani multe zeci de mii de absolventi cu licenta sau nu. Dupa parerea mea cei mai multi , raportat la activitatile necesare in acest sector. Cu toate amanarile de procese , intelegerile oculte intre avocatii partilor etc. , procesele oricat de multe ar fi , la un moment dat se termina.In timp ce medicii , inginerii , profesorii , fizicienii , chimistii etc.pleaca in alte tari si gasesc slujbe in domeniu , relativ usor , absolventii de drept pleaca mult mai putini iar cei care pleaca nu acced usor in domeniu , atat datorita barierelor impuse de limba cat si din motive privind adaptarea la legislatia tarilor in care solicita o eventuala rezidenta. Asa imi explic aceasta concurenta.In cazul de fata este binevenita , daca intrecerea nu are deja castigatori… .Ar fi bine ca si la conducerea institutiilor democratice sa fie aceasi concurenta , fara implicare politica. Ar fi …

  • Voi traiti pe alta planeta?Economia este praf si vreti mariri de venituri?Apoi ce fac pensionarii de lux plecati din palatul de coruptie ?Fac pariu ca va veni vremea sa impartim aceeasi bucata de pita!!Cat producem atata sa impartim!!(fara bani luati de tara imprumut pt jupani)

  • Am vizualizat citeva din declaratiile de avere si interese din postarea lui Vasile, si am ramas un pic perplex: 6 declaratii pe anul 2019 si alte 6 pe anul 2020 total aleator alese niciuna nu are venitul anual sub 64.000 lei adica o medie lunara de putin peste 5300 lei uauuu. Le-as invita pe „doamnele” astea care (tot conform declaratiilor de avere) se plimba prin jeepane si alte tipuri de masini scumpe sa vina sa lucreze macar o luna in sistemul privat pe 2000-2500 lei pe luna. Cred ca ar face cu capu’.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.