„Rog să dispuneţi tăierea unui copac uscat aflat la intrarea în parcarea de la ieşirea din municipiu către Năsăud. În caz de vânt, se pot rupe crengi sau se poate prăbuşi peste autoturismele care intră în parcare”, a scris un cetăţean care se semnează Sabin Moldovan pe site-ul de sesizări domnuleprimar.ro.
E doar un exemplu de reclamaţie la care Primăria Bistriţa se grăbeşte să răspundă punând drujbele la treabă, în timp ce, în alte oraşe, administraţiile locale adoptă alte soluţii mult mai eficiente pentru mediu. Spre exemplu, Primăria Târgu Mureş a decis să amplaseze plăcuţe de avertisment pe anumiţi copaci pe care scrie: „Atenţie! Arbori bolnavi aflaţi sub tratament. Evitaţi staţionarea, parcarea sau aşezatul pe bancă. Asiguraţi-vă!”.
În felul acesta, administraţia locală protejează mediul, aplicând tratamente arborilor bolnavi, dar evită şi procesele cu cetăţenii care nu mai pot invoca faptul că nu au ştiut unde parchează sau pe ce bancă se aşază. Astfel de soluţii ar trebui adoptate şi la Bistriţa înainte de aplicarea măsurilor radicale.
No, că nu s-a trezit Bălan! Sau o fii plecat…n-are matrice de înlocuire?
Absolut corect! „Caderea arborilor sau ruperea crengilor acestora se produce deobicei in timpul furtunilor. Ori, intr-un oras, pe timp de furtuna oamenii nu se plimba pe strazi sau prin parcuri si in nici un caz nu isi expun copii. Oricum si aceste situatii ar trebui prevenite prin amplasarea unor tablite indicatoare de catre administratie, in parc si chiar pe aliniamente in zone cu arbori seculari prin care oamenii sa fie avertizati sa nu stationeze sub coronamentul arborilor in caz de furtuna.” Extras din expunerea de motive la proiectul de hotarare depus in data de 22.04.2015 la Primaria Municipiului Bistrita. Proiectul de hotarare, viza acordarea de despagubiri in cazul vatamarilor corporale si a daunelor materiale survenite in urma unor accidente provocate de caderea arborilor aflati pe domeniul public al municipiului Bistrita