Proiectul se numeşte ”Biserica Evanghelică din Bistriţa – înapoi spre viitor”, iar obiectivul acestuia este dezvoltarea şi consolidarea turismului în Bistriţa. Iniţiatorul său, Flavius Buzilă, îşi propune creşterea gradului de atractivitate ca şi destinaţie turistică a bisericii, dar şi a centrului oraşului.
Printre modalităţile de valorificare a potenţialului turistic se numără dezvoltarea unui portal de informaţii, realizarea unor materiale de promovare (afişe, pliante, broşuri, bannere), a unui album foto şi a unui film documentar care va fi distribuit pe DVD, dar şi organizarea unui eveniment complex la Bistriţa, în 15 şi 16 septembrie.
Festivalul interactiv va aduce parada costumelor, expoziţie de arme şi armuri, lecţii de folosire a acestora, turnir medieval, concerte de muzică clasică, muzică modernă, expoziţii, focuri de artificii şi jocuri de lasere, concursuri, jocuri şi teatru pentru copii, prezenţa unor personalităţi din lumea muzicii şi a culturii.
Flavius Buzilă, care a venit însoţit de mama sa Mărioara, membru activ al asociaţiei (”Pentru mine exemplul părinţilor a fost foarte important”), a declarat că este primul proiect cu fonduri europene pe care îl derulează. ”Dorinţa noastră a fost să începem de la origini, de acasă. Ne-am axat pe simbolul Bistriţei, care este comparabilă cel puţin cu Biserica Neagră din Braşov şi merită o notorietate la fel de mare. Vrem să valorificăm trecutul în prezent, pentru ca el să aibă un viitor, vrem ca Biserica Evanghelică să însemne şi altceva decât biserica din Transilvania care a ars. Cu o floare nu se face primăvară, ştiu asta, dar este un pas înainte”, a spus el.
Liderul trupei Hara a adăugat că festivalul din septembrie ”va fi ceva unic” şi şi-a luat angajamentul ca, de acum înainte, în fiecare an să organizeze o astfel de manifestare care să pună accent pe Biserica Evanghelică.
Primarul Ovidiu Creţu a afirmat că este pentru prima dată în mandatul său când o asociaţie aduce bani şi nu cere de la municipalitate. ”În strategia de dezvoltare a oraşului dezvoltarea turismului ocupă cel mai important loc”, a spus el.
La conferinţa de presă a fost prezent şi părintele Johann Dieter Krauss, preotul paroh al Bisericii Evanghelice.
Valoarea totală a proiectului este de 989.048,80 de lei, din care valoare totală eligibilă – 737.620 de lei, valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională – 626.977 lei, valoare eligibilă din bugetul naţional – 95.890,60 lei, iar co-finanţarea beneficiarului – 14.752,40 de lei. Perioada de implementare este de 9 luni.
Bravo Flaviu !
Ne vedem la intalnirea de 20 de ani !!
Sa nu carecumva sa nu te prezinti !