Municipalitatea depune cerere de finanțare prin PNRR pentru încă 35 de insule ecologice digitalizate de colectare a deșeurilor.
Primăria Bistrița a depus cerere în prima rundă de finanțare din PNRR și a solicitat 10 insule tip 3, 55 insule tip 2 și 35 insule tip 1, în total 100. Cererea a fost admisă, fiind în faza semnării contractului de finanțare.
În runda a doua a apelului de proiecte, municipalitatea solicită încă 35: 10 insule tip 3 și 25 insule tip 2, astfel ca în final să realizeze colectarea selectivă a deșeurilor prin înființarea a 20 insule ecologice digitalizate tip 3 și 80 insule ecologice digitalizate tip 2.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului din etapa 2 pentru tipul 3 de insulă corespunde unui cost unitar de cel mult 50.000 euro /eco-insulă fără TVA, echivalent a 245.975 lei fără TVA, și tipul 2 de insulă cu un cost unitar de 19.000 euro/ insulă fără TVA, echivalent a 93.471 lei fără TVA. Ca uramare, pentru amenajarea a 10 de insule ecologice digitalizate tip 3 și a 25 insule tip 2, valoarea eligibilă a proiectului este de 4.796.525 lei fără TVA.
Insula Tip 1: Insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton.
Insula Tip 2: Insulă supraterană compusă din 5 containere supraterane staționare proiectate si fabricate conform standardelor europene in vigoare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc;s ticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc.
Insula Tip 3: Insulă subterană cu containere individuale, compusă din 5 containere cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 4 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 4 mc și 5 mc.
Ce sunt și cum funcționează insulele ecologice digitalizate
Insulele ecologice digitalizate sunt formate din cinci containere, fie supraterane, fie subterane. Astfel, deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale vor fi colectate separat. Locuitorii vor putea utiliza containerele cu ajutorul unui card magnetic sau a unei aplicații mobile. Fiecare locuință/gospodărie va primi un card electronic care va deschide depozitul, iar sistemul va înregistra cantitatea de deșeuri aruncate.
Conform ministerului, subinvestiţia sprijină activităţi specifice pentru înfiinţarea şi dotarea cu insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, nu în ultimul rând, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului ”plăteşte pentru cât arunci”, în funcţie de deşeurile colectate separat: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri biodegradabile şi reziduale.
Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuinţelor cetăţenilor şi sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor astfel: subterane (care necesită lucrări de construcţii şi montaj) sau supraterane (care nu necesită construcţii şi montaj); protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat; dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate; modul GSM pentru transmisie date; bază de date privind beneficiarii serviciului şi interfaţă de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.
Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.
😂😂😂😂
Al 3 lea sistem de salubritate care nu o sa functioneze..sunteti nebuni???? voi planuiti ceva? faceti o sedinta sa ganditi inainte practicabilitatea unui lucru?? pe cand dezgropati containerele ingropate? pe cand imprejmuiti containerele normale de langa alea ingropate? si pe cand le asezati corect nu in drum ca si pe drumul de langa gara sau pe trotuare ca si pe langa multe blocuri??pe cand terminati de ingropat bani?? Bistrita, trezeste-te!!!! PS. ca si comentariul de mai sus, traiesc in europa de 10 ani si inca nu am vazut container ingropat…