Social

Încă 90 de eco-insule subterane la Bistrița prin PNRR, 100 în total

Primăria Bistrița depune în runda a doua a apelului de proiecte prin PNRR cerere de finanțare pentru încă 90 insule ecologice digitalizate tip 3, astfel încât în final să realizeze colectarea selectivă a deșeurilor prin înființarea a 100 de astfel de sisteme subterane, 10 fiind prevăzute în prima rundă.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului din etapa 2, pentru tipul 3 de insulă, corespunde unui cost unitar de cel mult 50.000 euro/eco-insulă, fără TVA, echivalentul a 245.975 lei, fără TVA. Ca urmare, pentru amenajarea a 90 de insule ecologice digitalizate tip 3, valoarea eligibilă a proiectului este de 22.137.750 lei fără TVA.  

Municipalitatea a modificat o hotărâre de Consiliu Local din luna aprilie: ”Ghidul de finanțare care a putut fi consultat înaintea deschiderii apelului de proiecte nu a clarificat numărul de insule ecologice tip 3 pe care un solicitant poate să-l acceseze și drept urmare am pregătit documentația aferentă cererii de finantare pe care am depus-o în runda a doua pentru 10 insule tip 3, număr alocat inițial funcție de numărul populației UAT-ului. Accesând cererea de finanțare din platforma PNNR, am constatat că putem solicita finanțare pentru insule ecologice tip 3 amplasate pe terenuri intabulate, astfel că se depune o nouă cerere de finanțare”.


În primul apel de proiecte, s-au solicitat bani pentru 10 insule tip 3, 55 insule tip 2 și 35 insule tip 1. Cererea a fost evaluată, fiind la momentul semnării contractului de finanțare, valoarea totală fiind de 13.473.718,48 lei cu TVA, din care valoarea eligibilă – 9.322.452,5 lei (TVA aferent – 1.771.265,98 lei), iar valoarea cheltuielilor neeligibile, care vor fi asigurate de beneficiar – 2.380.000 lei cu TVA.

Insula Tip 1: Insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1,1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton.

Insula Tip 2: Insulă supraterană compusă din 5 containere supraterane staționare proiectate si fabricate conform standardelor europene in vigoare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc;s ticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc.

Insula Tip 3: Insulă subterană cu containere individuale, compusă din 5 containere cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 4 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 4 mc și 5 mc.

Ce sunt și cum funcționează insulele ecologice digitalizate

Insulele ecologice digitalizate sunt formate din cinci containere, fie supraterane, fie subterane. Astfel, deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale vor fi colectate separat. Locuitorii vor putea utiliza containerele cu ajutorul unui card magnetic sau a unei aplicații mobile. Fiecare locuință/gospodărie va primi un card electronic care va deschide depozitul, iar sistemul va înregistra cantitatea de deșeuri aruncate.

Conform ministerului, subinvestiţia sprijină activităţi specifice pentru înfiinţarea şi dotarea cu insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, nu în ultimul rând, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului ”plăteşte pentru cât arunci”, în funcţie de deşeurile colectate separat: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri biodegradabile şi reziduale.

Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuinţelor cetăţenilor şi sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor astfel: subterane (care necesită lucrări de construcţii şi montaj) sau supraterane (care nu necesită construcţii şi montaj); protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat; dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate; modul GSM pentru transmisie date; bază de date privind beneficiarii serviciului şi interfaţă de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.

Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS