Scumpirile prețurilor la electricitate determină tot mai multe companii care sunt mari consumatori să investească în energia verde. O firmă cu peste 500 de angajați din județ a cerut acord de mediu să construiască o centrală fotovoltaică. Este vorba despre Italtextil Sărata.
Proiectul: ”Construire centrală electrică fotovoltaică, CEF, 750 kW, branșament electric, bidirecțional, împrejmuire perimetrală teren (teren cu suprafața totală de 23407 m2)”, propus a fi amplasat în localitatea componentă Sărata, nr. 131A, municipiul Bistrița, a fost depus deja la Agenția pentru Protecția Mediului.
Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM Bistriţa-Năsăud, din municipiul Bistriţa, str. Parcului, nr. 20, în zilele de luni-joi, între orele 9.00 și 15.00 şi vineri, între orele 9.00 și 13.000 şi la sediul titularului: SC ITALTEXTIL SĂRATA SRL, din localitatea componentă Sărata, nr. 131A, municipiul Bistrița, județul Bistriţa-Năsăud.
Italtextil Sărata este o companie fondată în 2001 și specializată în răsucirea firului de mătase. Firma are circa 500 angajați.
România plătește cel mai mult din Europa pentru energia electrică, iar experții avertizează că ne așteaptă o iarnă grea. Pentru că piața este interconectată, tarifele plătite de noi sunt aproape similare cu cele din țările vecine, dar mult mai mari decât în alte state precum Norvegia, care a încheiat tranzacții cu 324 de euro sau Spania și Portugalia, cu 182 euro/MWh, scriu stirileprotv.ro.
Specialiștii spun că acestea sunt prețuri dinamice pentru tranzacții încheiate pe loc în funcție de necesitățile fiecărei țări și nu se reflectă neapărat în factura finală a consumatorului.
Deocamdată, prețurile la energie pentru consumatorii casnici au fost plafonate de Guvern. Însă creșterea prețurilor de tranzacționare poate influența negativ cheltuielile de producție, de pildă. Asta va duce automat la scumpiri în lanț.
Consider ca montatea de panouri fotovoltaice de exemplu 10kw si montarea unei pompe de caldura de 10kw pentru o casa dex120mp utili este NERENTABILA, TEAPA SI NESUSTENABILA VAZUTA DE STATUL ROMAN.
Intr un an de zile nu sistemul nu poate acoperi in zona noastra intregul consum si apelezi la baietii destepti din energie care iti vand surplusul cu 4 lei kw exact cat ar costa lemnele pentru incalzire.
Daca cineva vrea sa ma contrazica sa TACA….pentrh ca am facut cslculele pe caietul de patratele si ….AM TACUT!!!!
Panourile fotovoltaice sunt rentabile daca consumi Ziua cand este soare, in rest trebie sa ti bagu capul in….nisip sj sa l scoti din cand in cand!!!
Vorbesti prostii…
Greu de crezut ca ai facut tu calcule, cand tu ai nevoie de o carte de gramatica.
Energia electrica este compensata in raport 1:1, plus ca inca se mai deruleaza programul AFM.
Se compenseaza doar kw nu si taxele aferente…adica daca tu scoti 10Mw din foto , 30% consumi, 80 la suta compensezi adica iti ramane de cknsumat djn al tau doar 40% …iti mai ramane 4000 kw pentru pompa ce i consumi in 3 luni, restul 3 luni pleci in …patagonia!!!
PS vrei sa ne verificam gramatica? Hai!!!
Fatalaul cu analfabetismul e zla cu testele de la Bologna.Asa i fatalaule ?
De baterii lifepo4 s-a auzit ?
@ gigi
5000 euro ptr 5kw
Da
La anu
Fiind un invertir hua… trebuie baterii complementare ca sa functioneze automatizarea lui. Cel mai adecvat e de 5kw care imi ajunge sa functioneze o pompa 4..6 ore…
Panourile fotovoltaice sunt inutile daca nu ești și prosumator. Astfel toată producția din vara cand panourile au randament maxim poate fi utilizata iarna. Deci teoria dvs nu este buna.
Nu e teorie ci realitate.
Am 10 kw fotovoltaic. Consum vara 500kw si 500 bag in retea. Din 500 consumati pe luna 300 sunt din retea pe care compensez cu 400 din ai mei. Din ai mei 500 bagati in retea 400 imi trebuie pentru compensate. Pompa de caldura la iarna imi consuma din retea cu 4.20 lei kw.
Anuk trecug plateam pe pompa 400 lei lunar suplimentar iar anul asta voi plati 1800lei.
Si culmea…produc si consum energie verde.
Daca nu te am convins lasa mi un numar de talefon.
Pentru Sabin.
Nu știu la ce furnizor sunteți,de plătiți 4,2 lei/kwh.
Aveți posibilitatea, conform legii, să schimbați furnizorul in 21 de zile.
Și puteți alege Hidroelectrica,care are un tarif de aproximativ 0,72 lei/kwh, în funcție de zona unde vă aflați.
Și care face și contracte pentru prosumatori.
Frumos, un pas înainte există enorm de multe afaceri care își produc propria energie….
În factura mea e specificat 46,7% renovabil.
Bravo pentru decizie.
4,2lei kwh
@la mine scrie
Impresionant, la acest preț nejustificat trebuie să faci eforturi nici nu știu cum să-l numesc….
@analfabetul
Te iau ca si tutore si te platesc regeste. Eu sunt un copil din flori si am o casa cumparata prin prima casa. Vreau sa mi aprobi dosarul pentru a lua moka 20.000 lei din Fondul de Mediu pentru un sistem fotovoltaic de 3kw dupa care sa mi aduci un contract cu un furnizor de electricitate 1:1 . Adica sa introduc in retea 1 kwh si sa primesc din retea 1kwh fara sa platesc nimic suplimentar. Vii taticu le?
Niciodată nu se va putea 1:1 pentru că cei care îți dau energia o cumpără și ei și dacă o cumpără mai scump la iarnă nu o pot vinde mai ieftin.
Exact ca si in comentari aici, fiecare ofertant care vinde instalatii iti spune altceva. Se pare ca asa zisi „experti” nu exista. Am renuntat la idee deocamdata.
Asa trebuia sa fac si eu sa i … pe toti guvernantii de la europa ca numai sa ne incurce si sa la faca jocul baietilor destepti
No, grijă mare, că agenția de mediu locală îi cu ochii pe firmele ce-și montează fotovoltaice, având propria lege, deasupra tuturor legilor din România. Nu le convine că sunt investiți bani în producerea de energie verde, iar în raport cu alte județe, îți cer tot felul de aprobări și avize, ce nu au legătură cu pașii ceruți de legile referitoare la producția de energie. Ca executant la nivel național a unor astfel de lucrări, n-ai cum să înțelegi ce mama lui proces verbal îi cu funcționărimea de la agenția pentru mediu de la Bistrița, de pune bețe-n roate celor ce doresc să își producă singuri energie electrică tocmai protejând mediul.
.
Dragi concetățeni doresc să vă întreb dacă la casă este la fel, pentru că îmi stă în gând să îmi pun panouri solare, bineînțeles pe cont propriu și să știu cum fac. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns documentat.