Actualitate

Încă o zonă din Bistrița unde beciurile se umplu cu apă la fiecare ploaie

După ce fiecare ploaie abundentă a dat bătăi de cap locuitorilor de pe strada Mihai Viteazul, mai nou pompierii sunt chemați să scoată apa din beciuri, curți și gospodării și în zona Calea Moldovei – Grănicerilor. Situația a fost prezentată în ultima ședință a Consiliului Local.

”Mai mulți oameni de pe Calea Moldovei și Grănicerilor spun că au probleme la fiecare ploaie cu inundațiile din cauza lipsei de capacitate a sistemului de canalizare. Pe strada Grănicerilor au intervenit SVSU și cei de la ISU pentru că sistemul de canalizare nu face față”, a atras atenția consilierul USR Nicolae Pavelean.

“Partea dinspre Calea Moldovei și Grănicerilor a avut niște canale de scurgere în formă de S care se tot colmatează și nu sunt curățate. Apa meteorică nu ar trebui să se combine cu cea menajeră. Inundații nu sunt doar acolo, ci și în alte zone. Apa pluvială se duce în canalizarea cu ape menajeră. Din păcate, încă ne confruntăm cu incompetența Aquabis care nu face nicio investiție serioasă la Bistrița. Eu de prin 2012 am pus întrebări la CJ, iar domnul director Șandru mi-a răspuns că sunt supradimensionate magistralele și uitați că nu sunt. Inundațiile nu sunt doar acolo, la fel e în dreptul Trezoreriei și în multe alte zone din oraș pentru că apa pluvială ajunge în canalizarea cu ape menajere și o scoate pe trotuare cu posibilități de infecție fiindcă o luăm pe picioare și o ducem în case. Din păcate, ne confruntăm în continuare cu iresponsabilitatea Aquabis și trebuie să vedem ce se poate face să aibă concurență fiindcă nu are și încasează și face ce o taie capul. Face profituri imense din Bistrița și își bate joc de bistrițeni”, a menționat și consilierul PNL Florin Urîte.

”Cu privire la intrarea sub presiune a conductei magistrale de pe Calea Moldovei pot spune că e o problemă veche. Toată lumea știe că, în urmă cu 30 de ani, perimetrele din stânga-dreapta de pe Calea Moldovei – intrarea în oraș erau terenuri agricole cu șanțuri de preluare a apelor pluviale care se descărcau în râul Bistrița, ori aproape toate aceste șanțuri au fost colmatate voluntar de către proprietarii terenurilor. În momentul de față, altă soluție decât Masterplanul de apă și canal eu nu văd. Nu avem magistrale supradimensionate în Bistrița. De fiecare dată când plouă, apa care ar trebui să intre într-o rețea de preluare a apelor pluviale ajunge în conducta de menajer și bubuie în casele oamenilor. Noi, pe strada Mihai Viteazul, am realizat o rețea pentru preluarea apelor pluviale și, în pofida a ceea ce unii pretind, situația s-a îmbunătățit mult. E nevoie de lucrări suplimentare, dar e mai bine decât înainte. După ce Aquabis își va face datoria, în zona Mihai Viteazul lucrurile vor sta mai bine. Pe Calea Moldovei și în alte zone, lucrurile vor sta mai bine după implementarea Masterplanului de apă canal care trebuia să fie finalizat demult. Deocamdată nu s-au apucat. Au un contract semnat, dar eu bănuiesc că este cu clauză suspensivă fiindcă nu au sursă de finanțare. Le-am solicitat să prezinte bistrițenilor care e sursa de finanțare, dar nu au contract semnat, dar sper că vor ajunge la un deznodământ fericit pentru comunitatea bistrițeană care plătește o apă scumpă și proastă. Nu avem apă bună la chiuvetă, dar avem apă din belșug prin beciuri”, a spus primarul Ioan Turc.

Etichete

15 comentarii

    • Domnu’ consilier ce activ sunteți…care dintre lucrarile din oras trebuiau terminate si date in folosința până pe 30 iunie? Răspundeți va rog.Lăsați cetățenii să iși exprime opiniile,nu sariti cu ,,pumnul in gură” acuzând că dezinformează.Înafară de ,,luarea de pozitie” ,de acum vreo 3 ani jumate când i-ați felicitat de mamă pe cei care cântau imnul inainte de o sedința de CL ,nu v-ați prea activat.

  • Pe Granicerilor au inceput problemele mari dupa ce s-a terminat blocul de 120 de apartamente al carui PUZ a fost aprobat in Consiliul Local. Cand in Consiliul Local cetatenii din zona au ridicat problema subdimensionarii conductelor si problema traficului din zona domnii consilieri in frunte cu D-nii Urite, Hangan, Filip, Munthiu au zis ca cetatenii respectivi sunt petitionarii de serviciu. Eu personal i-am invitat sa vina sa vada cum refuleaza canalizarea in beciuri la fiecare ploaie mare. Si asta a fost inainte de inceperea constructiilor de pe Granicerilor. Aquabis da avize formale fara sa verifice daca conductele sunt dimensionate corespunzator. Cu tupeu D-nul Sandru afirma ca pe Granicerilor conducta e supradimensionata. Nu zau? A fost D-nul Sandru in zona la ultimele ploi sa vada cum toate caminele sunt full si se revarsa pe strada?
    Din birou e foarte simplu de vorbit. Cine trebuie sa verifice, atunci cand se dau avizele, daca retelele existente mai suporta bransamente noi, bransamente de blocuri mamut? Sa vad si eu un aviz dat de Aquabis cu conditionari, cu obligativitatea constructorului de a redimensiona retelele pentru a se putea racorda.
    Oare pe domnii din Primarie ii intereseaza acest aspect atunci cand aproba construirea de blocuri, pe cei din Consiliul Local ii intereseaza acest aspect atunci cand aproba PUZuri de blocuri.
    Atentie…urmeaza PUZ Calea Moldovei Dacia Service 250 apartamente, PUZ Calea Moldovei 13 (2 blocuri cu 8 etaje), Calea Moldovei dincolo de Kaufland blocuri, blocuri pe Grigore Pletosu, Blocuri de 10,20 etaje in spate la JYSK si cine stie cate vor mai urma.
    Toate racordate la canalizarea de pe Calea Moldovei.
    Toate pe aceeasi conducta, conducta care acum este deja subdimensionata.
    La urmatoare ploaie mare ii invit pe toti cei mentionati mai sus sa vina sa lopateze apa plina de dejectii din beciurile caselor din zona. Oare vor veni?
    Rusine!!!

    69
    5
    • Centru Bistriței sa mutat pe Calea Moldovei. Aşa că Delia dacă stai în Centru ai avantaje şi în acelaşi timp ai şi dezavantaje.

      10
      3
    • Centru Bistritei: Doar taxele si impozitele sunt de Centru. Restul… e jale.

    • D-na Visuianu va rog sa nu dezinformati .
      Ati ridicat probleme cu privire la PUZ-uri in zona unde sunteti afectati dvs si altii si nu cu privire la apa , canal , etc in zona ( sau poate ati facut sesizari in alta parte ) .
      Acest aspect trebuie rezolvat cu Aquabis ( ADI Apa -Canal ) . Primaria nu poate decat sa solicite interventia de urgenta , respectarea legii si al contractului de administrare .
      Dezvoltarile de pe calea Moldovei fara niste analize mai aprofundate , lipsa infrastructurii de apa -canal – apa meteorica , trafic , etc corespunzatoare , nu apartin de adminstratia condusa de dl primar Turc . Tin de administratiile trecute si o stiti asta foarte bine .
      Alte dezvoltari in zona sau in alte zone se fac in conformitate cu legislatia si cu autorizari de la institutiile abilitate .
      Fiecare sa isi faca corect si legal treaba .
      Incercam doar sa luam masurile care se impun , astfel incat , sa se faca corectiile necesare asa cum trebuie .

      2
      12
    • Dumneata stai blocata in trafic pe calea moldovei ca sensurile giratorii de la politie si posta veche sunt blocate!!!!
      Asta e explicatia. Ca va vin masinile fara itp de pe bargau in curte si scot fum e altceva!!!
      Asta e explicatia subdimensionarii!!!!

    • Stimate D-le Urite, tin sa precizez faptul ca nu am dezinformat cu nimic.
      Referirea mea la PUZ-ul de pe Granicerilor a fost facuta punctual la conducta de canalizare care e subdimensionata in momentul de fata, dupa darea in folosinta a blocului de pe Granicerilor.
      In sedinta de Consiliu Local am facut referire la problemele care vor aparea cu canalizarea in zona.
      D-voastra ca si consilieri locali, cand cetatenii v-au semnalat o astfel de problema ar fi trebuit macar sa analizati si sa cereti puncte de vedere de la specialisti. Nu sa votati „ca primarul”. Dar ne-ati pus patalamaua de petitionari de serviciu.
      Argumentele mele, desi nu sunt specialist hidro (dar nu trebuie sa ai multa scoala ca sa si gandesti), au fost si sunt urmatoarele:
      – blocul este construit pe o suprafata mai mare de 6000 mp.
      – mai mult de 4000 mp reprezinta suprafata blocului si parcarile supraterane
      – pluvialele de pe intreaga suprafata de cel putin 4000 mp este racordata la canalizare. Haideti in zona sa vedeti.
      In aceste conditii ati aprobat PUZul in CL.
      Pe langa acest bloc, s-a mai dat drumul, cu autorizare directa, la inca 2 blocuri pe o suprafata de peste 2000 mp, blocuri care vor avea racordate pluvialele tot in canalizarea de pe Granicerilor.
      Dati vina pe vechea administratie pentru tot ce se intampla rau.
      Dar d-voastra, administratia Turc, ce ati facut pentru a remedia situatiile?
      De ce ati aprobat PUZ-uri daca stiati ca infrastructura nu duce?
      OK. Ei nu au facut. Dar d-voastra ce ati facut?

    • …legativa si de aqsuabis ca a facut receptia stiind ca nu au dat aviz la canalizare sa preia si pluviala…..AU VAZUT AU TACUT S A INFUNDAT….BALTITI

    • Apa iesa pe calea moldovei ca nu are unde sa curga mai mai in jos conducta e plina si nu neaparat cu apa de pe calea moldovei ci si din laterale!!!!
      Adica totul e varza!

  • Bistrita are o retea vasta de canale de colectare, ramase de pe vremea cand cartierele de case de acum erau doar niste terenuri agricole, care sunt distruse de proprietarii de terenuri pentru a-si extinde terenul cu cativa metri.
    As recomanda sa se faca niste verificari si sa se vada cate astfel de canale, care isi faceau foarte bine treaba sa adune apa pluviala si sa o duca spre raul Bistrita, au ramas neblocate.
    Zona Compozitorilor, Arcasului, Maresal Pop Leonida, etc.

    7
    1
    • Dacă nu se opuneau oamenii cu cap era mare jale atunci când incompetenți din primărie au vrut să distrugă şi canalele de gardă foarte bune de pe străzile Drumul Cetății, Simion Mândrescu şi Calea Clujului pentru a adăuga o bandă inutilă pe aceste străzi.

      17
      1
    • Canalele de scurgere de pe Arcaşului şi Huniazilor nu sunt blocate , trebuie doar curățate mai des. Problema în acea zonă este programul de
      funcționarea a pompelor de la bazinul de colectare de pe Burgului.

      14
      1
    • În cartierul compozitorilor este jale proprietățile sau extins ilegal şi au blocat şi canalele de scurgere de lângă calea ferată. Când primăria va face controale în zona aceea ? Asta ar fi foarte uşor fiindcă chiar arhitecta şefă locuieşte în cartierul Compozitorilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.