Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, spune că ”mai avem un pic până trecem hopul” şi ar trebui ca măsurile de distanţare socială să fie respectate în continuare. Raed Arafat anunţă că se va face o evaluare a situaţiei după Paşti pentru a vedea dacă măsurile de distanţare socială ar putea fi relaxate puţin.
”Depinde cum evoluăm și din cauza asta insistăm noi mult la respectarea regulilor. Am început cam cu acelaşi număr de cazuri ca al Spaniei şi vedeţi că România a evoluat mai bine, dar am luat nişte măsuri mai rapide de distanţare socială. E normal că sunt neplăcute şi nu rămân fără impact. Mai avem un pic până trecem hopul şi sper să nu ne lăsăm în ultima perioadă. Dacă mai respectăm măsurile care sunt în vigoare acum, fără să fie înăsprite, dar respectate şi să trecem prin perioada Paştelui respectând aceste măsuri, e posibil ca după asta, în funcţie de cum evoluează lucrurile, pentru că va necesita câteva zile după perioada Paştelui să vedem dacă este vreun impact, iar dacă vedem că numărul cazurilor rămâne stabil sau începe să scadă, cu siguranţă vor începe să fie luate măsuri treptate de relaxare”, a declarat la Antena 3 Raed Arafat.
El a spus că şi-ar dori ca restricţiile să fie îndepărtate cât mai curând: ”Sper să vedem acest lucru cât mai repede, dar să dau o dată exactă acum este imposibil pentru că încă nu ştim dacă într-adevăr am atins vârful şi începem să scădem. Decesele sunt multe, au depăşit 300, dar comparativ cu alte ţări numărul este încă mic şi sper să-l păstrăm aşa. Depinde de cum vorm acţiona şi cum ne vom comporta în următoarea perioadă”.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că suntem în momentul în care „nu putem cere ajutor altcuiva”, de aceea este esenţial ca regulile de distanţare socială să fie respectate, referindu-se la solicitările anumitor persoane, inclusiv preoţi ori diverşi aleşi locali, ca bisericile să fie redeschise în noaptea de Înviere.
”Dacă vrem să avem alte sărbători pascale liniştite, ar trebui să avem mare grijă în aceste sărbători pascale. O stare de urgenţă nu se instituie că i-a venit cuiva. Avem un moment în care, dacă altădată aveam o problemă puteam cere ajutorul altcuiva, acum nu avem cui să cerem ajutor. Restricţiile impuse sunt acele momente în care trebuie să înţelegem că izolarea, distanţarea socială sunt factori importanţi în ceea ce face corpul medical. Nu putem să-i tratăm pe cei infectaţi şi în acelaşi moment să fie alte persoane infectate în aceste adunări, inclusiv religioase. Hai să dăm o perioadă din viaţa noastră pentru un viitor al nostru şi al copiilor noştri. Trecem printr-un moment greu. Să facem ca acest moment sa devină un moment uşor peste două luni. E necesar să dăm acum o perioadă a noastră pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri şi pentru ca peste două luni să ne fie şi nouă mai bine”, a spus Tătaru.
Premierul Ludovic Orban a spus: ”Vârful epidemiei este aşteptat în perioada 20 aprilie – 5 mai. Până nu s-a ajuns la vârful epidemiei este absolut necesară menţinerea acestor măsuri care au rolul de a proteja sănătatea populaţiei. Îmi exprim aprecierea și respectul pentru români și îi rog să mai aștepte, să nu se relaxeze”.
Adaugă comentariu