Declaraţiile primarului Ovidiu Creţu la conferinţa de presă prilejuită de încheierea proiectului Modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice de agrement şi a utilităţilor conexe în municipiul Bistriţa – Pădurea Schulerwald”:
”Pădurea Schulerwald era până acum o pădure obişnuită, în care lumea doar venea la picnic, a fost transformată în pădure-parc. Este încă un punct european pe harta Bistriţei. Valoarea totală a proiectului, 1.572.000 de euro, valoarea finală după licitaţii – 1.552.000 de euro, deci 98,71%. Contribuţia noastră a fost una însemnată 683.197 de euro. Aşa e regulamentul, am contestat şi am dorit să nu fim trataţi ca societăţi comerciale, dar n-am avut altă variantă decât de a susţine mare parte din proiect.
Este o realizare importantă, încă un loc în care cetăţenii din Bistriţa pot să vină să-şi petreacă timpul liber. Sunt convins că pădurea va ridica presiunea de pe parc, care este chiar supraaglomerat în weekend. Pădurea Schulerwald oferă un cadru foarte plăcut. Din experienţa lucrărilor, am constatat că putem extinde acţiunile şi în zona Schifferberg, desigur nu la nivelul de aici, dar alei, bănci şi pavilioane putem realiza şi în altă parte. Invit lumea să vină în Schulerwald, pădurea-parc a elevilor bistriţeni. O vom da în grijă elevilor din şcolile bistriţene, vom vedea cum o împărţim. Accesul este gratuit la oricare din obiective. Sigur, la terenul de paintball, unde va fi un întreprinzător, o asociaţie care va pune la dispoziţie pistoale, vopsele, echipamente, vor trebui plătite, dar restul este gratuit.
Am dorit să avem un loc de picnic adevărat în Bistriţa. Reţeaua de alei a fost reamenajată şi extinsă, erau câteva drumuri care primăvara şi toamna nu erau practicabile. Aleile sunt din piatră, rezistă inclusiv la maşini grele. În pădure nu vor circula decât maşini de intervenţie şi de salubritate, altele nu vor avea acces. Am făcut baraje de jardiniere, cei care vor să intre în pădure au varianta pe jos sau cu bicicleta. Nici mijloacele moto nu vor avea acces. Terenurile de sport sunt moderne, cu gazon sintetic, sunt la dispoziţia cetăţenilor gratuit, nu vom avea taxă pe terenuri. Pentru întreţinerea lor vom contacta o firmă, care va da apoi contra cost echipamente. Pentru intrarea pe teren nu se va percepe taxă. Avem peste 2 km de reţele de apă şi canalizare, am amenajat în pădure cişmele şi hidranţi pentru stingerea incendiilor. Avem reţele de iluminat în zona de intrare, nu şi în pădure, care va fi folosită în programul normal de zi lumină.
Sunt amenajate şapte zone de recreere, cu foişoare, mese de ping pong, trei turnuri de observare, teren de paintball, pergole cu bănci, pergole semicirculare, labirint cu pergolă, trei locuri de joacă pentru copii de vârste diferite. Zonele de picnic sunt repartizate la liziera pădurii, în total 20, fiecare loc are masă cu două bănci, grătar şi un spaţiu pentru ceaun, am constatat că bistriţenii doresc nu numai mâncare la grătar, ci şi la ceaun. Sunt zece zone de popas amenajate cu bănci. Scena are lăţime de 10 metri şi adâncime de 8 metri, este o scenă mare, inspirată după modelul existent în Heidenfeld. Încercăm să păstrăm în această zonă şi căprioarele care veneau aici în trecut, dacă nu există şi posibilitatea să aducem pui de căprioară. Sunt multe păsări şi veveriţe aici, sunt realizate inclusiv hrănitori şi, poate, în timp, pădurea va fi înconjurată cu un gard şi vom aduce pui de căprioară abandonaţi.
Accesul în pădure a fost amenajat pe un drum cu două benzi şi sens giratoriu să nu se creeze blocaje, plus o parcare pentru 30 de maşini. În cazul evenimentelor mari, în parcare vor fi acceptate doar maşinile organizatorilor, formaţiilor şi comercianţilor. Ceilalţi vor putea veni până în sensul giratoriu pentru debarcare, dar parcarea pentru maşinile private va fi la baza dealului. Avem un grup sanitar modern, iar în pădure sunt amplasate toalete ecologice. Avem şi un sistem de colectare a deşeurilor, selectiv. Paza va fi asigurată de o firmă de securitate pe trei schimburi. Sunt circa 20 de panouri de informare răspândite în toată pădurea.
Felicitari! Asteptam wonderlandul!
Padurea Schulerwald nu va ridica presiunea de pe Parcul Municipal, care, asa cum afirma primarul, este supraaglomerat în weekend si nu numai. Cu toate ca dupa finalizarea lucrarilor de amenajare intreprinse aici s-a creat o diversificare posibilitatilor de petrecere a timpului liber totusi, pentru cea mai mare parte dintre bistriteni, distanta pana la Pădurea Schullerwald, face ca locul acesta sa poata fi folosit doar in zilele libere. In schimb, prin pozitia lui centrala, Parcul Municipal este folosit de bistriteni in tot timpul saptamanii, mai ales ca aici se afla o serie de obiective culturale, sportive sau turistice. Prin urmare, solutia pentru decongestionarea parcului ramane Padurea Codrisor care ar putea fi la randul ei reabilitata, permitand extinderea functiilor de agrement ale parcului si devenind astfel locul ideal de petrecere diversificata a timpului liber pe timpul saptamanii. In plus Padurea Codrisor este insotita de cursul raului Bistrita, ceea ce sporeste posibilitatile de petrecere a timpului liber. Si nu in ultimul rand, dealul Codrisor ofera o priveliste splendida asupra orasului, prin numeroasele “puncte belvedere”, conferind zonei un potential de atractie turistica aparte. Ar fi un beneficiu si pentru complexele hoteliere din apropiere. Asadar solutii exista, mai trebuie si putina minte.
Frumoasa pe dr@cu. ati stricat o frumusete de padure [cum au lasat-o sasii] , si ati pus betoane si alte prostii.sa va fie rusine. ati taiat copaci in nestire , ati facut un nimic. totul ptr. voi ptr. ……………! rusine si dl . Balan, care a tacut . rusine , rusine , rusine !!
Era chiar culmea sa nu apara dl.Raul comentatorul de servici cu rautati.In locul lui mi-ar fi chiar jena sa comentez.Bravo d-le primar.In orasul asta oricat ai face tot nu e bine .Asa sunt oamenii .
Io va propun sa ma impuscati . scurt si repede .
…la dracu-n praznic, peste mână, peste Drumul de Centură, în Zona Industrială, nu poţi ajunge numai cu maşina… că în Codrişor la 1 minut de parcul oraşului ne-am gândit să facem un drum de trafic greu !?! Cănuţă-om-sucit!
Atata timp cand o investitie si o amenajare in cadru natural este pt. cetateni cu acces gratuit la terenurile de sport , si nu cu defrisari consistente in favoarea vreunui SRL lucrurile o iau pe un fagas normal.Nu era cazul d-le RAUL ADRIAN sa ne rusinati la pachet cu ADMINISTRATIA. Ati gresit ,si va rog sa ganditi pozitiv. Nu era cazul de nici o razvratire pe acest subiect. Sigur ca au fost taiati niste arbori pt a se putea croi aceste poteci. Impactul este nesemnificativ avand in vedere suprafata totala a padurii. Drept urmare ECOLOGISTII felicita pe toti care au muncit acolo pt. comunitate.Unii asteapta ca de fiecare data sa reactionam pe dos. Nu acesta este rolul nostru si credem ca am invatat sa deosebim lucrurile bune de cele rele. Incheiem prin a felicita si PRIMARIA B-TA pt. implicarea in proiectarea si atragerea fondurilor EUROPENE. VA MULTUMIM!!!
De acord cu tine. Se poate face o zona de promenada si chiar o pista de alergare, biciclete, etc. care sa includa padurea Schulleward , o trecere spre raul Bistrita , continuare pana la punte, reabilitare punte pt trecere pe celalalt mal (cu bicicleta, skateboard, role, etc.)si dupa aceea Padurea Codrisor pana la Podul Jelnei si apoi spre lacul MHC, poate chiar :)…Wonderland sa-l mobilizam pe…Totul sa includa multa verdeata (copaci, arbusti, gazon, alei rustice etc) Astfel orasul o sa aiba un plus pt turism. Nu circul conteaza.
fara unteren de tenis pentru copii RUSINOS.
Dar cu mizeria si groaza de prezervative utilizate de curvele de pe centura ce se va face,ti-e scarba sincer cand vezi atat mizerie….