Producătorii de încălţăminte din zona Moldovei, care vin an de an la expoziţiile cu vânzare organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, se plâng că vânzările au scăzut comparativ cu anul trecut cu 50 până la 80%.
Ileana Nistor, administratorul firmei „Florentini” de la Vicovu de Sus, Suceava, a declarat duminică, în ultima zi de târg Expo Bistriţa „Toamna Aurie” că are dificultăţi să mai menţină firma pe linia de plutire.
„E foarte multă încălţăminte străină, mai ales chinezească, dar s-au împuţinat bănuţii. Noi facem încălţăminte din piele, de la sandale, la pantofi, ghete, cizme, pentru femei, pentru bărbaţi. Aici, la târg, cei care ne cunosc şi au mai cumpărat de la noi au venit iar să ne caute. Avem clienţi de ani de zile, dar s-au împuţinat banii din câte au spus clienţii. Se mai limitează oamenii la cumpărături. Care au luat au mai venit, ceea ce înseamnă că vindem marfă de calitate şi la preţuri de producător, adaos nici nu mai punem, doar cheltuielile să ni le scoatem. O pereche de ghete costă 150-160 de lei, cizmele 200, cam aici e preţul. Noi vindem în târguri, avem magazin la Vicov, mai avem magazin la Alba Iulia, în rest mai dăm la magazine. Un alt motiv pentru care ne-au scăzut vânzările este că, din comiditate, mulţi preferă să cumpere online. Vânzările ne-au scăzut faţă de alţi ani. Chiar aici la Bistriţa au scăzut la jumătate faţă de anii trecuţi. Poate faptul că e cald afară şi oamenii nu ştiu dacă să-şi ia sau nu ghete şi cizme. E cald şi poate se gândesc că mai pot umbla cu ce au”, a spus Ileana Nistor.
Un alt producător din Vicovu de Sus, Schiper Vasile, ne-a spus că şi firma sa constată scăderi ale vânzărilor. „A scăzut puterea de cumpărare. Preţurile sunt cam de 3-4 ani aceleaşi. E şi ofertă mare pe piaţă. Ne descurcăm greu. Totuşi, să ştiţi că oamenii au început să lase chinezăriile, caută marfa de calitate, din piele şi ăsta este un lucru bun. Vânzările la târg au fost mai slabe ca altădată, dar nu ne plângem. Influenţează şi anotimpul, căldura asta, iar noi suntem pregătiţi cu ghetuţe”.
Adela Soica din Paşcani, judeţul Iaşi, a fost producător de încălţăminte, dar acum trei ani a închis firma. Acum este simplu distribuitor de încălţăminte românească.
„Să ştiţi că oamenii nu apreciază încălţămintea românească. Pur şi simplu doresc preţuri foarte mici şi calitate, mai bine merg la brandurile străine chiar dacă sunt din imitaţie. Mai mulţumiţi sunt să cumpere imitaţie la preţuri colosale decât producţia românească la preţuri mici. Marfa românească nu pot spune nu este de calitate, dar să ştiţi că nu prea ne ajută nimeni să putem investi în utilaje. Sunt foarte multe formalităţi, chiar dacă se discută de fonduri europene. Noi, ăştia mici nu putem ajunge la fonduri pentru că sunt foarte mari cheltuielile şi nu suntem siguri de aprobări”, a spus Adela Stoica.
Potrivit acesteia, vânzările de încălţăminte românească au scăzut cu 80% faţă de 2017.
„Ne face concurenţă şi piaţa second-hand. Altădată era o lege care nu dădea voie să comercializeze încălţămintea second din cauza faptului că se pot transmite boli şi ecseme. Acum nu mai interzice nimeni şi suntem invadaţi de piaţa second-hand. De ce credeţi că după 22 de ani am închis secţia de producţie? Nu s-a mai şcolarizat în domeniul respectiv nicio forţă de muncă, s-au desfiinţat toate profesionalele. Eu am un copil care e student în anul III la facultate în domeniul pielăriei şi textile şi cu groază se gândeşte că nu ştie unde o să meargă să lucreze. Chiar dacă a îmbrăţişat meseria datorită faptului că noi am făcut-o, nu are curaj să pornească o afacere singur, chiar dacă face ingineria în domeniul ăsta pentru că nu ne ajută statul cu nimic, măcar să ne dea o şansă unde să avem să ne vindem produsele, măcar o lege prin care producătorul român să fie protejat. Despre asta se vorbeşte de la Revoluţie şi nu se mai întâmplă”, a spus ea.
Târgul Expo Bistriţa „Toamna Aurie” se încheie duminică la ora 14.00.
Mai terminati bai bugetarilor cu organizarile astea penibile pe care le tot faceti. Nu mai cheltuiti banii pe iarmarocurile astea de doi bani. Voi bugetarii chiar asa prostii sunteti??
Iarmaroc!!!!!!!!! mneata!!!!!!!! targul a fost organizat de Camera de Comert!!! aloooo, aia nu sunt bugetari, sunt platiti din comisioane de catre patroni!!!! comisioane si cotizatii!!!!Bugetari privati :::))))
Încălțămintea făcută în România câștigă teren, de fapt. Vezi S-Karp, care vinde la greu sub brand propriu și mai produce și pentru străini. Normal că încălțările de la acest târg nu au căutare, sunt demodate fizic și moral.
Produsele astea romanesti chiar arata jalnic! Toate sunt chicioase si preturile destul de mari! Asa ca sa nu se mai planga ca la ce „calitate” ofera sa se multumeasca ca au gasit suficienti fraieri!
nu se va putea produce nici talpa mai ieftin decat pantoful din orice tara europeana!
de ce?
avem in primul rand utilitatile, materia prima si combustibilul mai scump!