Actualitate

Incendiu greu de stins la Sigmir. Au ars 35 de ha de vegetație uscată și lăstăriș

Vegetația uscată și lăstărișul de pe 35 de hectare, la Sigmir, a ars într-un incendiu la stingerea căruia pompierii au intervenit timp de 7 ore. Din cauza vântului, focarele au fost localizate și lichidate cu dificultate cu atât mai mult cu cât terenul accidentat nu a permis accesul tuturor autospecialelor în zonă.

Incendiul a fost anunțat în jurul orei 14.00 când pompierii au estimat că suprafața afectată este de 10-15 hectare. Două echipaje de pompieri de la Detașamentul Bistrița, un echipaj de pompieri cu autospecială de stins incendii de pădure la Stația de Pompieri Năsăud, SVSU Bistrița și grupa operativă a inspectoratului au fost mobilizate în zonă.

Au intervenit 20 de pompieri militari din cadrul ISU Bistrița-Năsăud, 20 de pompieri voluntari din SVSU Bistrița și 5 angajați ai Ocolului Silvic Bistrița, cu 8 mijloace tehnice (autospeciale de stingere și transport personal). Zona a fost survolată cu o dronă a Poliției, astfel au putut fi identificate noi focare.

Intervenția a durat aproximativ 7 ore din cauza focarelor multiple, unele dintre acestea sub pământ, la nivelul rădăcinilor. Din cauza intensificării vântului din cursul după-amiezei, focarele au fost localizate și lichidate cu dificultate și pentru că terenul greu accesibil nu a permis accesul autospecialelor în apropierea tuturor focarelor.

La ora 21.00, echipajele de intervenție s-au retras din teren, atunci când nu mai erau focare vizibile. Peste noapte, a rămas să supravegheze zona personalul de la Ocolul Silvic (2 angajați).

Cu acest prilej, ISU Bistrița-Năsăud a reluat apelul la responsabilitate privind utilizarea mijloacelor de aprindere/utilizarea focului deschis în spații deschise, zone cu vegetație uscată.

Din cauza secetei prelungite din ultima perioada și sub acțiunea vântului incendiile se extind foarte rapid, punând în pericol fonduri forestiere, imobile, case de locuit, afectează vizibilitatea conducătorilor pe drumurile publice și, cel mai grav, pun în pericol sănătatea și viața celor care se expun în zonele de manifestare a focarelor.

Conform legislației în vigoare, curățarea terenurilor prin ardere este strict interzisă.

Pompierii militari din subunitățile inspectoratului au intervenit în aceeași zi la mai multe incendii de vegetație în Viișoara, Lechința spre Chiraleș, Feleac.

(Foto-Video: ISU BN)

Etichete

3 comentarii

  • Cei care au stins focul sunt,, nesimțiți” lui Ciolacu, unul care a ajuns premier și își permite să afirme așa ceva despre cei care îmbracă haina militară! Doamne dă să ți se aprindă toate covrigăriile și ,, nesimțiții” să-și aprindă țigările de la focurile tale.

    4
    4
  • Când am sunat la Garda de Mediu să le sesizez faptul că s-au aprins vegetația langa liziera pădurii, au răspuns sec: nu e problema lor sa sun la ISU! Că acel telefon e telefon de poluări accidentale. Și că asemenea evenimente nu se încadrează ca o poluare accidentala că e foc, că ei merg doar daca ii suna de la ISU.
    Ce nu știu acei domni că am înregistrat convorbirea și am trimis o către șefii acestora, dar și la presa și se va face un articol despre aceasta instituție ce se tot fofileste și dorește a nu răspunde în fața legii. Va aduc aminte domnilor că DNA încă există și cred că le este ușor să vă viziteze că doar va știu după CNP și număr de casa. Deștepților

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.