Actualitate

Incendiu la magazia de lumânări a Mănăstirii Rebra-Parva. Focul s-a extins şi la o anexă (FOTO)

ACTUALIZARE Un incendiu violent a izbucnit la depozitul de lumânări al Mănăstirii Rebra-Parva. Focul s-a extins în scurt timp şi la o anexă, pompierii reuşind să stingă flăcările după trei ore. A ars şi o magazie de lemne, echipajele de intervenţie lichidând incendiul înainte ca acesta să cuprindă chiliile.

”Luni dimineaţa, 9 martie a.c., un apel al călugărilor din complexul monahal Parva – Rebra, pe numărul unic de urgenţă 112, a informat dispeceratul integrat I.S.U. – S.A.J., la ora 11.27, despre izbucnirea unui incendiu într-un atelier de confecţionare a lumânărilor. Imediat, spre locul indicat au fost alocate trei echipaje de intervenţie din cadrul Secţiei de Pompieri Năsăud, cu două autospeciale de stingere şi un echipaj de prim ajutor SMURD. Din fericire, au fost înregistrate doar pagube materiale, pompierii militari, împreună cu personalul complexului monahal şi mai mulţi săteni, au acţionat pentru localizarea şi împiedicarea propagării incendiului la o clădire situată la mai puţin de 5 m faţă de zona de manifestare a focarelor. Incendiul se manifesta violent, cu flacără deschisă, urmată de o degajare mare de fum dens şi toxic rezultată în urma arderii materialelor combustibile şi a cerii folosite pentru confecţionarea lumânărilor. Intervenţia a durat aproximativ trei ore, iar în urma incendiului, au ars atelierul de lumânări şi o magazie de lemne. Suprafaţa totală afectată de flăcări este de cca. 70 mp, echipajele de intervenţie reuşind să lichideze incendiul în limitele găsite, înainte ca acesta să cuprindă clădirea destinată chiliilor călugărilor”, a precizat ISU Bistriţa.

1 incendiu man parva 9 mar 2 incendiu man parva 9 mar 3 incendiu man parva 9 mar 4 incendiu man parva 9 mar

Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la hotarul ce desparte localităţile Rebra şi Parva are o istorie străveche. Aici a existat un străvechi locaş de rugăciune datând din anul 1755. În anul 1782, vieţuitorii mănăstirii au fost alungaţi de trupele austro-ungare, dar bisericuţa a rămas intactă. De atunci mănăstirea a mai fost locuită de călugări temporar, până la 1822 când biserica din lemn a fost demontată şi mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află astăzi şi biserica parohială.

Noua mănăstire a fost fondată cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu. La data de 21 iulie 1993 şapte vieţuitori ai mănăstirii Turnu, în frunte cu părintele Paisie Iloaie, acum stareţ la Nuşeni, au primit binecuvântarea de a întemeia o mănăstire pe vechea vatră dintre localităţile Rebra şi Parva. În anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid. În paralel cu întemeierea şi consolidarea vieţii duhovniceşti s-a lucrat la biserică, dar şi la corpul de chilii. În  1999 a avut loc o alunecare de teren în urma căreia s-a distrus un corp de chilii care adăpostea şi atelierele, şi unde deja locuiau câţiva călugări. Lucrările la biserica mare s-au finalizat în 1998, după care s-a aşteptat câţiva ani pentru a fi pregătită tencuiala spre a primi pictura în frescă.

Primul stareţ, părintele Paisie, s-a retras la Sfântul Munte Athos în 2001, iar stăreţia a fost încredinţată de către Mitropolitul Bartolomeu părintelui Simion. După doi ani, în 2003, a venit stareţ stareţ al mănăstirii părintele Chiril Zăgrean, cel care îndrumă obştea şi în prezent. În acelaşi an s-a început pictura bisericii cu soţii Moldoveanu din Bucureşti, care au lucrat Sfântul Altar şi turla până la baza ei, adică deasupra Sfinţilor Evanghelişti. Aceştia au fost urmaţi de o altă echipă, tot din Bucureşti, formată chiar din ucenici ai pictorului Moldoveanu şi care au finalizat lucrarea, aşa cum se vede ea astăzi.

În anul 2009 locaşul de cult a fost sfinţit de Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. În cadrul aşezământului au fost amenajate, în ultimii ani, două corpuri de chilii şi o bibliotecă şi un arhondaric pentru pelerini.

Foto: ISU Bistriţa

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.