Actualitate Recomandări

Încep cursurile de chineză la Bistriţa. Mesajul ISJ pentru directori

Elevii din Bistriţa vor avea ocazia să înveţe limba chineză chiar de săptămâna viitoare după ce profesorul trimis de Institutul Confucius se va instala şi acomoda în oraşul nostru. Anunţul a fost făcut de inspectorul şcolar general Camelia Tabără la ultima şedinţă cu directorii de şcoli cărora le-a cerut să se implice în buna reuşită a proiectului derulat de ISJ, în parteneriat cu Institutul Confucius al Universităţii ”Babeş Bolyai” Cluj-Napoca şi filiala judeţeană a Asociaţiei de Prietenie cu Republica Populară Chineză.

„Avem oportunitatea unor cursuri de chineză. Dincolo de frumuseţea culturii chineze pe care domnul profesor care soseşte duminică (11 octombrie a.c. -n.r.) o va preda, eu cred că suntem obligaţi faţă de absolvenţii noştri liceeni să le oferim această oportunitate pentru că, dacă ne uităm cu atenţie spre mediul academic, toţi se orientează spre Asia. Toate facultăţile de mare prestigiu care au deja legături cu universităţi din Europa şi America, în acest moment se uită către Asia în ideea ca viitorii studenţi să aibă acele Erasmusuri către zona Asiei. Atunci îmi imaginez că, în portofoliul unui elev bistriţean care va deveni student, având o asemenea certificare, cu siguranţă va fi o piesă utilă la dosarul personal. Nu aş vrea să existe copii care ratează această oportunitate fiindcă nu a ajuns informaţia până la ei fiindcă un director nu a fost suficient de disponibil pentru aceste activităţi. Noi am vrea ca, după săptămâna de acomodare a profesorului chinez, imediat să se înceapă activitatea”, a spus Camelia Tabără.

În august 2011, Li Xuwei profesor la Institutul „Confucius” Cluj i-a învăţat pe copiii interesaţi, să scrie în limba chineză şi să decupeze hârtia, o altă artă tradiţională din China. Exerciţiul de scriere în limba chineză şi de decupat hârtia a avut loc în incinta foişorului din Parcul Municipal în cadrul Zilelor culturii şi civilizaţiei chineze la Bistriţa, organizate de Asociaţiei de Prietenie cu R.P. Chineză – Filiala Judeţeană Bistriţa-Năsăud.

În urmă cu un an, Consiliul Local Bistriţa a aprobat intrarea în parteneriat cu Institutul Confucius al Universităţii ”Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi filiala judeţeană a Asociaţiei de Prietenie cu Republica Populară Chineză în vederea înfiinţării unui Centru de predare a limbii chineze în Bistriţa.

Demersul Asociaţiei de Prietenie a venit ca urmare a bunelor relaţii de colaborare existente între municipalitate şi Institutul Confucius din Cluj, partenerii chinezi propunând trimiterea unui cadru didactic la Bistriţa pentru o perioadă de minim un an de zile care să predea cursuri de cultură şi civilizaţie chineză adresate atât elevilor, cât şi adulţilor.

Centrul de predare a limbii chineze în Bistriţa va desfăşura programe şi activităţi legate de limba şi cultura chineză prin susţinerea de cursuri, precum şi testul de chineză pentru tinerii elevi (YCT) cât şi pentru adulţi, caligrafie şi taichi, activităţi culturale legate de limba şi cultura chineză.

8 comentarii

  • Doamna in cauza nu are proprietatea termenilor.
    Fata de „absolventii nostri liceeni” nu mai ai cum sa ai obligatii. oamenii respectivi au absolvit liceul, si intra in alte forme de invatamant (postliceal, universitar etc.) asupra carora ISJ nu mai are autoritate legala.

  • Doamna in cauza nu are proprietatea termenilor.
    Fata de „absolventii nostri liceeni” nu mai ai cum sa ai obligatii. oamenii respectivi au absolvit liceul, si intra in alte forme de invatamant (postliceal, universitar etc.) asupra carora ISJ nu mai are autoritate legala.

  • Tovarășa Tabără, nu mai bine învățați dvs. chineza?
    Iar după ce o s-o stăpâniți, să mergeți în Asia! Acolo, v-ați pierde foarte ușor în mulțime!

  • Cursurile se vor tine in limba engleza. Cretineala mai mare decat sa inveti limba chineza in limba engleza nici ca se putea imagina. Daca au inceput cu scrierea e si mai bine. Ca sa fie clar din start c-o sa se aleaga praful de toata invatatura. O s-o arda festiv pe la cursuri cativa doritori de excursii in China si o sa invete dupa un an cum sa recunoasca ideogramele pentru „caine cu covrigi in coada”.
    Ca si cand nu-I erau de ajuns analfabetii nostri functionali, Inspectoratul se preocupa acum de formarea analfabetilor bilingvi.
    Un chinez cult recunoaște aproximativ 6 000-7 000 de caractere. Circa 3 000 de caractere sunt obligatorii pentru a citi un ziar. Guvernul RPC definește nivelul de alfabetizare în rândul lucrătorilor prin cunoașterea a 2 000 de caractere. Un dicționar mare integral, ca Dicționarul Kangxi, conține peste 40 000 de caractere, inclusiv variante obscure, rare, și caractere arhaice; mai puțin de un sfert din aceste caractere sunt acum utilizate în mod obișnuit. From 2000 to 2005, the number of illiterate Chinese adults jumped by 33 percent, from 87 million to 116 million. China’s illiterate population had accounted for 11.3 percent of the world’s total.
    Bravo! Bagati mare ca numa’ China o mai ramas comunista in lume si cum tot vin alegerile poate bagati din nou statuia lui Deng in programul electoral.

  • Este de laudat faptul oferta in sine de deschiderea catre limba chineza. Vorbitori de chineza au si deja acum un mai mare potential in cariera profesionala de cit in alte limbi. O se mai vedeti dragi antecomentatori. Daca va fi possibilitate si pentru adulti o se ma inscriu si eu.

  • Ați putea să ne dați şi informații legat de unde se va ține cursul şi cum ne putem înscrie sau de unde putem afla mai multe detalii ?!

    • Daca esti eleva,ai putea sa mergi la CDI-ul scolii,respectiv la biblioteca pentru mai multe informatii.Din cate stiu locuri libere nu mai sunt decat dupa vreo 2 saptamani,deoarece pe parcursul cursurilor unii elevi vor renunta ,atunci alti elevi vor avea posibilitatea de a se inscrie.Succes!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.