Actualitate

Încep lucrările în Parcul Industrial. Ovidiu Creţu: Punem un sâmbure de dezvoltare (FOTO)

Primarul Ovidiu Creţu a predat amplasamentul viitorului Parc Industrial Bistriţa Sud, păşunea de pe şes din Sărata, firmelor care vor realiza lucrările din proiectul de 7,8 milioane euro, ARL Cluj şi Serbis Bistriţa. 2 aprilie este data începerii lucrărilor, care ar trebui să fie gata într-un an. ”Centura Bistriţei, vitală”.

Valoarea contractului de execuţie, câştigat la licitaţie de asocierea SC Antrepriza Reparaţii şi Lucrări ARL SA Cluj – SC Serbis SRL Bistriţa şi semnat în 11 martie, este de 24.223.601,86 lei, iar perioada de execuţie este 02.04.2014-02.04.2015.

1 parc industrial 26 mar 2 parc industrial 26 mar 3 parc industrial 26 mar 4 parc industrial 26 mar

”Din această păşune de 30 de ha facem un Parc Industrial, un motor de dezvoltare a municipiului Bistriţa. Termenul final de implementare a proiectului este 29 septembrie 2015, asta înseamnă finalizarea completă a proiectului. Administraţia se implică astfel în crearea unor noi locuri de muncă. Nu este menirea principală a administraţiilor locale să creeze noi de locuri de muncă, ţine de alţii, dar implicarea poate fi prin stimularea celor care creează noi locuri de muncă, aşa cum facem în acest caz. Structura de sprijinire a afacerilor şi care va prelua administrarea Parcului va fi avea 18 locuri de muncă, o unitate în subordinea CL, SC Business Park Bistriţa Sud SRL, înfiinţată în 2012 şi din care cauză mă judec cu ANI inclusiv la ÎCCJ. E prevăzut un sens giratoriu care în mod normal va face legătura cu varianta ocolitoare. Când se va realiza această legătură vitală pentru Parcul Industrial accesul şi circulaţia vor fi cu totul altele”, a spus primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

9 viitor parc ind 10 cretu parc industrial 11 viitor parc industrial 12 viitor parc industrial

El a precizat că vor fi 1.900 m străzi de incintă, 1.116 m drum de acces, 1.900 m pistă pentru ciclişti, 14.286 mp spaţiu verde, 2.160 m reţea distribuţie apă, 1.600 m reţea distribuţie gaze naturale, 1.550 m reţea electrică de joasă tensiune, 5.460 m reţea pentru iluminatul public şi o staţie de epurare independentă.

”Rata de ocupare după doi ani de la darea în folosinţă a structurii am apreciat-o la 26%, cu 150 de persoane angajate. Aşteptăm de la constructorul ARL aceeaşi seriozitate şi responsabilitate cu care ne-a obişnuit şi la străzile din centrul oraşului, dar mai ales la pasarela şi Drumul Sigmirului, recent realizate în condiţii foarte bune. Se va începe cu drumurile, cu reţelele. Spaţiile de închiriat rămân în forma asta, n-o să fie platforme betonate, astea şi le face fiecare. Din exterior sperăm măcar să începe, până se termină lucrările aici, măcar un capăt de variantă ocolitoare. Crescătorii de animale din Sărata vor fi afectaţi, pentru că le lipsesc din total 30 ha de păşune. Le-am explicat că Parcul Industrial reprezintă o şansă extraordinară şi că nu putem sacrifica acest viitor pentru interesele a şapte oameni. Toate cele 60-70 de ha din Sărata până aici vor fi populate în timp cu unităţi economice, ăsta este mersul firesc. Noi aici punem un sâmbure de dezvoltare, pe urmă el va creşte în fruct”, a comentat el.

5 viitor parc industrial 6 viitor parc insudtrial 7 parc ind 26 mar 8 parc ind 26 mar

Obiectivul general al proiectului în valoare totală de 35.170.442,56 lei (7,8 milioane euro), din care 12.953.779 lei alocaţi din Fondul European de Dezvoltare Regională, tot atât contribuţie proprie, 6.217.813 lei valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile şi 3.045.070 lei valoarea neeligibilă estimată, este revigorarea şi dezvoltarea economiei locale şi regionale şi creşterea nivelului de trai prin atragerea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă în Bistriţa.

Structura parcului administrat de SC Business Park Bistriţa Sud SRL, manager Iulius Dumitru: suprafaţă totală – 30 ha, spaţii logistică – 12 %, spaţii industrie – 38%, spaţii servicii administraţie – 5%, spaţii verzi – 15%, drumuri şi tehnico-edilitare – 30%. Toate spaţiile vor fi prevăzute cu parcări (peste 1.700 de locuri).

Zone funcţionale: Lot nr. 1 cu o suprafaţă totală de 39.893,46 mp, împărţit în 34 parcele destinate serviciilor, atelierelor industriale şi industriei medii şi spatii verzi în suprafaţă de 15.293,46 mp; Lot nr. 2 cu o suprafaţă totală de 26.130,11 mp, împărţit în 3 parcele destinate instituţiilor şi serviciilor (aferente industriei), şi o suprafaţă de 17.130,11 mp spaţii verzi; Lot nr. 3 cu o suprafaţă totală de 41.912,75 mp, împărţit în 5 parcele destinate pentru logistică şi o suprafaţă de 1.651,28 mp spaţii verzi; Lot nr. 4 cu o suprafaţă totală de 55.487,06 mp, împărţit în 5 parcele destinate una echipamentelor tehnico-edilitare şi patru pentru industria mare; Lot nr. 5 cu o suprafaţă totală de 43.383,24 mp, împărţit în 11 parcele destinate 10 pentru industria medie şi una pentru echipamente tehnico-edilitare şi o suprafaţă de 984,90 mp spaţii verzi.

Industrii: industrie prelucrătoare, cu posibilitatea concentrării pe diverse industrii de vârf; afaceri, în care predomină activităţile financiar-bancare, de consultanţă, proiectare, cercetare-dezvoltare, precum şi activităţi de administrare a afacerilor; distribuţie, în care predomină activităţile de depozitare mărfuri şi logistică; servicii, în care predomină industriile producătoare de servicii; servicii conexe: furnizare de utilităţi, curăţenie şi pază, servicii comerciale şi de alimentaţie publică, activităţi hoteliere, servicii de evidenţă contabilă, asistenţă în afaceri, servicii de asigurare şi altele similare.

12 comentarii

  • În loc să asfalteze drumul de centură din actualul parc industrial mai bine să se arunce cu banii ca să îngroape firme gen Rombat, Iproeb, Leoni unde lucrează marea parte a plătitorilor de impozite. Uneori mă întreb ce are acest om în a lui ţeastă….

  • Primarul Cretu are ce are cu păşunile (vezi Wonderland pe păşunea din Unirea) . Parcul Industrial Bistriţa Sud, situat pe păşunea din Sărata s-ar putea sa-l coste functia pe primar. Ovidiu Creţu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 1 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, după ce a ocupat o funcţie de conducere în cadrul firmei care administrează Parcul Industrial. Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat în acest caz dar decizia în cazul primarului Creţu o va lua instanţa. Totuşi, dacă va fi declarat vinovat de instanţă, cu o decizie definitivă, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, riscă să fie suspendat din funcţie şi să nu mai poată ocupa o funcţie publică timp de 3 ani. Deşi edilul declara iniţial că ar fi vorba de o simplă formalitate şi că situaţia se va rezolva în instanţă, lucrurile nu par să fie tocmai aşa. Asta după ce Curtea de Apel Cluj a decis că Ovidiu Creţu este în stare de incompatibilitate. Decizia nu este însă definitivă şi primarul a făcut recurs la ICCJ si asteapta sentinta definitiva.

  • Cu toate ca abia acum urmeaza sa inceapa lucrarile la Parcul Industrial, cu acesta s-au cheltuit deja importante sume de bani. Astfel pentru documentatii si PUZ-uri s-au cheltuit peste 300.000 lei (vezi: . De asemenea, putini stiu ca inca de anul trecut Parcul Industrial are şi un administrator plătit cu un salariu comparabil cu cel al primarului, 1000 de euro pe lună, la care se adaugă abonament la telefon, tabletă şi smartphone. Conform bugetului alocat pentru 2014, Parcul Industrial va avea de cheltuit circa 30.000 de euro, pentru seminarii, deplasări, întâlniri cu oameni de afaceri, publicitate în presă.

  • puiu, nu fi rau aiurea. orice proiect se face pe documentatii, vroiai sa inceapa direct constructia? apoi, orice parc are o firma ce.l administreaza, unde lucreaza, spre stupoarea ta, oameni. in cazul de fata un angajat. apoi, poti sa ai parcul daca nu.l promovezi nicaieri, oricat de nasol ti se pare tie. 30000 euro sunt bani multi? stii cat a cheltuit anual Tetarom Cluj ca sa aduca investitii de sute mil euro? Pai poate 30000 era doar participarea cu stand la un targ international de investitii…deci, nu fi rau aiurea. fii blajin cu proiectele ce vor a aduce investitori in mioritica bistrita. sa judecam la urma.

  • Greul abia acum incepe. Exista multe cazuri in care investiţiile in Parcuri Industriale au fost ineficiente. In primul rand majoritatea lor funcţionează mult sub capacitate. Reprezentanţii firmelor care ar dori sa vina intr-un astfel de parc industrial au anumite retineri si susţin că valoarea taxei de administrare este exagerată. Din aceasta cauza nu pot fi respectate unele obiective cerute pentru alocarea de fonduri europene, intre care obligativitatea ca, într-un termen de 2 ani de zile, parcul industrial să atragă un anumit număr de firme şi să creeze un anumit număr de locuri de muncă. Pe de alta parte, autorităţile locale se plang ca pentru multe parcuri industriale costurile de administrare sunt extrem de mari iar întreţinerea lor este neprofitabila.

  • Si totusi, un lucru bun este amenajarea drumului de acces din Sarata către Parcul Industrial Bistriţa Sud, de la intersectia cu DJ 154, care se desprinde din DN17 si merge pe Valea Sieului. Bine ar fi daca lucrarile de modernizare la acest drum s-ar continua si spre Viisoara facand pana la urma legatura si cu strada Zavoaie din Bistrita. Astfel, in perspectiva construirii Podului Berariei accesul spre Parcul Industrial s-ar putea face pe ambele maluri ale raului Bistrita.

  • Accesul auto la acest ” Parc” industrial este gandit de EDIL prin centura de sud care nu se mai face, deoarece este …. ILEGALA !
    Si atunci cine va finanta acest ACCES , care necesita traversarea de cale ferata si raul Sieu ?
    Daca nu se va face atunci accesul va fi pe la Sarata peste podul existent … peste Sieu…si prin localitate…c-am neatragator…. pentru investitori….
    Mult zgomot pentru nimic !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.