Actualitate

Începe numărătoarea urşilor, lupilor, râşilor şi pisicilor sălbatice. Anul trecut erau 1.218

Până în luna mai se va desfăşura evaluarea populaţiilor de urs brun, lup, râs și pisică sălbatică pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

”Având în vedere atribuţiile ce revin autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului și silvicultură în realizarea studiilor speciale de evaluare a stării resurselor biologice din flora şi fauna sălbatică, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud demarează acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, conform metodologiei de evaluare stabilită de către Ministerul Mediului”, informează APM BN.

Astfel, gestionarii fondurilor cinegetice au realizat şi transmis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud programarea acţiunilor de evaluare a efectivelor de urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică pentru primăvara anului 2018, care a fost transmisă spre validare Direcției  Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului.

Pe baza acestei programări, gestionarii fondurilor cinegetice separat sau împreună cu reprezentanţi agenției, reprezentanții Universității Transilvania Brașov – Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, Comisariatele teritoriale ale Gărzii Naționale de Mediu vor participa la acţiunea de evaluare în teren. La aceste echipe mixte pot participa şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, universităţi, ONG-uri (cu implicare directă în domeniul biodiversității) cu anunțarea prealabilă  a organizatorilor acțiunilor de evaluare. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate,  evaluarea se va face separat pentru aceste suprafeţe, iar la evaluare pot participa şi administratorii sau custozii acestor arii protejate.

Programarea acțiunilor de evaluare poate fi consultată pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud la următoarea adresă:  http://www.anpm.ro/web/apm-bistrita/evaluari-carnivore.

Evaluarea se va întocmi pe fonduri cinegetice şi se va centraliza la nivel de judeţ, pe gestionari. Situaţiile analizate şi centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud vor fi transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Odată cu centralizarea datelor se vor face şi propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru speciile urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, pe fonduri cinegetice şi gestionari, pentru sezonul de vânătoare 2018/2019. Propunerile de plafon maxim de intervenţie vor avea la bază nivelul pagubelor și conflictelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparative cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei.

Cum a fost anul trecut

În urma centralizării datelor din teren, în 2017 la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost evaluat un număr de 571 exemplare din specia urs, 236 exemplare din specia lup, 66 exemplare din specia râs şi 345 exemplare din specia pisică sălbatică. Cea mai mare creştere se înregistra la numărul de urşi, unde erau cu 51 mai mulţi faţă de anul trecut, în timp ce numărul lupilor era în scădere.

Specia Efectiv optim Efective evaluate2012 Efective evaluate2013 Efective evaluate2014 Efective evaluate2015 Efective evaluate2016 Efective evaluate2017
urs brun 156 448 454 483 484 520 571
lup 70 227 230 219 211 262 236
râs 30 73 73 66 65 64 66
pisică sălbatică 116 306 312 305 325 339 345

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.