Această perioadă de 40 de zile amintește de postul îndelungat al drepților din perioada Vechiului Testament, ținut în așteptarea lui Mesia. Postul Nașterii Domnului începe vineri 15 noiembrie și durează până în 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, când se ține post negru.
Înainte cu o zi de începerea postului se marchează sfârșitul unei etape în care se pot mânca preparate din carne sau pot fi consumate, fără restricție, alte alimente. Lăsatul Secului este ziua în care se consumă, pentru ultima dată în următoarele 40 de zile produse de origine animală.
Postul Nașterii Domnului nu este la fel de aspru ca Postul Sfintelor Paști. Marțea și joia se pot consuma legume cu untdelemn și se face dezlegare la vin, iar sâmbăta și duminica se permite și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru).
Din punct de vedere liturgic, cântările dedicate Nașterii Domnului încep în ziua de 21 noiembrie. Catavasiile Nașterii Domnului se cântă pentru prima dată în biserică la Utrenia sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Cântările dedicate Crăciunului continuă să se audă apoi în biserici și în multe alte locuri până la Odovania (încheierea) praznicului Nașterii Domnului, în ultima zi din an.
Principalele sărbători din postul Naşterii Domnului sunt: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sf. Ap. Andrei cel întâi chemat – Ocrotitorul României (30 noiembrie), Sf. Ier. Nicolae (6 decembrie).
Zile cu dezlegare la pește: 21, 23, 24, 25, 30 noiembrie, 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12, 14, 15 decembrie.
Adaugă comentariu