Actualitate

Începe şcoala! Cât durează cursurile în noul an, drepturile şi obligaţiile elevilor, mesajul polițiștilor

Cursurile noului an şcolar încep luni, 10 septembrie și însumează 168 de zile lucrătoare adică 34 de săptămâni, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale. Structura anului școlar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), vacanţă intersemestrială (2 – 10 februarie 2019), vacanţa de primăvară (20 aprilie – 5 mai 2019) şi vacanţa de vară (15 iunie – 15 septembrie 2019). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.


Elevii au anumite drepturi care nu le pot fi refuzate, dar și anumite obligații. Toate sunt menţionate în Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4.742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului. Prevederile se aplică oricărui elev care e înscris în învățământul preuniversitar. De asemenea, sunt asimilați elevilor inclusiv antepreșcolarii și preșcolarii.

Drepturi: demnitate, manuale gratuite și protest

În ceea ce privește drepturile elevilor, aceștia benficiază, în primul rând, de dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii. Astfel, se interzice sancționarea elevilor prin mustrarea în fața clasei. De asemenea, elevilor le va fi respectat dreptul la protecția datelor personale.

Un alt drept al elevilor este dreptul de a beneficia de învățământ gratuit, ceea ce se referă inclusiv la dreptul de a primi manuale gratuite. Este important de menționat aici că nu există nicio limitare cu privire la acest drept, în comparație cu limitarea dreptului elevilor de a primi premii pentru rezultate, în considerarea resurselor existente, de exemplu.

Un alt drept care poate fi ușor încălcat este dreptul elevilor de a avea acces la actele școlare proprii ce stau la baza situației școlare. Astfel, elevilor nu li se va putea refuza comunicarea absențelor, de exemplu. În același context al absențelor, acestea nu pot fi consemnate pentru pedepsirea elevului.

Există chiar și un drept la protest pentru elevi. Totuși, manifestarea acestuia trebuie să se facă în afara orelor de curs.

Referitor la facilitățile elevilor, ei vor beneficia, printre altele, de un tarif redus cu 50% în cazul transportului local în comun, pe tot parcursul anului calendaristic. În schimb, dacă nu învață în localitatea de domiciliu, elevii vor beneficia de decontarea transportului.

Elevii au până și dreptul de a fi susținuți financiar pentru activitățile de performanță, atât la nivel național, cât și internațional. Totuși, trebuie reținut că acesta nu este un drept absolut, însă nici nu poate fi refuzat, în mod constant.

Obligații: îmbrăcăminte decentă și fără telefoane la ore

O obligație expres prevăzută în Statutul elevului este cea referitoare la îmbrăcămintea decentă. Totuși, chiar și dacă această obligație nu este respectată, elevilor nu le poate fi refuzat dreptul de a intra în școală.

În același timp, elevii au o obligație, atunci când absentează din cauză de îmbolnăvire, să informeze dirigintele și să meargă la medic.

Referitor la propogdandă electorală sau prozelitism religios, elevilor le sunt interzise astfel de activități în școală.

În final, trebuie reținut că elevii nu pot folosi telefoanele mobile în timpul orelor, examenelor sau al concursurilor. În rest, nu există nicio interdicție cu privire la aducerea telefonului la școală, atât timp cât este respectată interdicția anterioară.

Mesajul Poliției: 

 

„Suntem într-un moment emoționant, un moment în care, după o bine-meritată vacanță, copiii se gândesc că vor ajunge într-un loc care le oferă o lume a cunoașterii, a experiențelor, chiar dacă de astăzi vin dimineţile în care se vor trezi mai devreme.

Pentru unii, este o primă experienţă, un început de drum, o ocazie de a întâlni noi colegi sau prieteni. Pentru alţii, e un moment în care sunt reluate lecțiile și vechile activități, în procesul de formare și informare.

Pentru dumneavoastră, cadre didactice, este o continuare a procesului educativ, în care le sunteți alături elevilor, îi ajutați să devină adulți responsabili și implicați și îi îndrumaţi în pregătirea lor pentru viaţă.

Pentru părinţi, începutul anului școlar marchează o perioadă în care susținerea copiilor este prioritară, dar reprezintă, în același timp, și un moment de rememorare a propriei copilării.

Începem un nou an școlar împreună, elevi, cadre didactice, părinţi, poliţiști, în care ne dorim ca, după emoția de astăzi, colaborarea școală – familie – poliție să reînceapă, cu implicare și încredere, astfel încât, eforturile noastre să le asigure copiilor un mediu sigur.

Vouă, elevilor, Poliția Română vă urează să aveți parte de un an plin de reușite, cu rezultate foarte bune și provocări depășite cu succes. Vă garantăm că, printre cei care vă oferă sprijin, siguranță și înțelegere, ne aflăm și noi, polițiștii. Când nu știți ceva, întrebați-ne, când aveți o problemă, apelați cu încredere la noi, când vreți să ajutați pe cineva și nu reușiți singuri, vă vom ajuta și noi!

Stimate cadre didactice, atât obiectivul nostru, cât și al dumneavoastră, este acela de a oferi o educație sănătoasă copiilor, dincolo de informațiile din manuale sau din programa școlară, prin transmiterea valorilor de corectitudine, toleranță și respect.

Pentru dumneavoastră, părinți, mesajul nostru este că vă vom sprijini în efortul de a le fi aproape copiilor, de a le cunoaște dorințele și preocupările. Ei au nevoie de atenție, de protecție și de îndrumare și de aceea, printre cele mai importante lucruri pe care le putem oferi sunt timpul și deschiderea noastră.

Vă asigurăm că vă vom fi alături, în apropierea unității de învăţământ, pe traseele către școală și spre casă. Vom concepe și desfășura programe și activități de informare și prevenire, vom fi la întâlniri cu elevii şi le vom spune cum să acţioneze atunci când sunt puşi în situații dificile pe stradă, la şcoală, când sunt singuri acasă sau folosesc internetul.

Sperăm ca această zi să rămână o frumoasă și puternică amintire. Vă urăm tuturor un an școlar plin de reușite și împliniri și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate de colaborare, ca parteneri în procesul de educație”

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS