Actualitate Recomandări

A început ”cea mai mare nuntă din lume, singura fără dar”. ”Nuntași” din 15 țări, la Bistrița

(FOTO-VIDEO) Ansambluri din Belarus, Bulgaria, Coreea de Sud, Costa Rica, Filipine, Franța, Israel, Italia, Lituania, Mexic, Polonia, Republica Moldova, România, Slovacia și Spania participă la a XXIII-a ediție a Festivalului internațional de folclor ”Nunta Zamfirei”, care are loc la Bistrița în perioada 25-31 iulie.

Spectacole în fiecare seară pe scena din fața Palatului Culturii, invitați speciali, târg de artă populară, animații în diferite puncte din oraș sunt reperele festivalului organizat de Centrul Cultural Municipal.

Miercuri 25 iulie a avut loc deschiderea festivă.

 

”S-a încheiat Campionatul Mondial de fotbal, începe campionatul mondial de folclor la Bistrița, un adevărat maraton folcloric. Bun venit la cea mai mare nuntă din lume, singura fără dar”, a spus directorul CCM, Dorel Cosma.

”Dragi nuntași, bun venit la”Nunta Zamfirei”, festival care 27 de ani, din 1991, ne aduce pe scenă nestemate ale folclorului din toată lumea. La fiecare sfârșit de iulie, Bistrița poate să savureze din ceea ce au creat popoarele lumii. Peste 5.000 de artiști au evoluat la festival de-a lungul acestor ani, artiști amatori și profesioniști care ne-au prezentat cele mai frumoase creații coregrafice sau muzicale ale țărilor lor. Le mulțumim tuturor. Suntem mândri că Bistrița găzduiește un astfel de festival pentru că printre brandurile, elementele definitorii ale orașului nostru se află cu certitudine și ”Nunta Zamfirei”, cel mai mare festival internațional de folclor din România și unul dintre cele mai mari din Europa. Ceea ce se realizează la Bistrița este un lucru formidabil. În acest an sunt 14 țări străine, mă scuzați, 13 deoarece Moldova nu este o țară străină, este ca și România. Dacă George Coșbuc în poezia de la care și-a luat numele festivalul vorbea de nuntași din 90 de țări, de-a lungul edițiilor peste 200 de orașe au fost aici pe scenă, iar dacă ne referim la locurile din care vin nici imaginația poetică nu ar fi mers atât de departe, până în îndepărtatul sud al Asiei, America Centrală sau de Nord, ca să nu mai vorbim de țările europene care sunt, nu-i așa, aici în vecini. Vedem pe scenă lumini multicolore, costume frumoase, auzim acorduri muzicale sublime, dar în spatele acestor lucruri stă munca unei echipe care pregătește festivalul în cele mai mici amănunte. Mulțumim tuturor ansamblurilor venite la această ”nuntă”, a afirmat primarul Ovidiu Crețu.

Invitații speciali ai primei seri au fost ”Dabyeot Youth Wind Orchestra” din Coreea de Sud, o trupă formată din 80 de suflători cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, Maria Buză & taraful George Pătrașcu.

   

”Dabyeot Youth Wind Orchestra”, care a concertat și la Ateneul Român din București în 2015, vine din Hamyang Gun (nord-vestul districtului Gyeongsangnam-do al Republicii Coreea de Sud). ”Dabyeot”, numele tradițional coreean al Hamyang Gun, înseamnă ”locul unde soarele cald strălucește mereu”.

Programul festivalului:

Joi 26 iulie

Ora 20.00 – Folclorul românesc și folclorul etniilor din România: Ansamblul etniei maghiare – Voivodeni, Mureș, Ansamblul etniei săsești – Bistrița, Ansamblul etniei ucrainene ”Kozaciok” – Suceava, Ansamblul ”Salmorenc” – Voiron, Franța, Ansamblul profesionist ”Plăieșii” – Republica Moldova, Ansamblul profesionist ”Mureșul” – Târgu Mureș

Prezintă: Cătălin Măruță

Vineri 27 iulie

Ora 20.00 – Salut internațional: Ansamblul ”Cununa de pe Someș” – Bistrița, Ansamblul ”Salmorenc” – Voiron, Franța, Ansamblul ”El Salitre Del Faycan” – Gran Canaria, Spania, Ansamblul ”Bystrancan” – Slovacia, Ansamblul ”Shevitsa”- Sofia, Bulgaria, Ansamblul ”Rasa” – Lituania, Ansamblul ”Kamuk” – Costa Rica, Ansamblul ”Vesyalukha”- Belarus, Ansamblul ”Herencia Mexicana”- Mexic, Ansamblul ”Liceo FDT”- Filipine, Ansamblul ”Citta” – Castrovilari, Italia

Sâmbătă 28 iulie

Ora 11.00 – Deschiderea Târgului internațional de artă populară

Ora 20.00 – Tur folcloric Europa – Asia – America: Ansamblul ”Rasa” – Lituania, Ansamblul ”Liceo FDT”- Filipine, Ansamblul ”Hyzniacy” – Polonia, Ansamblul ”Kamuk” – Costa Rica, Ansamblul ”Citta”- Castrovilari Italia

Duminică 29 iulie

Ora 20.00 – Tur folcloric Europa – America: Ansamblul ”Salmorenc” – Voiron, Franța, Ansamblul de dansuri ucrainene ”Kozaciok” – Suceava, Ansamblul ”Vesyalukha”- Belarus, Ansamblul ”Nasim Albadia” – Israel, Ansamblul ”Shevitsa”- Sofia, Bulgaria, Ansamblul ”Herencia Mexicana” – Mexic

Luni 30 iulie

Ora 11.00 – Animație în diferite puncte ale municipiului Bistrița

Ora 20.00 – Gala folclorului mondial

Marți 31 iulie

Ora 11.00 – Închiderea festivalului și a târgului de artă populară.

5 comentarii

  • Ce mama dracului cauta promotorul asta de manelisti si rapandule, la “Nunta Zamfirei” ?

  • Romanii sunt mari amatori de folclor, de aceea tara asta este cum este. Inapoiata si lipsita de respect a altor natii. Cand romanul scuipa si se pisa in natura dar si pe strazile urbei tot folclor este. Folclorul este activitatea fara fond si din lipsa de ceva concret. Folclorul a aparut din cauza saraciei si a prostiei cand oamenii atunci cand se plictiseau incepeau sa se schiaune, pardon, sa cante indiferent de voce sau ureche muzicala. Nunta zamfirei este o mare propaganda politica de emotionare a votantilor. Urmeaza marele targ al bistritei in care primarul vinde prostie iar prostii o cumpara.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.