Actualitate Recomandări

A început Olimpiada Naţională „Ştiinţele Pământului”. Ce şi-a propus Sergiu Petruşca (FOTO)

Olimpiada Naţională Interdisciplinară „Ştiinţele Pământului” a început, miercuri, la Bistriţa, concursul reunind 135 de participanţi din toată ţara dintre care trei din Bistriţa-Năsăud. Elevii Sergiu Petruşca, Rareş Costin şi Răzvan Daniel Zoltan, toţi de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa intră joi în febra concursului cu speranţa să aducă judeţului medalii cât mai strălucitoare.

 

Rareş Costin – elev clasa a X-a CNLR: „Am anumite satisfacţii când reuşesc să mă autodepăşesc. Provocările constante sunt un motiv să merg mai departe. Sunt de părere că toate aceste discipline sunt legate între ele şi toate sunt importante pentru înţelegerea lumii în care trăim. Consider că e foarte important să aprofundăm măcar puţin din fiecare”

Sergiu Petruşca – elev clasa a XI-a CNLR: „La această olimpiadă avem un subiect teoretic şi altul practic. Fiecare materie se tratează independent, dar prin abordarea una lângă cealaltă, suntem puşi în situaţia de a gândi foarte repede, iar acest lucru nu se poate realiza dacă nu vezi conexiunile între ştiinţe. Ştiinţa este unitară. Pământul e o planetă care găzduieşte viaţa. Asta este cea mai importantă proprietate a sa. În 22 aprilie e Ziua Pământului, dar e şi ziua mea şi va fi un mod frumos de a sărbători alături de elita ţării acest moment. Sper ca cei mai buni să câştige. Indiferent cine va fi câştigătorul, România e pe mâini bune”.

Răzvan Daniel Zoltan – elev clasa a XII-a CNLR: „Timpul alocat probei este de trei ore. Sunt patru materii şi acest lucru presupune un efort mult mai mare din partea noastră faţă de celelalte olimpiade realiste. Pământul reprezintă o inginerie foarte bine pusă la punct. Cine ştie fizică poate afirma cât de perfectă e lumea din care noi facem parte”.

Camelia Tabără – inspector general: „E o olimpiadă foarte complicată şi foarte interesantă. În general, copiii excelează la o singură disciplină, dar să stăpâneşti patru e un lucru deosebit. E spirit competiţional care dă farmec şi culoare oricărui concurs”.

Constantin Rus – director Centrul de Excelenţă Bistriţa-Năsăud: „Le mulţumesc acestor copii că au venit şi că ne creează acest cadru să ne întâlnim la un concurs extraordinar de valoros. Concursul acesta de ştiinţe integrate este unul dintre cele mai grele pe care le pot suporta numai elevii de nota 10. Recent s-au încheiat concursurile pe discipline. Aici au venit copiii care sunt de 10 la 4 sau 5 discipline. E un lucru colosal, de admirat. A face performaţă la patru discipline: fizică, chimie, biologie, geografie e un lucru colosal. Eu îi admir pe aceşti copii şi mă plec în faţa lor cu deosebit de mult respect. Aceşti copii vor găsi soluţia să ne ferim de multele obstacole pe care ni le oferă Universul. Cunosc mulţi copii care sunt campioni la fizică, la chimie, la biologie şi au venit şi aici. Mă bucur că e aici şi Sergiu Petruşca şi sper ca el să facă aici o performanţă pe care şi-a propus-o. El vrea să intre în lotul naţional şi în echipa României. Eu sper să îşi împlinească acest vis acasă, la Bistriţa”.

Joi va fi proba practică, vineri cea teoretică, iar sâmbătă festivitatea de premiere.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.