Recomandări Social

A început școala și pentru Bibliobusul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”

Prima ieșire din noul an școlar a fost la Școala Gimnazială „Teodor Cotuțiu” din Dumbrăvița, unde elevii au predat cărțile împrumutate la precedenta vizită a bibliobusului și au împrumutat altele.

Cu aceeași bucurie au întâmpinat bibliobusul și cadrele didactice de la școala din Dumbrăvița. ”Sunt rezultate evidente ale faptului că copiii citesc mai mult. Am observat că le face mare plăcere să citească, fapt pentru care la orele de Limba și literatura română ei sunt mult mai activi, povestesc cu mai multă vervă. Am înțeles că ei au citit cărțile pentru că aceste cărți sunt din bibliografia școlară și copiii au recunoscut în manuale personaje și detalii din povestiri și acest lucru mi-a plăcut foarte mult. Așa că vă așteptăm să veniți cu bibliobuzul și de altădată. Și, având în vedere că acum manualele școlare sunt editate cu scriitori, majoritatea străini, vrem să ținem o permanentă legătură cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” și să vă dăm o listă cu autorii de care avem nevoie!”, a spus învățătoarea Maria Păltinean.

De la Dumbrăvița, bibliobusul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, deservit de bibliotecarele Rodica Linul și Simona Pasere, a plecat la Școala Gimnazială din Hălmăsău, unde a fost la fel de așteptat și bine primit.

  

Bibliobuzul a dus cărți în română și maghiară elevilor din Cireșoaia

Deplasarea bibliobusului la Școala Generală din Cireșoaia a fost pregătită prin achiziționarea de carte în limbile română și maghiară, conform bibliografiei școlare. Când a pătruns în curtea școlii din Cireșoaia, „Biblioteca pe roți” a fost luată cu asalt de cei peste 100 de elevi ai școlii.

”Avem acum în școala din Cireșoaia 149 de elevi, în clase de sine stătătoare. Circa 100 de elevi sunt din Cireșoaia, restul fac naveta. 27 de copii sunt din Braniștea, iar ceilalți sunt din Sânmarghita și din Valea Luncii. În urmă cu opt ani eram în pericol să nu mai putem funcționa ca școală de sine stătătoare în limba maghiară, așa că am apelat la Asociația Bastion din Vița și le-am cerut să înființeze și la noi un internat. Așa că, de 8 ani avem 12 elevi la care le oferim toate cele necesare și ei completează numărul elevilor din clasele noastre. În urmă cu 3 ani am luat decizia să mutăm internatul într-o aripă a școlii care nu este folosită și am înființat noi, profesorii din școala aceasta, Fundația Skola și, împreună cu fundațiile Communitas din Romania și BGA din Ungaria am început să facem proiecte, pentru a atrage fonduri. La fel, Consiliul Local Braniștea ne-a ajutat în fiecare an cu tot ce s-a putut, ca să înființăm acest internat foarte modern pe care l-ați văzut. Acum, mă bucur foarte mult eu, ca profesor de limba maghiară că a ajuns bibliobuzul și la noi! Eu îi rog pe elevi întotdeauna să citească, dar, din păcate, aceste cărți nu le avem nici în bibliotecile de acasă și nici la școală. De aceea, m-am bucurat să văd cât sunt de însuflețiți copiii și cu câtă bucurie au împrumutat cărțile și sper ca această bucurie să rămână și pe viitor la fel de mare! Le-am promis câte o notă de zece dacă citesc o carte și le-am cerut ca în fiecare săptămână să îmi vorbească despre ce au mai citit”, a spus Enikő Balla, directoarea Școlii Generale din Cireșoaia.

Directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, scriitorul Ioan Pintea, a însoțit bibliobusul la Cireșoaia. „Am adus aici cărți noi, în limba maghiară, achiziționate special după solicitările pe care le-am primit de aici, pentru bibliografia școlară. Mă bucur că elevii au împrumutat și cărți în limba română, semn că și elevii, și profesorii de aici sunt interesați să citească. Noi am mai fost și la Nimigea într-o comunitate de elevi care învață în limba maghiară, dar școala din Cireșoaia ne-a interesat în mod deosebit. Și ne-am gândit ca pe viitor nu doar să venim cu bibliobuzul, ci și să organizăm aici niște întâlniri culturale. De altfel, noi avem o tradiție la Biblioteca Județeană în a invita scriitori maghiari, mai tineri sau mai varstnici și mă gândesc că nu ar fi rău să venim și la Cireșoaia, cu scriitori care să se întâlnească cu intelectualii de aici, cu profesorii și elevii de aici”, a spus Ioan Pintea.

Sursă și foto: Biblioteca Județeană

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.