Actualitate

Încotro se îndreaptă paşii Liceului de Arte ”Corneliu Baba” Bistriţa (FOTO)

Bistriţenii care au trecut, vineri, prin zona centrală au putut vedea o mulţime de perechi de papuci vopsiţi în albastru care porneau din incinta Liceului de Arte „Corneliu Baba” şi erau direcţionaţi spre Pasajul artelor, semn că se întâmplă ceva. Cei mai curioşi s-au oprit să admire opere de artă expuse pe şevalet sau atârnate pe pasaj şi să cumpere ceramică sau tablouri de la elevi.

 

La fiecare sfârşit de noiembrie, Liceul de Arte „Corneliu Baba” surprinde oraşul cu câte un eveniment de stradă prin care marchează zilele şcolii, a spus prof. Macedon Retegan, directorul unităţii:  „Sărbătorim zilele şcolii şi ne-am gândit să legăm pasajul de liceul nostru şi să-l facem mai artistic. Toate acţiunile noastre vor fi îndreptate spre acest pasaj. Am colorat aceşti pantofi în albastru  fiindcă această culoare sugerează deschiderea, depărtarea, adâncimea. Noi avem tendinţa să ducem arta cât mai departe, iar culoarea care reprezintă direcţia şi depărtarea este albastrul. Am vrut să arătăm oraşului că vrem să ne dezvoltăm, să vrem să marcăm anul Centenarului prin organizarea etapei naţionale a olimpiadei de arte plastice, că vrem să mergem cât mai departe”.

La rândul lui, istoricul de artă Vasile Duda a adăugat: „La Liceul de Arte Plastice e important să experientăm. Nu avem certitudinea că e soluţia cea mai bună, dar e important să facem aceste experimente. La orice eveniment e bine să creezi ceva care să atragă atenţia şi poate că cel mai bine e să iei un lucru gata făcut, pe care îl ştii cum arată, şi care să aibă ori o culoare diferită, să stea într-o poziţie în care nu te aşteptai. Suntem din ţara lui Tristan Tzara. De ce nu ne-am folosi de ceea ce s-a promovat prin curentul pe care l-a lansat în Elveţia acum 101 ani? E un mod de a atrage atenţia, de a ne face să descoperim arta expusă în spaţiul public, unele lucrări sunt pe şevalete, altele sunt neconvenţionale atârnate pe pasaj. Să fim atenţi jos la piciaore, sus la elementele puse în spaţiul public, la tot”.

Loredana Chiş – profesor de design vestimentar: „Eu m-am implicat în picturile atârnate pe pasaj. Am pictat în culori calde ca să mai încălzim vremea de afară şi cred că ne-a reuşit ca să fim vizibili de zilele şcolii noastre. Papucii leagă şcoala noastră de pasajul artelor. La intrarea şi la ieşirea de pe pasaj sunt două bannere sub forma unei porţi. Oamenii se opresc, fac poze. E de impact”.

Liceul a fost fost înfiinţat in anul 1998 şi poartă numele maestrului Corneliu Baba care este şi patronul spiritual al liceului. În anul 2002 liceul a obţinut încă o clădire situată pe strada Dornei Nr. 1 . Din anul 2007 au început lucrările de reabilitare a corpurilor de clădire din această locaţie. Pe parcursul a peste 4 ani, în paralel cu lucrările de şantier, aici s-au desfăşurat şi mare parte din atelierele de specialitate. Lucrările de reabilitare au fost finalizate, iar din semestrul al II-a al anului şcolar 2011-2012 clasele de liceu îşi desfăşoară şi orele de cultură generală in această locaţie.

9 comentarii

  • Dupa pozitionarea papucilor(slapilor) care arata ca romanul e sarac si descult pasii duc spre VEST.Intrebarea este , cati slapi se mai intorc acasa ?

  • Dar de mizeriile de graffiti de pe peretii pasajului de langa Liceul de Arte, ce parere aveti? Tot productia „hartistilor” sunt, si nimeni nu zice nimic de ele, desi sunt pe peretii unei cladiri monument istoric.

  • De putine ori , am trăiri emoționale … , de data asta am fost si emoționat si bucuros ca locuiesc acest oraș . Da , cu siguranța ati “ zgandarit “ putin orașul , l-ati adus mult mai aproape de ochi si de minte … am avut revelația ca sunt intr-un spațiu in care se gândește neconvențional , scotandu-ne din rutina , prin provocarea de a vedea si a conceptualiza . “ Pașii “ in cultura , mai ales in provincie , se fac greu . Repetându-i , o sa-i acceptam si cu siguranța asta va produce încet încet , si o schimbare in mentalități . M-am bucurat tare , aveti datoria sa faceți acești “ pași “ atât pentru a ne ghida cât si pentru a ne duce in locurile frumoase asa cum arta știe sa o facă . Mulțumesc ca mi-ați plimbat emoția !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.