Actualitate Economie

Indemnizaţii de creştere a copilului suspendate întrucât familiile nu şi-au plătit impozitele

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bistriţa-Năsăud, a informat, printr-un comunicat, că a suspendat de la plată un număr de 46 de indemnizaţii pentru creşterea copilului pentru familiile care nu şi-au achitat impozitele şi taxele locale.

Potrivit sursei citate, măsura a fost aplicată de la începutul lunii în curs în conformitate cu prevederile Codului fiscal întrucât familiile respective nu şi-au achitat taxele aferente anului trecut.

„Perioada de suspendare este de cinci luni de la această dată, titularul putând fi repus în plată după achitarea acestor obligaţii, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada anterioară. În situaţia în care până la data de 31 august a.c. nu sunt achitate obligaţiile faţă de bugetul local, drepturile (aferente indemnizaţiei de creştere a copilului –n.r.) încetează”, se arată în comunicatul semnat de Ani Bob (foto).

Conform AJPIS Bistriţa-Năsăud, în prezent, indemnizaţia de creştere a copilului se acordă în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, completată şi modificată prin Legea nr. 166/2012.

„Acordarea acestui beneficiu social este condiţionată în primul rând de realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în cele 12 luni anterioare naşterii copilului, solicitantul putând opta între două variante: acordarea indemnizaţiei până la vârsta de un an sau 3 ani pentru copilul cu handicap, cuantumul lunar prevăzut fiind între 600 şi 3.400 lei, respectiv acordarea indemnizaţiei până la vârsta de 2 ani, cuantumul lunar prevăzut fiind între 600 – 1.200 lei”, se arată în comunicat.

Pentru acordarea indemnizaţiei în prima variantă au optat 83 de persoane dintre care şapte au copii cu handicap, iar pentru indemnizaţia în cea de-a doua variantă 2.408 de persoane.

Conform sursei citate, în prezent, AJPIS Bistriţa-Năsăud este implicată în Campania naţională de verificare a veniturilor obţinute de titularii indemnizaţiei pentru creşterea copilului în perioada beneficierii de aceasta, având ca scop identificarea şi limitarea cazurilor de fraudă, în cadrul căreia inspectorii sociali verifică şi evaluează următoarele aspecte: dacă există persoane care au beneficiat concomitent de indemnizaţie de creştere a copilului şi de venituri profesionale, dacă există beneficiari de indemnizaţie decedaţi, iar aparţinătorii nu au informat instituţia. Totodată se efectuează şi evaluarea situaţiilor în care veniturile se majorează artificial în vederea creşterii cuantumului indemnizaţiei sau copilul este încadrat în grad de handicap, pentru prelungirea perioadei de obţinere a beneficiului.

2 comentarii

  • Aici i-ai adus Cristiana Sabau!!! Articolele tale (multe dintre ele, nu chiar toate) tendentioase si nedocumentate fac ca „polimea” sa considere functionarii care isi fac treaba si respecta legile sa fie numiti: „incapabili, pilosi, spagari si hoti”!!! In locul tau as fi tare mandra, pt ca in scurt timp toti cei cu un dram de corectitudine vor parasi si ei tara iar voi veti trai si va veti organiza cu acest gen de oameni: otv-isti, Spiru Haret-isti s.a.m.d.!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.