Conform Institului Naţional al Patrimoniului, în Bistriţa-Năsăud există 763 de monumente istorice.
Şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu, Alexandru Uiuiu, spune că marcarea locurilor istorice este o acţiune utilă şi necesară, dar că greşelile trebuie remediate.
”Sarcinile din punctul de vedere al legii de indicare a monumentelor istorice revin primăriilor şi consiliilor locale, însă un proiect al Ministerului Dezvoltării aplicat de o firmă din Suceava ne-a făcut acest cadou. Sunt vreo 20-30 de locaţii cu indicatoare în judeţ, s-au folosit şi 5-6 indicatoare pt un monument. Un proiect care e rezolvat de sus în jos, de la nivel ministerial la nivel local, scapă tot felul de detalii care pentru comunităţile locale sunt importante”, a spus el pentru Timp Online.
Vin şi exemplele: ”Au fost selectate monumentele care să fie indicate de către Institutul Naţional al Patrimoniului de la Bucureşti. S-a discutat la nivelul CJ, ca şi partener regional, şi au apărut indicatoare cu Biserica Penticostală sau Biserica Ortodoxă, spre exemplu. La Monariu există o Biserică Evenghelică (FOTO) de secol XVIII, unicat în Transilvania, pentru că un arhitect austriac de formaţie militară a gândit o navă circulară, acoperită cu şindrilă, lucru care dă o aură turistică monumentului. Acum vreo 10-15 ani a fost cumpărată de către penticostali, ei au adus îmbunătăţiri funcţionale dar au făcut şi nişte greşeli, cum ar fi o intervenţie cu termopane. Biserica respectivă, ca şi monument, este Biserică Evanghelică, ridicată pe la 1750. Să o semnalizezi ca şi Biserică Penticostală înseamnă să-i pierzi natura de monument şi să îi redai doar funcţiunea contemporană, iar turistul nu are nimic de câştigat şi nu poate să identifice în funcţie de acel indicator ceea ce caută”.
Uiuiu a explicat că s-a lucrat la aceste indicatoare încercându-se respectarea standardelor din domeniul circulaţiei rutiere, care se potrivesc ca nuca-n perete cu sistemul turistic. ”Nu avem de-a face doar cu monumente istorice, sunt semnalizate şi mănăstiri, şi locuri turistice. S-a ales un amestec care în câteva locuri este neconcludent. S-a considerat că semnalizarea aceasta are de-a face cu normele rutiere”.
Alexandru Uiuiu speră ca problema indicatoarelor din Bistriţa-Năsăud să se rezolve cât mai repede. ”Am trimis recent o adresă ministerului, care specifică toate observaţiile noastre în domeniul monumentelor – monument de importanţă naţională, universală sau locală, o precizare a secolului respectiv, alte date semnificative. Am fost asiguraţi că aceste indicatoare vor fi modificate în locurile unde acestea sunt incomplete sau neconcludente”, a conchis el.
Foto Biserica Evanghelică din Monariu: enciclopedie.transindex.ro
Adaugă comentariu