Grupul „Mămici în acţiune” Bistriţa a reuşit o mobilizare exemplare pentru prima ediţie a Crosului „Îndrăgostiţilor de alergare”. Doamnele au avut tot suportul bărbaţilor ca să stabilească traseele de alergare, punctele de hidratare şi momentele de respiro necesare mai ales pentru cei care practică sport doar ocazional.
Mihai Ungur, unul dintre organizatori, a declarat pentru Timp Online, că iniţial s-a dorit o acţiune mai restrânsă, dar având în vedere faptul că Bistriţa găzduieşte puţine evenimente din categoria „sportul pentru toţi”, s-a ajuns, în final, la un număr destul de mare de participanţi. „Ne-am gândit să fie o acţiune pentru oamenii de rând, nu pentru sportivii de performanţă. Pădurea Schulerwald e foarte potrivită pentru alergare, aleile sunt bine trasate, aşa că oricine poate face aici mişcare. Noi am conceput două probe, un traseu mai scurt de 4 kilometri, adică două ture ale pădurii, şi altul pe 10 km, cinci ture ale pădurii. Cine este mai puţin pregătit face o tură mai scurtă, dar poate în acelaşi timp să facă şi o tură mai lungă fiindcă are posibilitatea să se oprească, să-şi tragă sufletul. Important este să facem mişcare, nu să câştigăm cursa. Demult plănuiam să începem astfel de acţiuni la Bistriţa. Vom discuta cu Primăria pentru ca să facem şi acţiuni de alt tip, cum ar fi alergarea pe şosea sau chiar în alte păduri, cum e Codrişor sau Dealul Dumitrei. Avem o zonă foarte frumoasă şi ar fi păcat să nu profităm de ea”.
Călin Musteaţă – vicepreşedinte al Clubului Montan Heniu: „Motivul pentru care ales să ne implicăm în organizarea acestui cros a fost ideea de a promova mişcarea în aer liber, de a chema cât mai mulţi oameni să facă mişcare. Nu e o competiţie în care să urmărim vreo ierarhizare, ci pur şi simplu mişcarea în aer liber. Asta ne interesează. Participarea la cros nu implică o pregătire sportivă de înaltă ţinută, ci pur şi simplu dorinţa de a ieşi să faci mişcare, de a abandona activităţile din casă, ca să ne întâlnim, să fim împreună. Traseul mi se pare abordabil pentru oricine. Noi ne-am gândit că e bine să alegem un traseu chiar dacă e repetabil fiindcă, în funcţie de posibilităţi, fiecare poate parcurge o tură, două, trei, patru, fiecare cât poate. Important e să facem mişcare, să ieşim în aer liber. E tot ce ne-am propus”.
Înainte de cursă, un antrenor a făcut încălzirea, apoi concurenţilor li s-a explicat traseul şi s-a dat startul. Fireşte că, printre cei care au alergat, s-au aflat şi multe mămici, Alina Pop, una dintre fondatoarele Grupului „Mămici în acţiune”, fiind un exemplu de mobilizare şi o sursă de energie pozitivă pentru toţi.
Printre participanţi l-am găsit şi pe Nicu Gheorghe (52 de ani), un fost poliţist care a ales, după retragerea la pensie, să-şi continue viaţa activă. „Fac orientare prin pădure cu busola ca veteran acum. Am făcut orientare şi în tinereţe. Din păcate, dintre toţi cei care am avut acest hobby, am rămas singurul. În anii 70, Bistriţa era foarte puternică la acest capitol. Acum am rămas singurul care mai practic orientarea. Particip la crosul de azi fiindcă sunt îndrăgostit şi eu de alergare. Particip la 10 km. Nu mă interesează locul, ci ideea de a face mişcare. Eu alerg cam de trei ori pe săptămână câte 7-8 kilometri. Mai fac bicicletă în fiecare zi. Pădurea aceasta e superbă. Aici, în Schulerwald s-ar putea face un cooncurs de orientare grozav. Mă gândesc să fac unul cu sprijinul băieţilor de la Baia Mare unde activez eu acum. Ei vor să facă o filială aici la noi şi mă voi ocupa eu de ea. Ar fi bine să practice acest sport cât mai mulţi copii fiindcă e unul care dezvoltă mult inteligenţa. Te pune în situaţia de a lua decizii sub imperiul efortului. Ca să câştigi, normal”, ne-a declarat Nicu Gheorghe.
La finalul cursei, participanţii au primit fructe, ceaiuri, diplome şi premii.
Cunoscuţi susţinători ai mişcării şi sănătăţii, Hotel Metropolis Bistriţa şi Pilates & Personal Training Studio au oferit premii în valoare de 650 lei pentru câştigători, astfel: un abonament TRX/o lună, un abonament Pilates/ o lună, un abonament piscină/o lună şi un abonament Fitness/o lună. Premii a mai oferit şi Military Trend Bistriţa. Timp Online a fost partener media al evenimentului.
CLICK pentru mai multe fotografii!
Stimate domnule primar Ovidiu Toader Cretu te rog sa dai dispozitie sa fie deschise toaletele din parcul municipal . A iesit lumea la plimbare si daca tot iti platim taxe si impozite sa nu urinam si sa nu ne ca.cam pe dupa copaci . Iti recomand domnule primar Toader sa fie deschise si iarna toaletele pentru ca se poate face usor o incalzire in pardoseala lor cat sa nu inghete instalatiile . Daca erai gospodar stiai si tu Toadere ca e plin de bistriteni prin parc la plimbare , ieri au fost vreo 13 -14 grade Celsius . Sper ca nu esti la schi in Austria si inca nu ai aflat ca a cam venit primavara in parcul municipal . Merci fain anticipat ca-mi dai drumul la b.da , stiu ca esti un domn ( putin atemporal si dezorientat) .
Domnule Nicu Gheorghe , intre timp s-a inventat GPS-ul laso-n biata ei de busola .
Da d-le George.GPS este una si ramura sportiva orientare este cu totul altceva.Cu Gps -ul te duci in teren necunoscut pe unde vrei semnal sa ai .La orientare trebuie sa parcurgi un traseu dinainte stabilit pe o harta de orientare care implica cunoasterea citirii unei harti,bineinteles cunoasterea semnelor conventionale internationale care se folosesc.Traseul trebuie parcurs in cel mai scurt timp si cu atingerea tuturor bposturilor de pe harta.Deci trebuie sa ai minte de sahist si picioare de atlet.Daca doriti sa vedeti cat de cat ce se intampla in sportul asta va recomandsa accesati filmuelete orienteering pe youtube.
Cu respect,pentru dvs daca doriti sa imbratisati acest sport va stau la dispozitie oricind!!