Firmele din zona industrială a județului Bistrița-Năsăud produc mai puțin și implicit au cifre de afaceri mai mici, arată datele Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, care indică scăderi de peste 20 de procente ale producției față de anul trecut.
Producţia industrială a judeţului s-a situat în luna august a.c. cu 22,2% sub nivelul lunii corespunzătoare a anului precedent, arată DRS Bistrița-Năsăud. Faţă de luna anterioară producția a scăzut cu 19,5%.
Cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială a scăzut în luna august cu 10% faţă de luna corespunzătoare a anului anterior. Comparativ cu luna precedentă s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 13,7%.
În luna august cifra de afaceri realizată în industrie din livrări interne a reprezentat de 55,9% din total, din exporturi a fost de 44,1%, cea mai mare parte dintre acestea (70,9%) fiind realizată în zona Euro.
Agenţii economici cu sediul în judeţ au realizat în luna iunie a.c. exporturi în valoare de 53,5 milioane de euro, o scădere cu 20,1% față de nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior și o creștere cu 3,7% față de nivelul lunii precedente.
Distribuţia pe principalele ţări partenere a exporturilor judeţului în primul semestru din an este următoarea: Italia (20,5%), Germania (19,8%), Franța (12,2%), Regatul Unit al Marii Britanii (6,5%), Ucraina (5,9%), Ungaria (5,6%), Austria (4,1%), Olanda (3,4%) și Statele Unite ale Americii (2,4%).
Volumul importurilor realizate de agenţii economici din judeţ a fost în luna iunie a.c. de 70 milioane de euro, cu 5,8% mai mic comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară volumul importurilor a scăzut cu 1,4%.
Repartiţia pe principalele ţări partenere a importurilor judeţului în primele șase luni din an este următoarea: Germania (25,2%), Italia (13,5%), Ungaria (7,4%), Turcia (6,9%), Austria (5,8%), Bulgaria (5,4%), China (5,4%), Olanda (4,6%) și Polonia (4,0%).
Soldul balanței comerțului exterior în luna iunie 2024 a fost negativ (-16,4 milioane de euro).
Conform graficelor de mai jos, din Bistrița-Năsăud pleacă la export preponderent mașini și aparate electrice și se importă metale comune.
Salarii tot mai mici în majoritatea lor acționarii șanț niște avizi și niște escroci care nu știu decât sa se îmbogățească, ne îndreptăm către o recesiune și sigur omul de rand o va suporta asta nea adus UE
Guvern priceput! La bugetari totul este roz.