Actualitate

Se înființează Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița

Ministerul Agriculturii a pus în consultare publică, pentru ca apoi să fie aprobat în ședință de Guvern, un proiect de act normativ ”privind înființarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița prin desființarea Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa și modificarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului”.

Stațiunea va funcționa ca instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu – Şişeşti”. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița administrează suprafaţa de teren de 151,3507 ha din domeniul public al statului indispensabilă activităţii de cercetare-dezvoltare-inovare şi multiplicării materialului biologic.

Pentru realizarea unor proiecte şi lucrări în domeniul agricol, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița se poate asocia cu alte unităţi de cercetare-dezvoltare de interes public şi privat, cu unități/instituţii de învăţământ acreditate şi cu operatori economici din ţară şi din străinătate, cu avizul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița beneficiază prin alocare directă de fonduri din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin bugetul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” pentru proiecte de interes naţional strategic de lungă durată şi pentru conservarea şi valorificarea resurselor genetice vegetale şi animale.

Personalul existent în Stațiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Bistrița este preluat de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița fără concurs. Numărul maxim de posturi este de 49. Conducerea este asigurată de: consiliul de administraţie format din 5 membri; director. Din componenţa consiliului de administraţie fac parte: un reprezentant al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu- Şişeşti”, preşedintele consiliului ştiinţific şi directorul general al unităţii, care este şi preşedintele consiliului de administraţie şi un specialist în domeniu, din cadrul unităţii. Numirea şi revocarea membrilor consiliului de administraţie se face prin decizie a preşedintelui Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu – Şişeşti”.

Conducerea executivă a stațiunii este asigurată de director, numit prin decizie a președintelui Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu – Şişeşti”, pentru un mandat de 4 ani, conform rezultatelor concursului organizat in condițiile legii, mandat care poate fi reînnoit o singură dată pentru o perioadă de cel mult 4 ani, cu respectarea legislației în vigoare.

Aici în întregime proiectul statiune pomicola

4 comentarii

  • Viitorul cercetarii stiintifice in general si a cercetarii pomicole in particular poate fi asigurat prin integrarea cu invatamantul superior. De aceea, la Bistrita ar fi extrem de importanta si necesara infiintarea unei extensii universitare a facultatii de horticultura a USAMV-Cluj, avand in vedere existenta Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Pomicola care ar putea fi o baza de instruire practica pentru studentii viitoarei extensii. Ba mai mult, existenta la Bistrita a Liceului Tehnologic Agricol, ar putea constitui baza de recrutare a viitorilor studenti pentru extensia facultatii de horticultura.
    Pe de alta parte, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicola Bistrita, care in anul 2015 a implinit 65 de ani de existenta ar putea deveni si un puternic centru de cercetare pentru Institutul de Cercetari Horticole al Transilvaniei inaugurat anul trecut in cadrul USAMV Cluj-Napoca.

  • Da pana acuma ce o fost acolo CUPRARAI ? Aici am facut practica in timpul vacantelor de vara ca elev, unde mergeam la tomnit de lazi. Toamna in practica la cules de mere. Tatal meu a fost si juristul STATIUNII timp de 3 ani. in 1970 cand duduia activitatea acolo.Tot ce vedeti astazi la CIBELA, acel comert de tip asiatic se desfasoara in marele depozit care s-a construit pt. STATIUNE cu o linie moderna de primire a fructelor si cu cale ferata. Noi bistritenii il asemuiam cu OTOPENIUL din Bucuresti. Daca te uiti la cladire seamana mult la front. De o buna bucata de timp am mai vazut pe la TV loc. ce probleme exista si ma mir ca cineva se mai gandeste si la ei. Ma mir cum de nu au vandut constructiile pana in prezent.VAI de NOI !

    • S-a desfiintat una si s-a infiintat alta! Adica mai pe romaneste aceeasi Marie dar cu alta palarie! Pe de alta parte nu este rau ca s-a ajuns sa se pastreze statiunea de cercetare pentru ca dupa cum bine vedeti am ajuns sa mancam mere de prin Ungaria, Polonia si Turcia care dupa ce ca-s pline de tot felul de chimicale costa mai mult decat un kg de portocale. Mai ramane ceea ce ati precizat si dvs ca sa se faca cumva un centru regional prin care sa se faca desfacerea nu doar pentru orasul Bistrita si judetul nostru ci si in alta parte.

  • Există o problemă juridică a terenurilor pe care Staţiunea şi-a desfăşurat activitatea, care au fost proprietate privată până când s-a luat decizia ignorând voinţa oamenilor. Normal şi civilizat, foştii proprietari sau urmaşii lor trebuie să beneficieze de dreptul de a decide pe destinaţia respectivă. Cu hei-rupul şi decizii forţate de unele puteri, nu se construiesc democraţii.
    Nu e normal ca piloşii de care citim în ziare de genul celor anchetaţi de DNA şi care au dat tunuri imobiliare să beneficieze de sume exorbitante, iar oamenii normali cu drept de proprietate care se transmite pe linie de familie, să nu beneficieze de moştenirea de la generaţiile anterioare.
    Altfel la fiecare 2 generaţii riscăm să avem oameni care au muncit degeaba şi au crezut că asigură un viitor mai bun copiilor lor, dar subiectiv şi imoral, alţii decid confiscarea acelor proprietăţi.
    E un abuz.
    O nedreptate nu se repară cu alta.
    Sunt atâtea terenuri virane în proprietatea Statului pe care abia se aşteaptă plantarea unor livezi. Respectarea dreptului la proprietate, a proprietăţi obţinută prin muncă cinstită, e baza stabilităţii societăţii.
    Excepţional, deposedarea se face atunci când nu există alternativă.
    Ori în cazul unei staţiuni pomicole, există. În judeţ există multe terenuri pretabile la livezi experimentale.
    Sediile se pot construi,laboratoarele şi instalaţiile de asemeni, chiar şi materialul genetic.
    Nu se confiscă terenuri, doar pentru a asigura confortul a 50 de oameni care să locuiască la o aruncătură de băţ de locuinţele lor. În dauna altora.
    Plus , poluarea din zonă care poate afecta producţia şi calitatea materialului săditor.

    Şi dacă vă uitaţi de multe ori aşa zisele terenuri confiscate de stat pentru a *avea* o destinaţie agricolă , silvică specială…au fost doar operaţiuni de îmbogăţire a câtorva care nu au avut de la început dreptul de proprietate pe terenurile respective dar prin intermediul partidelor şi a foştilor directori au pus mâna pe ele.

    Voiculescu Dan, în Bucureşti este unul dintre exemple.

    http://www.flux24.ro/dan-voiculescu-nou-dosar-la-dna-pentru-terenurile-luate-moca-de-la-academia-romana-3-757-860-euro/
    Codrin Ştefănescu
    http://www.evz.ro/exclusiv-evz-codrin-stefanescu-1071649.html
    Hrebenciuc plus compania
    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/mecanismul-prin-care-functiona-mafia-lemnului-retrocedarile-masive-din-padurile-romaniei-zguduie-din-temelii-scena-politica.html

    La Bistriţa…

    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/inca-un-dosar-legat-de-anrp-omul-de-afaceri-mihai-rotaru-audiat-la-dna-in-calitate-de-suspect.html

    Deci, PSD jos labele de pe proprietatea privată.

    Oricâtă Putere temporară de decizie deţineţi şi de care abuzaţi …rezolvaţi situaţia din punct de vedere juridic respectând dreptul la proprietate a persoanelor normale.
    Dacă nu se ajunge din nou la Curtea Europeeană şi tot concetăţenii vor suferi.
    Nu se ajungea la situaţia asta dacă funcţionarii ar fi fost funcţionari, legea lege şi societatea normală.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.