(FOTO) Prin proiectul de aproape 5 milioane euro bani europeni ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, au fost amplasate în anumite zone de pe traseele pietonale mai multe infochioșcuri și monitoare stradale cu afișaj digital.
Infochioșcurile au fost montate, spre exemplu, pe pasajul cu pavilion dintre str. Dornei și bd. Republicii (Spiru Haret sau Pasajul Măcelarilor cum a fost mai nou denumit), în Piața Mică, dar și lângă punctul de informare turistică aflat pe pietonalul Liviu Rebreanu. După ce vor fi puse în funcțiune, cei interesați vor putea afla informații despre resurse și obiective turistice, locuri de cazare și de agrement, trasee turistice, adrese și informații utile, calendarul evenimentelor, etc.
Și monitoare stradale cu afișaj digital au fost achiziționate cu fonduri europene. Primele dintre ele au fost puse pe pietonal, lângă Casa de Cultură și pe pasajul acoperit. Trecătorii vor putea citi informări ale municipalității și anunțuri privind evenimentele din oraș.
Valoarea totală a proiectului, din contractul de finanţare, a fost de 44.996.170,67 lei (10.139.296,65 euro). Valoarea finală, după implementare, a fost de 22.086.377,51 lei (49,08%, respectiv 4.976.875,36 euro).
VEZI și: Cum arată axele turistice iluminate. ”Proiect vast” de 5 milioane euro / Cum arată pasajele și piețele reabilitate pe traseul axelor turistice / Stâlpi cu steagurile breslelor / Statui din bronz în centrul istoric / Fântânile cu lumini, funcționale. Cum arată artezienele de pe traseul axelor turistice / Pupitre cu sigiliile breslelor pe str. Gh. Șincai / Machete din bronz pe pasaje / Ceas solar în piațeta din strada Zorilor / Fundația Porții Broaștelor, marcată în fața Casei de Cultură
Principalele lucrări realizate pe cele trei axe – Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor: modernizarea a 14.202,78 mp de spaţiu pietonal, inclusiv Piaţa Mică, Piața Dominicană, piațeta de pe str. Zorilor; reabilitarea reţelelor de utilităţi publice; reabilitarea şi modernizarea iluminatului public şi arhitectural; reabilitarea ”Punţii lui Keinzel”; amenajarea unui punct de informare turistică în Piaţa Centrală; construirea a 5 fântâni arteziene/ambientale diferite ca şi concept şi funcţionalitate; înlocuirea mobilierului urban: bănci din piatră şi din lemn, ceasuri stradale, suporţi stradali pentru biciclete, indicatoare de obiective turistice, inserţii artistice în pavaj cu însemnele breslelor, ghivece pentru arbori, suporţi pentru flori şi jardiniere, statui din bronz (fotograful Alexandru Roșu, Georg Pfaffenbruder fierarul din Nosa), machete din bronz cu etapele dezvoltării cetății, pupitre cu sigiliile breslelor, ceas solar, stâlpi cu steagurile breslelor, panouri de informare publică, monitoare stradale cu afișaj digital.
Printre lucrări: desfacerea îmbrăcămintei vechi de pe traseele celor trei axe și montarea de pavaj din piatră cubică cu rigole de colectare a apei, înlocuirea capacelor de canalizare cu capace noi ce conțin emblema orașului medieval, reabilitarea iluminatului public prin crearea unui nou iluminat ambiental, punerea în valoare a gangurilor boltite lasând zidăria pe alocuri aparentă și cu iluminat din pavaj, inserții în pavaj și ziduri nou propuse a unor elemente de stilistică plastică din piatră cioplită sau bronz, noi elemente de mobilier urban împreună cu obiecte sculpturale și fântani arteziene/ambientale, mobilarea spațiului public.
Adaugă comentariu