Actualitate

IPJ: Infracționalitatea în Bistrița-Năsăud, în scădere

În cursul anului 2017, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a desfășurat 354 de acțiuni, 3.889 controale și în 271 de cazuri s-au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică cu ocazia unor manifestări, s-a intervenit la un număr de 4.610 apeluri de urgență, au fost aplanate 774 de stări conflictuale și s-au desfășurat activități de prevenire și informare pe riscurile identificate la nivel județean. Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității a implementat 13 proiecte și campanii de prevenire-informare care au avut  peste 8.700 de beneficiari, a spus într-o conferință de presă comisarul șef de poliție Mihai-Ovidiu Lupșa, împuternicit inspector șef al IPJ BN.

Totodată, polițiștii cu atribuții pe linie rutieră au asigurat măsuri specifice pentru fluidizarea traficului rutier în condițiile unei perioade lungi a sezonului de iarnă, perioadă care a necesitat intervenția cu material antiderapant, degajarea suprafețelor carosabile și o monitorizare permanentă a stării drumurilor și condițiilor meteo (prezența permanentă a polițiștilor rutieri în Pasul Tihuța).

În perioada analizată, respectiv semestrul I al anului 2017, infracționalitatea stradală sesizată care este cea mai ușor perceptibilă, dar și deranjantă manifestare a fenomenului infracțional, precum și un indicator de referință asupra gradului de siguranță publică, înregistrează o diminuare importantă cu 15,91%, remarcându-se scăderi la faptele de furt/furt calificat cu 25,20%, precum și la ceilalți indicatori specifici ai acestui tip de infracțiuni (furturile din curți cu 30%, furturile din locuințe cu 8%, furturile din auto cu 41,66% și furturile de auto cu 26%).

În perioada ianuarie-iunie 2007, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, infracționalitatea sesizată are un trend descendent, înregistrându-se o scădere cu 15,75%. În acest context, infracțiunile sesizate de natură judiciară scad cu 15,90% față de anul 2016. Infracțiunile de tâlhărie înregistrează o scădere cu 5,26%, iar infracțiunile de înșelăciune sesizate înregistrează o scădere cu 15,96%, pe fondul eforturile preventive și de combatere depuse în special de către polițiștii specializați din structurile de investigații criminale și de investigare a criminalității economice. S-a ajuns la diminuarea acestor tipuri de fapte la nivel județean cu 14,4%. Volumul infracționalității contra patrimoniului reprezintă un procent de 40,21% din totalul infracțiunilor sesizate.

Faptele de ”lovire sau alte violențe” sesizate înregistrează o scădere de 22,3% în semestrul I 2017, față de perioada similară a anului 2016. Este de menționat faptul că, preponderent în mediul rural, faptele de lovire au fost comise pe fondul consumului de alcool.

De asemenea, în primele 6 luni ale anului 2017 s-a înregistrat o scădere a numărului de infracțiuni contra libertății persoanei, cu 73 fapte mai puține decât în anul 2016. Activitățile preventive și de combatere desfășurate la nivelul inspectoratului au avut ca scop, în perioada analizată, protejarea vieții, integrității și libertății persoanei, reușindu-se diminuarea infracțiunilor sesizate cu 25,8%.

Polițiștii specializați în domeniul arme, explozivi și substanțe periculoase au desfășurat activități specifice  pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului. Volumul infracționalității sesizate a crescut cu 46,66%, numărul de arme de foc indisponibilizate a crescut cu 77,35% și s-au scos din circuitul ilegal 31 de arme letale.

Pe linie silvică, în primele șase luni ale anului 2017, s-a înregistrat o creștere cu 29,75% a faptelor sesizate (de la 121 la 157). Ca urmare a neregulilor constatate, în semestrul I al acestui an, polițiștii specializați pe linie silvică au ridicat în vederea confiscării 1479,46 mc material lemnos și 28 de auto, fiind constatate și aplicate 194 de sancțiuni contravenționale. De asemenea, a crescut cu 23,52%, față de perioada similară a anului trecut, numărul dosarelor penale soluționate cu trimitere în judecată, în acest domeniu.

În anul 2017 polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au soluționat un număr de 77 dosare penale având ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani și s-a reușit recuperarea prejudiciilor în dosarele penale de evaziune fiscală în sumă de 223.967,36 lei prin plată și 1.712.648 lei prin aplicarea măsurilor asiguratorii. În perioada analizată s-au dispus măsuri preventive față de un număr de șase persoane doar pentru infracțiuni de spălare a banilor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS