Actualitate

Înfrățire Bistrița – Rehovot. ”Să învățăm unii de la alții”. În ce domenii vom colabora

(FOTO-VIDEO) Primarii Ovidiu Crețu și Rahamim Malul au parafat, în cadrul unei ceremonii desfășurate cu ocazia Târgului Mare al Bistriței, acordul de înfrățire între orașele Bistrița și Rehovot (Israel).

”Este un moment foarte important pentru municipiul nostru, vom face toate demersurile ca propunerile concrete să fie puse în practică. Dorim o deschidere totală, considerăm că pentru toată lumea cea maiu bună variantă este schimbul de idei,d e tehnologie, de persoane, de mărfuri, pentru o dezvoltare accelerată a tuturor zonelor. În vizita făcută la Rehovot am văzut lucruri interesante care pot fi aplicate și la noi. Pentru că schimbul de experiență nu este doar o teorie, am fost impresionat de modul în care este organizată relația cu cetățenii, în zona taxe și impozite, una modernă, astfel că vom face și noi o modernizare pe zona taxe și impozite. Prelăum lucruri concrete care funcționează în alte părți și le punem în aplicare și la noi. Populația evreiască din municipiul nostru a fost una importantă în jurul anului 1900, când din peste cei 10.000 de locuitori două treimi erau evrei, deci un procent însemnat. Ca dovadă a forței lor stă Sinagoga, o clădire monumentală. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Bistrița a suferit din cauza unor catastrofe în rândul populației, atunci s-a dispus deportarea a circa 7.000 de evrei în lagărele de exterminare din Polonia și Germania. Ne exprimăm și cu această ocazie compasiunea pentru cei afectați”, a spus primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.

 

”Ne-am făcut noi prieteni, am venit cu bucurie să preluăm și noi lucruri bune de aici. Bistrița este unul dintre orașele industrializate importante din România. Am venit dintr-un oraș frumos într-un oraș frumos. Înfrățirea trebuie să aducă lucruri notabile între cele două orașe, trebuie să învățăm unii de la alții. Rehovot poate ajuta Bistrița și Bistrița poate ajuta Rehovot în anumite domenii. Noi excelăm în domeniile învățământului și educației, sănătății și cercetării. Propun o legătură între Colegiul nostru de științe și un colegiu din Bistrița, poate și o bursă pentru ca un student din Bistrița să învețe la Institutul Weizmann. Propun deci ca această relație de colaborare să se bazeze la început pe schimburi de elevi și studenți, pe schimburi de experiență la nivelul administrațiilor”, a afirmat Rahamim Malul, primarul din Rehovot.

Ovidiu Crețu i-a oferit oaspetelui său un tablou cu Sinagoga Bistrița semnat de marele caricaturist Ștefan Popa PopaS, dar și mascota orașului, struțul. Primarul Bistriței a primit o menora (candelabru) pentru sărbătoarea de Hanuka.

La festivitate au luat parte prefectul Ovidiu Frenț, Moshe Marcel Basch, care s-a născut şi a petrecut o parte din viaţă în Bistriţa, emigrând în anii 60 în Israel, inițiatorul relațiilor de cooperare, Rony Baum – consilier local Rehovot, avocatul Ilan Leibovici din Rehovot, Pusztai Emanuel – reprezentantul Federației comunității evreiești din România, Dan Has – reprezentant al comunității evreilor din României, Fredi Deac – președintele comunității evreiești din județ, viceprimarii Cristian Niculae și Gelu Muthi, administratorul public al municipiului, George Avram, consilierii locali Sorin Hangan, Constantin Rus, Vasile Moldovan, Antal Attila, prof. Viorica Cira.

Oraşul israelian Rehovot a devenit a opta localitate înfrățită cu Bistrița, după Besancon (Franţa), Zielona Gora (Polonia), Columbus (SUA), Herzogenrath (Germania), L’Aquila (Italia), Wels (Austria) și Wiehl (Germania).

În 2 noiembrie 2016, primarii Ovidiu Crețu și Rahamim Malul au semnat pe pământ israelian acordul de cooperare între cele două orașe.

Rehovot este situat în centrul statului Israel, la 20 km de Tel Aviv, şi are o populaţie de 112.700 de locuitori. Datează din 1890 şi este cunoscut ca ”oraşul ştiinţei şi culturii”. Rehovot se mândreşte, printre altele, cu un sistem de învăţământ excelent, instituţii medicale renumite nu doar în Israel, dar şi cu Institutul de ştiinţă Weizmann, fondat în anul 1934 şi considerat unul dintre cele mai prestigioase centre de cercetare din întreaga lume.

12 comentarii

  • Sa invatati voi de la ei, ce sa invete de la voi???? Munca facuta la vrajeala si fara raspundere??? Va puteti infratii in fiecare zi ca tot nu invatati nimic. Groapa de pe Ursului cand o asfaltati??? Este de vreo 5 luni groapa si nimeni nimic…. incompetentilor. Mi-e rusine ca sunt roman.

    • Ce drăguți sunt ai nostri . Bărbați cu salarii de peste 12000 lei , bani care-i merita cu prisosință. E un fel de supercompetenta la pachet . Niste penibili. Oameni culți majoritatea

    • Chiar ma bucura aceste infratiri pentru ca pana la urma cel mai mult au de castigat copiii nostri, li se deschid mai multe porti in privinta studiului in strainatate in locuri deosebite unde nu e chiar asa usor sa ajungi,. cum e si Israel. Si multe alte beneficii de care are Bistrita parte in urma acestor acte.

    • Infratirile poate nu reprezinta un eveniment important pentru uni…..dar pentru vitoarele generatii reprezinta o punte de legatura si o poarta deschisa, motiv pentru care ma bucur ca exista astfel de initiative!!!!

  • Ce caută Ica Cira acolo??? Mai nou e și ovreica???? Și chiar așa…. in ultimul rând????
    Doamne!!!! Mărioara Mihestean nu a dat pe acolo, doar e consilier!!!!

  • Mai ușor cu postacii, domnule GĂBRIȘ , pentru că acest site este vizitat de către consumatorii de informație și abia 2-3 trolli pesediști aflați în toiul campaniei electorale. Deci , să nu exagerăm , totuși.

    • Bine-ar fi sa fie precum spui, justitiarule! Dar rezultatele precedentelor „infratiri” sunt dezamagitoare, ca sa discutam elegant: in afara unor pompoase si costisitoare deplasari de grupuri, ce mai stim, noi, contribuabilii?! Traim, sau nu in realitate?

  • Aceasta infratire aduce clar un plus valoare Bistritei, Rehovot fiind cunoscut ca si ”oraşul ştiinţei şi culturii”.

  • Ai dreptate ! Singura vina a primarului Cretu e că e cel prost primar din țară si plătit ca si cum ar fii cel mai bun!! Să vă spălați pe cap cu acest mincinos , lenes , profitor primar din istoria orașului!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.