Actualitate

Înfrăţirea cu Wels, în două etape: la Bistriţa şi în Austria. Ce prevede acordul de cooperare

Înţelegerea de cooperare va fi semnată mai întâi la Bistriţa, în 13 septembrie, apoi la Wels (Austria) la finalul lunii. După comemorarea exodului saşilor din urmă cu 70 de ani, în perioada 12-14 septembrie, o delegaţie condusă de primarul Ovidiu Creţu va participa la un eveniment similar în Germania, la Wiehl.

Consiliul Local are joi pe agendă aprobarea înţelegerii de cooperare dintre Bistriţa şi oraşul Wels şi a deplasării unei delegaţii în Austria, în vederea semnării acordului, şi în Germania pentru comemorarea exodului saşilor, replică la evenimentele de la Bistriţa din 12-14 septembrie.

Relaţiile de colaborare dintre Bistriţa şi oraşul Wels au fost iniţiate în prima parte a anului 2013, prin intermediul HOG Bistritz Nosen. Marea majoritate a saşilor bistriţeni s-au mutat definitiv în zona oraşului Wiehl din Germania şi în zona oraşului Wels din Austria.

Consiliul Local a aprobat la începutul anului memorandumul de colaborare dintre cele două oraşe, care a şi fost semnat 1 martie (foto). Municipalitatea a solicitat şi obţinut apoi avizul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în vederea încheierii înţelegerii de cooperare cu Wels.

Acordul urmează să fie semnat sâmbătă 13 septembrie, la Bistriţa, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la exodul saşilor, când va fi prezentă în municipiu o delegaţie a oraşului Wels, şi în data de 27 septembrie la Wels.

Documentul va fi semnat de primarii Ovidiu Creţu şi Peter Koits în două exemplare originale, în limbile română şi germană.

Pentru semnarea înţelegerii de cooperare dintre cele două oraşe şi pe pământ austriac, o delegaţie a Consiliului Local compusă din primarul Ovidiu Creţu, Liliana Coceşiu – director executiv în cadrul direcţiei Integrare Europeană şi doi consilieri locali se va deplasa la Wels (Austria) în perioada 26-29 septembrie.

De asemenea, în perioada 29 septembrie-3 octombrie, membrii delegaţiei vor merge în oraşul german Wiehl, la invitaţia Asociaţiei HOG Bistritz Nosen, unde vor participa la o serie de evenimente dedicate comemorării a 70 de ani de la exodul saşilor transilvăneni în Germania şi Austria. Acestea sunt organizate ca răspuns la cele care vor avea loc la Bistriţa în perioada 12-14 septembrie.

”În septembrie 1944 viaţa majorităţii saşilor din zona noastră a fost schimbată sau oarecum întreruptă forţat de natura evenimentelor din timpul celui de al doilea război mondial. Saşii au fost nevoiţi să se refugieze, lăsând în urmă munca lor de-o viaţă şi realizările unei civilizaţii europene milenare. Aproape toţi şi-au părăsit locurile natale sperând într-o revenire cât mai rapidă acasă, dar pentru mulţi acest lucru nu s-a mai întâmplat. Considerând importantă marcarea şi reamintirea acestui moment comun din istoria Europei, evenimentele de comemorare au loc în acest an atât la Bistriţa cât şi la Wels şi Wiehl”, precizează municipalitatea.

Documentul de cooperare Bistriţa-Wels prevede următoarele:

”Având în vedere relaţiile de prietenie şi cooperare existente între România şi Republica Austria şi dorinţa celor două părţi de a dezvolta şi întări relaţiile de colaborare la nivel local cu scopul de a realiza parteneriate în domenii de interes comun în beneficiul comunităţilor pe care le reprezintă, înţelegerea de cooperare va sta la baza deschiderii de noi oportunităţi de colaborare în următoarele domenii: economic, administrativ, social, cultural, educaţional, ştiinţific, sănătate, mediu şi sport.

Potrivit prevederilor înţelegerii de cooperare, părţile vor coopera: pentru stimularea dezvoltării la nivel local, potrivit competenţelor de care dispun şi în conformitate cu legislaţiile în vigoare în statele lor; pentru a face cunoscute locuitorilor celor două oraşe cultura, educaţia şi tradiţiile lor şi pentru a promova respectul reciproc; pentru a creea condiţii-cadru astfel încât locuitorii ambelor oraşe să colaboreze creativ şi să identifice cele mai bune soluţii la problemele care ar putea să afecteze activităţile economice şi sociale din cadrul celor două comunităţi; în vederea respectării principiilor bunelor practici de parteneriat la pregătirea şi realizarea iniţiativelor comune, la realizarea proiectelor de parteneriat şi a proiectelor finanţate din fonduri europene, pentru stimularea dezvoltării socio-economice a ambelor oraşe; pentru a beneficia de oportunităţile create de posibilităţile obţinerii de finanţări în cadrul unor proiecte europene comune prin acordarea de sprijin reciproc între instituţiile de educatie şi cultura, asociaţii, organizaţii neguvernamentale la nivel local, etc.; în vederea sprijinirii şi susţinerii conlucrării şi iniţierii de contacte economice între agenţi economici din cele două oraşe. În acest sens, dorim să ne concentrăm în special pe acele firme care beneficiază de sprijin financiar din partea Uniunii Europene; pentru conlucrarea în vederea stabilirii de relaţii durabile între organizaţiile şi operatorii care desfăşoară activităţi în domeniul turismului în cele două oraşe şi organizarea de târguri de turism şi de promovare a produselor tradiţionale; în vederea organizării de diferite evenimente, care să pună în valoare parteneriatul dintre Bistriţa şi Wels; pentru a participa activ la aplicarea prevederilor înţelegerii de cooperare”.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.