În cadrul Târgului Mare al Bistriței (19-27 august), primarul Ovidiu Crețu va semna înfrățirea municipiului cu orașul Rehovot, după ce acordul de cooperare a fost semnat mai întâi în Israel (foto), în toamna anului trecut, așa cum Timp Online a scris aici. Acesta statuează colaborarea celor două oraşe în diverse domenii de interes precum şi iniţierea unor proiecte comune.
Momentul festiv al semnării înțelegerii de cooperare este programat luni 21 august, ora 11.30, în sala de ședințe a Primăriei Bistrița.
În aceeași zi, de la ora 19.00, la Sinagogă va avea loc un concert simfonic dedicat oaspeților din Rehovot.
Comunitatea evreilor de origine română din oraşul Rehovot cuprinde câteva mii de persoane, iar statuarea unui cadru în care să se desfăşoare diverse tipuri de schimburi culturale sau economice între oraşul israelian şi Bistriţa reprezintă dorinţa acestora, a precizat anul trecut municipalitatea. În acest sens, Primăria Bistriţa a primit o scrisoare de intenţie din partea oraşului Rehovot din Israel, încă din 2014, prin care se exprimă dorinţa iniţierii procedurilor de înfrăţire dintre cele două oraşe.
Iniţiatorul discuţiilor dintre cele două oraşe este Moshe Marcel Basch, care s-a născut şi a petrecut o parte din viaţă în Bistriţa, emigrând în anii 60 în Israel. Basch a fost prezent la Bistrița în perioada 30 mai – 4 iunie 2014, unde a participat la manifestările de comemorare a 70 de ani de la deportarea evrerilor în lagărele de exterminare de la Auschwitz şi Birkenau. Cu această ocazie a avut loc şi o întâlnire oficială în cadrul căreia a fost înmânată scrisoarea de intenţie din partea Primăriei Rehovot, prin care se transmite dorinţa de demarare a demersurilor de înfrăţire între cele două oraşe.
De asemenea, în anul 2015, o delegaţie formată din Av. Yaniv Markowitz, viceprimar al oraşului Rehovot, care are origini româneşti, Av. Ilan Leibovitch, fost deputat, promotor al cooperării între Israel şi România şi Moshe Basch, consilier economic, promotor al relaţiilor Bistrita-Rehovot au efectuat o vizită oficială la Bistriţa, participând la manifestările ocazionate de Târgul Mare al Bistriţei, precum şi la două momente solemne de depunere de coroane de flori la monumentele ridicate în memoria evreilor bistriţeni deportaţi în lagărele naziste. S-au purtat discuţii şi în ceea ce priveşte înfrăţirea dintre Bistriţa şi Rehovot, fiind definitivat de comun acord textul Înţelegerii de cooperare.
Rehovot este situat în centrul statului Israel, la 20 km de Tel Aviv, şi are o populaţie de 112.700 de locuitori. Datează din 1890 şi este cunoscut ca ”oraşul ştiinţei şi culturii”.
În 2 noiembrie 2016, primarii Ovidiu Crețu și Rahamim Malul au semnat acordul de cooperare între cele două orașe. Moshe Basch, bistrițean la origine, cel care a stat la baza acordului dintre cele două orașe, a primit din partea primarului Ovidiu Crețu medalia de argint a Bistriței.
Oraşul israelian Rehovot a devenit a opta localitate înfrățită cu Bistrița, după Besancon (Franţa), Zielona Gora (Polonia), Columbus (SUA), Herzogenrath (Germania), L’Aquila (Italia), Wels (Austria) și Wiehl (Germania).
Foarte bine! Felicitari tuturor celor implicati ! Cu respect, MNPop