„Îngrijitoarele au solicitat să facem demersuri să fie trecute ca bone pentru că sunt situaţii de genul următor: îngrijitoarele îi îmbracă pe copii, îi igienizează, după care merg la bucătărie. E inadmisibil, nu numai din punct de vedere legal, ci nici al igienei. Noi am făcut demersuri pentru ca în legislaţie să se treacă îngrijitoarele ca bone. Numai prin legislaţie se face aşa ceva. Am vrut chiar să fac nişte cursuri de formare să devină bone. Am luat legătura cu Camera de Comerţ, dar nu am putut finaliza fiindcă nu puteam să le luăm oamenilor banii şi în legislaţie să nu fie schimbat nimic”, a declarat el.
Preşedintele UJSLI Bistriţa-Năsăud a declarat că personalul nedidactic este o categorie defavorizată, cu multe probleme care nu pot fi rezolvate decât pe cale legală cu ajutorul parlamentarilor.
„Salariile colegilor noştri sunt mici, unii conducători au diverse atitudini faţă de ei. Pe bună dreptate colegii noştri, femei de serviciu, paznici, lenjerese, cei care lucrează la bucătării, sunt nemulţumiţi fiindcă au preluat de la guvernarea trecută o salarizare incorectă. Nu e normal ca o femeie de serviciu cu 20 de ani vechime să aibă acelaşi salariu ca una cu doi ani vechime. Mă gândesc că în fiecare sector de activitate, se poate trece la o gradaţie, ori aici diferenţa se face numai din punctul de vedere al sporului de vechime inclus în salariu ceea ce nu este legal”, a declarat Emil Mocian.
El a explicat că personalul nedidactic este salarizat după altă lege decât profesorii şi cadrele didactice auxiliare, dar cu toate acestea, UJSLI a făcut şi pentru aceşti angajaţi din învăţământ demersuri în instanţă pentru a primi şi ei al 13-lea salariu. Procesul e în derulare. El a declarat că personalul nedidactic ar avea nevoie de diverse sporuri, inclusiv acela de „penibilitate” întrucât e obligat să facă munci care îl pun în situaţii mai puţin plăcute.
UJSLI are în instanţă peste 10.000 de cauze pentru recuperarea unor sume reţinute abuziv de guvernările anterioare.
Adaugă comentariu