Actualitate

Inițiativă cetățenească pentru ”o veritabilă grădină botanică” pe un pasaj

Unul dintre pasajele Bistriței, care face legătura între Piața Centrală și str. I.L. Caragiale, ar putea deveni o ”oază pietonală verde, o veritabilă grădină botanică în aer liber” dacă va trece de evaluarea municipalității și apoi de votul cetățenilor pentru a fi cuprinsă în programele de dezvoltare ale municipalității din anul 2024.

Proiectul se numește ”Pasajul Verde” și este descris de inițatorii de la Asociația Mocănița Transilvaniei drept ”o inițiativă îndrăzneață ce vizează transformarea pasajului de pe Axa Artelor, legătura dintre Piața Centrală și str. I.L. Caragiale, într-o oază pietonală verde, o veritabilă grădină botanică în aer liber”.

”Cu o arhitectură modernă revitalizată acum 7 ani, pasajul deja reprezintă o bijuterie urbană. Această idee își propune să ducă frumusețea și funcționalitatea sa la un nivel superior, să transforme acest spațiu într-o oază urbană care să ademenească și să inspire comunitatea locală. Prin utilizarea plantelor agățătoare, iederă și viță canadiană, special alese pentru această mediu urban, intenționăm să aducem natura mai aproape de inima orașului. Plantele vor încânta privirile și vor aduce un aer proaspăt, contribuind la purificarea aerului și la atenuarea efectelor încălzirii globale”, arată inițaitorii.

Potrivit acestora, ghivecele vor fi racordate la un sistem de picurare automat care va facilita menținerea și îngrijirea plantelor și va minimiza și consumul de apă, promovând gestionarea responsabilă a resurselor. Astfel, Pasajul Verde va deveni astfel un exemplu de practică ecologică și de îngrijire a mediului înconjurător. De asemenea, va promova un stil de viață sănătos, încurajând plimbările și interacțiunile în aer liber.

Pasajul Verde va fi un loc special unde locuitorii vor putea scăpa de agitația zilnică și se vor putea conecta cu natura chiar în mijlocul orașului. Va oferi spații de relaxare, bănci și colțuri prietenoase unde oamenii se pot relaxa și medita, creând un echilibru între tumultul urban și liniștea naturală. Bugetul estimat este de 250.000 de lei, iar durata de implementare de un an.

În această perioadă, până în 28 octombrie a.c., , proiectele depuse sunt analizate din punct de vedere tehnico-economic și juridic, iar cele care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate vor fi supuse votului cetățenilor.

Proiectele eligibile vor fi afișate în 2 noiembrie 2023, iar cetățenii vor putea vota între 3 și 20 noiembrie 2023. Va urma apoi validarea voturilor între 21 și 24 noiembrie 2023 și afișarea clasamentului în 27 noiembrie 2023.

Din 2021, au fost depuse 37 de proiecte pentru bugetare participativă: 15 în 2021 dintre care au fost alese 5 și 22 în 2022, 7 fiind alese.

Etichete

9 comentarii

  • IEDERA o ofer eu gratis din belsug.
    Excelenta ideea si felicitari bistriteanului care isi iubeste orasul.

    28
    39
    • După cum apare în randare va fi acoperit cu panouri vitrate atunci ce se întâmplă cu efectul de seră şi cu respirația naturală mult trâmbițată de ecologişti ?!

      24
      5
    • Seara 😂😂😂😂😂 Cu boscheți aceea este locul perfect să îşi facă nevoile bețivii şi drogații care rătăcescu drumul venind de la crâşmele de pe strada Luviu Rebreanu😂

  • Pentru a avea aces la parcarea Lupeni este nevoie de redeschiderea legături auto dintre strada I.L. Caragiale şi strada Lupeni.

    38
    4
    • Si sa interzicem pietonii în șentru d-le ”Hautogara la Șentru” sau de ce nu ”Hautogara in loc de centru” Și transformarea județului in raionul Bistrița.. Și un serviciu in primarie de biciuit pietonii care indraznesc sa se plimbe in șentru fără mașînă. Poi șentru este DOAR pentru mașini pe combustiil fosil cu EURO 0 șî hautobuze vechi, de la EURO 1 in sus sunt pentru non-binarii din Woke Generation.Hai cu minusurile ca ai timp 🙂 și știu că ești narcisist la câte plusuri îți dai singur 🙂

      1
      2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.