Actualitate

Inspectorul coordonator județean al ISCTR, trimis în judecată pentru corupție

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Aurel Țigouan, la data faptelor inspectorul coordonator județean al județului Bistrița-Năsăud din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) – Inspectoratul Teritorial nr. 4.

El este acuzat de comiterea infracțiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată și dare de mită.

În aceeași cauză disjunsă, a mai fost trimis în judecată și Bogdan Ștefan Drulea, la data faptelor inspector șef teritorial în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), pentru comiterea infracțiunilor de: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În în stare de libertate au fost trimiși în judecată inculpații F.N. pentru comiterea infracțiunii de influențare a declarațiilor, T.R. și T.F.A. pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

Prezenta cauză are ca obiect modalitatea în care, în perioada 2020-2023, funcționari din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, printre care și inculpații Durlea Bogdan Ștefan și Țigouan Aurel, ar fi „protejat” mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informații nedestinate publicității referitoare la controalele pe care inspectorii rutieri urmau să le desfășoare.

Astfel, în perioada menționată anterior, inculpații Durlea Bogdan Ștefan și Țigouan Aurel, în calitățile menționate mai sus, ar fi comunicat mai multor persoane informații referitoare la acțiunile de control ale inspectorilor I.S.C.T.R. (cum ar fi obiectivele controalelor, durata acestora, componența echipajelor, zona de acțiune etc.), în scopul de a le asigura posibilitatea să își modeleze comportamentul în trafic într-un mod care să permită evitarea aplicării unor sancțiuni de către inspectorii I.S.C.T.R.

Totodată, în perioada 2022-2023, inculpatul Durlea Bogdan Ștefan în contextul verificării unor vehicule care circulau pe drumul public sau al efectuării unor controale la o stație de betoane, nu ar fi aplicat sancțiuni în urma constatării unor contravenții (lipsa instalației de cântărire a vehiculelor rutiere, lipsa licenței de transport, inspecția tehnică periodică expirată etc.) și ar fi determinat doi inspectori din subordine să nu aplice sancțiuni față de un operator de transport.

În perioada 2021 – 2023, inculpatul Durlea Bogdan Ștefan ar fi pretins și primit la diferite intervale de timp, de la mai multe persoane, sume de bani și materiale de construcții la prețuri reduse pentru asigurarea protecției unor operatori de transport, (scutire de sancțiuni sau intervenții la inspectorii din subordine).

La data 12 aprilie 2023 inculpatul Durlea Bogdan Ștefan ar fi primit de la inculpatul Țigouan Aurel produse de origine animală în valoare de aproximativ 400 lei în legătură cu privire la numirea/menținerea în funcție a inspectorilor coordonatori județeni.

În perioada septembrie 2020 – septembrie 2023, inculpatul Durlea Bogdan Ștefan, în calitate de deținător de facto al mai multor mijloace de transport rutier de mărfuri ar fi furnizat servicii de transport rutier cu vehiculele care îi aparțineau în fapt, prin intermediul societăților comerciale controlate de inculpatul F.N. (socrul inculpatului), ar fi încheiat contracte comerciale și ar fi emis facturi, direct sau prin angajați ai firmelor controlate de socrul său, în scopul obținerii de venituri pentru societățile respective.

La data de 02 februarie 2024 inculpatul F.N. ar fi încercat să determine un martor să facă afirmații mincinoase în contextul audierii acestuia din urmă în dosarul penal instrumentat de procurorii anticorupție, oferind inclusiv anumite foloase. În același context, ultimii doi inculpați, fiind audiați în calitate de martor în prezenta cauză, ar fi făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale soluționării dosarului.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor sume de bani ce aparțin inculpatului Durlea Bogdan Ștefan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, se arată în comunicatul DNA.

Sursa foto: Facebook

Etichete

9 comentarii

  • Dar ce credeti, astia s au angajat pe aceste posturi pentru a face performanta ?
    Au visat ca doar in aceste functii pot atinge un…anume nivel profesional ?????
    Vise!
    Dar ce spun eu sunt …vise!
    In aproape pentru orice post de la stat e …aceeasi gandire si tentatie!

    57
    2
    • ⛓️ „Un popor care alege politicieni: Corupți, impostori, Hoți și trădători, nu este victimă, ci Complice!” ⛓️🧤Din(George Orwell, Citat de George Orwell- scriitor al celebrei cărți(satirice) ” FERMA ANIMALELOR” -capodopera (George Orwell’s masterpiece- „Animal – Farm”) !!!😒

      17
      1
  • Locuiesc în străinătate iar oamenii din jurul meu conduc mașini mici, cu motoare de 1000 cm3, (Hyundai I10, Kia Picanto, Citroen C1), locuiesc în case “Tip” “șir” (lipite una de cealaltă , un șir lung, cu 7×7 m de grădină , despărțit de vecin de casă n gard verde.
    Când sunt în România, vai de capul meu ce văd, Mașini de teren 4×4, Vile cu zeci de camere, teren în jurul casei cat vrei, haine scumpe, bani mulți puși la nunți, monumente funerare din bâzâit de 20.000 lei, Audi, Mercedes.
    Acum înțeleg de unde au unii românii atâția bani.
    Mă simt sărac când sunt în concediu în România. De-abia așteptăm să merg înapoi în străinătate, să fiu înconjurat de oameni care locuiesc ca și mine și conduc aceeași marcă de mașină pe care i conduc eu.

    61
    17
  • Ai dreptate,Adrian C! Sa fie clar,nu este vorba de „‘capra vecinului”‘ sau vreo aluzie la egalitarism! Nu! Este vorba despre o viata cinstita, moderata,fara excese de nici un fel, obisnuita! Avem prea multe exemple in jurul nostru de oamenidin toate segmentele societatii care si inainte de1989 si dupa ,s-au”‘invartit de asa maniera incat,pur si simplu ,sfideaza bunul simt si onorabilitatea ! Din pacate ,copiii si tinerii iau de multe ori drept exemple, tocmai pe acesti „‘baieti destepti,…cocalari multi dintre ei si care profita de multe ori ,de o justitie prea blanda!

    57
    4
  • Scrie clar în articol “… informații ce nu sunt destinate publicității…”.

    Aceasta este o practică generalizată în județul BN. Transpiră informații inclusiv din intituții de forță, instituții cu blazon și Pedigree.

    Politrucii de BN au “banile”, adică contracte pe bani publici. Mai au și “locurile de muncă călduțe” de la stat.

    Credeți că le oferă gratis și pe cinstite? Nu, nici vorbă! Pe lângă bani ei vreau și informații din toate instituțiile, mai ales din cele de forță! Faceți voi legătura cu firmele (nu direct la prima mână, că nu sunt idioți).

    16
    1
  • O samă de bugetari ar aduce și bani de acasă numa să fie menținuți pe post !
    Odată ca să-și scoată investiția și a doua că nu se știe când vin ăilalți, schimbu II.
    Mândru că nu-s străin !

    15
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.