Inspectorul general Camelia Tabără s-a referit, la prima şedinţă cu noii directori de şcoli, atât la noul ordin de ministru privind timpul alocat pentru temele de acasă, cât şi la regulamentele şcolare care prevăd purtatul uniformei, spunându-le acestora care este poziţia ISJ în ambele cazuri.
„Să nu uitaţi că atât noi, cât şi dumneavoastră, suntem reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Legile şi regulamentele în orice societate le face finanţatorul, iar finanţatorul nostru este statul român care, prin minister, ne spunem ce şi cum trebuie să facem lucrurile. Noi nu suntem în situaţia să comentăm aceste regulamente. Noi trebuie să le aplicăm şi să le explicăm celor care nu înţeg care a fost perspectiva ministerului când a dat asemenea reglementări sau legi”, a spus Camelia Tabără.
Inspectorul general a spus că, în ultima perioadă, mulţi nprofesori au întrebat-o dacă i se pare bun ordinul de ministru referitor la temele pentru acasă: „E unul foarte potrivit. E exact ce trebuie ca să atenţioneze acolo unde erau excese că vorbim de copii, că acei copii stau deja 4-5-6 ore în bancă. Normalitatea e ca acele ore să fie valorificate la maxim, acolo ei să aibă mintea întinsă cât de mult se poate astfel încât acasă să rămână timp pentru altceva. Nu avem voie să mutăm responsabilitatea noastră undeva în zona familiei, să dăm teme pentru părinţi şi să nu cuantificăm în niciun fel cât lucrează un copil acasă pentru că, în felul acesta, nu facem decât să îi sacrificăm pe cei buni, pe cei care oricât le dai se străduie să facă pentru că sunt conştiincioşi. Trebuie să recunoaştem că, în foarte multe situaţii, au fost excese. Acest ordin nu a făcut decât să ne atenţioneze că trebuie să reglăm lucrurile şi să intrăm pe un făgaş normal”, a spus ea.
Şefa ISJ le-a mai cerut directorilor să fie foarte atenţi cu aplicarea Regulamentului în toate secvenţele lui: „Trebuie să-i învăţăm pe elevi – şi şcoala e cea care trebuie să o facă – faptul că o societate nu poate funcţiona decât cu reguli. Dacă în Regulament scrie că trebuie să vină cu uniformă, e foarte grav dacă nu o face şi încalcă un Regulament, ceea ce e o abatere de la disciplină, de la mersul firesc al societăţii pentru că altfel va ajunge adult, va ajunge şofer sau în orice zonă de activitate şi nu va simţi nevoia să respecte nimic pentru că o să i se pară că regulamentele şi regulile sunt opţionale”, a spus ea.
da, trebuie sa ne spalam pe creier copiii ca sa respecte toate regulile tampite ale unor penali ajunsi in functii de parlamentari, ministrii, primari sau sefi de consilii judetene.
doar pentru fraieri exista reguli, ceilalti dobandesc imunitate, n-au de stat la coada la permise si nici la semafor.
din contra, trebuie sa ne educam copiii sa invete sa schimbe regulile, sa rastoarne sistemul asta infect care ne vrea pe toti docili.
Chiar imi trece acum prin minte faptul ca exista multi politicieni cu probleme in justitie .De la PNL Blaga,Orban,Videanu nu au mai candidat ,de la PSD Dragnea,Olguta Vasilescu,Ponta au candidat inca primii pe lista .Ce a votat poporul?Deci? Iata educatia,morala si ce mai vreti .
Scoala romaneasca cum este acum este inutila. Cand dam unui copil de clasa a 3 a teme de nici parintele nu le stie face sau copilul nu mai are timp sa se joace cum e? Il punem sa toceasca inutil chestii care nu ii folosesc la nimic.Ghiozdanul este 70%din greutatea lui si ne miram ca au copilasii cine stie ce ..pe bune. Sa nu mai zic ca daca nu e de 10 e prost…copilul meu e notat de profesori sau invatatori care daca ma uit pe facebook nu stiu scrie corect. Cam trist asa?
daca este regulament,unde sunt manualele de clasa a IV a cele noi de romana si matematica?
La temele respective cine face pontajul orelor? Cine stabileste care trebuie sa fie ritmul mediu de lucru al unui elev? Respectivul ordin de ministru e doar o petarda electorala, gandita sa aduca voturi PNL-ului inainte de 11 decembrie.