Timp Online a întrebat-o pe Smaranda Florean, inspector pentru învăţământul primar, dacă primul an de şcoală într-o astfel de clasă îşi pune amprenta negativ asupra educaţiei copiilor.
„Nu, nu cred. Eu spun că acei copii care intră în clase cu predare în regim simultan sunt avantajaţi. De ce spun lucrul acesta? Pentru că învăţământul preşcolar nu este obligatoriu. Copilul, în clasa pregătitoare, se pregăteşte pentru şcoală fiindcă din acest motiv are această denumire. Învăţătorului îi este mult mai uşor să ia copilul în clasa întâi familiarizat cu orarul şcolii, cu prezenţa la cursuri zilnic şi cu nişte deprinderi care îi sunt necesare pentru activitatea de citit-scris în clasa întâi. De exemplu, am fost în asistenţă la o clasă cu elevi de cinci niveluri diferite şi am observat că se acomodează şi elevul de clasă pregătitoare după programul celui de clasa a IV-a şi cel de clasa a IV-a după programul celui de pregătitoare. E foarte valoroasă întâlnirea de dimineaţă în care copiii îşi vorbesc uniia ltora, învaţă să se exprime, ascultă. Deci nu poate fi decât un beneficiu acolo unde învăţătorul e interesat ca aceste activităţi să curgă”, a spus Smaranda Florean.
Inspectorul a dat şi exemplul unei învăţătoare din Runcu Salvei care le predă copiilor din zona Vorişte.
„Vreau să vă spun că la Vorişte, în Runcu Salvei, este o debutantă, o fată care la cursurile cu dascălii aflaţi în primii ani de şcoală mi-a explicat cum lucrează la clasă încât nu mi-a venit să cred câtă maturitate profesională putea să invoce în ceea ce spune că lucrează la clasă”, a spus Smaranda Florean.
Potrivit paginii web a comunei, tradiţia istorică consemnează începuturile aşezării „pe un poderei numit Vorişte” o parte dintr-un loc deschis numit Faţa Runcului, încă din secolul al XIII-lea, respectiv 1241-1242, când a avut loc marea invazie tătaromongolă.
„Acest loc l-a deschis un român din Ţara Ungurească care a fugit împreună cu cei şapte feciori ai săi, de frica tătarilor…”. Iniţial el a fost singurul stăpân al văii unde şi-a construit o casă pe un teren curăţat şi defrişat (runc= tăietură). Cu timpul au venit şi alte familii şi din Salva care s-au sedentarizat în această zonă şi au „făcut un sat”.
În anul 1948 comuna Runc a fost desfiinţată abuziv de P.C.R. şi a fost trecută la comuna Salva. În 12 iunie 2005 au avut loc primele alegeri libere postdecembriste în comuna reînfiinţată.
Va rog sa souna doamna indpectoare ce parere are despre directoarea scolii care liseste de la ore cu saptamanile, are si 5 ore plus catedra si este sustinuta politic de catre ISJ.
Domnule Gelu, eu cred ca ar fi indicat sa mergeti la d-na director pentru a va preda gramatica limbii romane, In eventualitatea in care nu doriti acest lucru, puteti merge la stimabilul DOMN” PRIMAR PAVELEA, care este cel mai ,,erudit” edil de pe Valea Somesului.Recent si-a luat doctoratul la OXFORD in DEMAGOGIE.
In primul rind GELU draga adreseazate cu acest aspect primarului PAVELEA care este cel mai competent sa-ti rezolve acest aspect si fi sigur ca o sa remedieze ce relatezi tu.Sanatate tuturor de acolo inclusiv celor de la „Voriste”.
Daca cei ce au scris comentariile anterioare sunt dascali,atunci nu mai e nimic de zis !!!!! decat: Bravoo,halal dascali!
buna ziua.in primul rand cei care se iau de primarul de la runc ar trebui sa isi vada de viata lor si sa vina la runc sa vada ce afacut acest primar care datorita lui comuna runc este in continua dezvoltare si modernizare iar despre voristi ar trebui sa taca toti pt ca este cel mai frumos loc din runc.multa stima si respect tuturor care stiu sa aprecieze