Actualitate

Instituțiile de cultură din subordinea CJ apelează la instanță ca să recupereze banii pentru șomaj tehnic

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va aproba în ședința de miercuri achiziţionarea de către instituțiile culturale din subordine (Centrul Județean pentru Cultură, Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” și Complexul Muzeal) a serviciilor juridice necesare pentru a își recupera în instanță sumele aferente indemnizațiilor de șomaj tehnic pentru angajați.

Pe durata stării de urgență, au fost suspendate 47 de contracte de muncă la CJC, 23 la Bibliotecă și 52 la Complexul Muzeal, plata acestora urmând a fi suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Cele trei instituții au înaintat în acest sens cereri către AJOFM, însă răspunsul a fost negativ. Au fost înaintate și plângeri prealabile, însă AJOFM și-a menținut poziția cu privire la imposibilitatea de plată a indemnizațiilor pentru angajații ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioada stării de urgență, motivând că prevederile legale anterior menționate nu le sunt aplicabile acestor instituții publice întrucât au resursele necesare, în bugetele proprii aprobate, pentru asigurarea protecției salariaților proprii în această perioadă, se arată în motivarea CJ.

Astfel, cele trei instituții de cultură se vor adresa instanței de contencios administrativ în vederea recuperării sumelor reprezentând indemnizațiile de șomaj tehnic pentru angajați.

Cele trei instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nu au personal propriu de specialitate juridică.

Cheltuielile pentru achiziționarea serviciilor juridice de asistenţă şi reprezentare vor fi suportate din bugetul instituțiilor de cultură.

7 comentarii

  • tara lui papură Vodă.
    La ceterașii ăștia, ce cântă pe la nunți și alte paranghelii să le dați și bani de la buget; ba încă și pentru proces ?! Rușine românica, cu astfel de (ne) legiuiri.

  • Legea Somajului Tehnic, pe perioada starii de urgenta, nu face referire la unitatile bugetare, ci la Societatile Comerciale. Cine i-a trimis acasa, cine a dat o asemenea dispozitie e bun de plata. Ar fi cazul ca acei juristi de la Cons. Judetean, catastrofe cu diploma, sa puna mana pe carte si sa citeasca si sa nu-i mai lase pe sefi sa faca prostii.

  • Salariile pe perioada respectivă au fost prinse în bugetele instituțiilor. Sumele aferente șomajului tehnic au fost mai mici decât salariile. Deci, de ce alți bani? Ceva ne scapă…

  • nu „ei bugetari” cer bani de la angajator. ci angajatorul de la el însuși. pare incredibil, dar asa e. ca „ei bugetari” au sesizat angajatotul ca OUG 30/2020 nu se aplica si in cazul institutiilor publice pentru ca nu se pot invoca cauze economice, pentru ca la vremea respectiva „ei bugetari” aveau acoperit bugetul pentru plata salariilor. dar, angajatorul nu si nu. „El angajator” si-a asumat suspendarea contractelor pentru „ei bugetari” cu propria semnatura si cu stiinta ca nu exista temei legal.

  • Raducu este seful plateste cum vrea muschiul lui ca si Crețu.
    Cele mai mari ilegalități, asta nu au frica , nu respecta nicio lege ei taie si spânzura.
    Sper sa se faca verificări si sa plateasca.

  • Oricum prea multi angajati la cultura!!! Cu asa multi angajati ar trebui sa avem si rezultate dar din pacate nu au reusit sa ridice nivelul de cultura al judetului!!! Lipsa de profesionalism pe bani multi!!!!!!!! Ajunge! Nu mai vrem.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.