Actualitate

Înstrăinarea terenului de sub patru puncte termice, blocată de liberali

Consilierii PNL au reuşit să blocheze temporar înstrăinănarea terenurilor pe care se află punctele termice nr. 1, 2, 5 şi 21 către firma Blacteea Com SRL care le-a cumpărat de la fosta Proditerm SA folosindu-se de argumentul că firma nu a explicat clar ce vrea să facă cu respectivele puncte termice pe care este proprietar.

Primarul Ovidiu Creţu a vrut să tranşeze rapid, pe final de mandat, problema terenurilor pe care se află cele patru puncte termice motivând că firma a câştigat un proces împotriva Primăriei Bistriţa şi că sentinţa este nefavorabilă municipalităţii.

Consilierul PNL Gheorghe Tuţă a fost primul care s-a opus „instituirii unui drept de superficie”, echivalent cu o concesionare, motivând că nu se ştie ce se intenţionează cu aceste puncte termice.

„Multe dintre aceste construcţii se află între blocurile de locuit. Înainte de a înstrăina pământul de sub ele, trebuie să dezbatem chestiunea din punct de vedere urbanistic, să decidem ce funcţiuni primesc aceste spaţii. (…) Nici măcar nu ştim ce activitate se va presta acolo. E incorect faţă de oamenii care locuiesc acolo. Demersul este pripit şi nu lămureşte problema din punct de vedere urbanistic. Acest proiect trebuie amânat până se face o dezbatere cu oamenii din cartierele respective”, a spus Gheorghe Tuţă.

În discuţie au mai intervenit cu păreri similare liberalii Sorin Hangan şi Ioan Peteleu care au cerut ca Primăria Bistriţa să nu renunţe atât de uşor la terenul său pe care sunt edificate aceste construcţii întrucât asta i-ar da mână liberă proprietarului lor să facă ce vrea cu ele, inclusiv construcţii cu şase etaje în cazul în care va dori.

Folosind, în mare, aceleaşi argumente ca şi liberalii, secretarul municipiului, Floare Gaftone, a explicat că nu va da aviz de legalitate pentru proiect în cazul în care acesta va fi adoptat de consilieri. Explicaţiile juridice l-au enervat pe primarul Ovidiu Creţu care s-a răstit de mai multe ori la secretar cu întrebarea „Ne spuneţi să nu ţinem cont de o sentinţă judecătorească?”.

După discuţii care s-au întins pe durata unei ore întregi, proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Printr-o adresă, firma Blacteea Năsăud, în calitate de proprietar asupra construcțiilor fostelor puncte termice nr. 1, 2, 5 și 21, a informat Primăria Bistrița că doreşte să renoveze și să schimbe destinațiile celor patru construcții și solicită acordarea unui drept de superficie asupra terenurilor de sub construcții în vederea eliberării autorizațiilor de construcții necesare lucrărilor. În demersul de a renova, moderniza și schimba destinația construcțiilor celor patru foste puncte termice, societatea a solicitat Serviciului Urbanism eliberarea unor certificate de urbanism, fiind eliberate certificatele de urbanism.

Primăria a propus ca dreptul de superficie să fie acordat pe o perioadă de 25 ani, începând cu data de 01.07.2016, cu posibilitate de reînnoire, conform prevederilor legale. Cuantumul taxei anuale de superficie a fost calculat pentru fiecare teren în parte, la un preț de vânzare practicat de 125 euro/mp, raportat la suprafața aferentă construcției şi amortizat în 25 de ani, rezultând o sumă totală de 34.864 lei/an.

”Am câștigat în instanță, după ani întregi de procese, 26 dintre cele 32 de foste puncte termice din oraș. Abia de acum încolo putem vorbi concret ce facem cu ele și ce destinații vor avea. Am pierdut șase dintre ele, dar asta este situația. Ele au fost câștigate de executorul judecătoresc și au fost vândute persoanelor interesate să le valorifice. Pentru celelalte nu prea ne-am înțeles în Consiliul Local, altfel de mult erau rezolvate. Ne-am înțeles pe foarte puține. Cele care sunt private au regimul proprietății private. Nu pot să-i spun celui care a cumpărat un punct termic de la executorul judecătoresc să facă ce vreau eu. Pentru cele care sunt ale noastre, cinci dintre ele au destinații clare. Cel de pe str. Gării va fi transformat într-un Dispecerat Operativ al Poliției Locale, poate reușim să îl finanțăm cu fonduri europene. Cel de pe str. Nicolae Bălcescu va fi Centru de promovare pentru energie regenerabilă. Cel de pe Aleea Trandafirilor va fi Centru multifuncțional pentru activități sociale și Centru pentru ONG-uri. Pe O. Goga va fi Centru de zi pentru persoane vârstnice. În Ștefan cel Mare va fi sediu administrativ pentru Ocolul Silvic Bistrița, pe Cerbului va fi Centru de rugăciune, pe Colibiței va fi Centru social cu multiple valențe. Sigur, vor fi proiecte în CL în care vom stabili. Pe Vișinului dorim să facem bazin de înot școlar. E nevoie de obiective sociale, culturale, educaționale, deoarece sunt amplasate în cartiere de blocuri, oamenii au nevoie de astfel de spații în apropierea lor”, a spus Ovidiu Crețu.

7 comentarii

    • Ce anume este foarte bine ? Faptul ca niște investitori din orașul nostru au cumpărat niște bunuri si nu le pot folosi , pentru ca liberalii s-au gândit sa ii pună bete in roate iar primarului ? Blacteea e firma serioasă , ar face ceva util acolo , nu s-ar mai dărâma pe oameni vechiturile alea ! Asa merge treaba la Consiliul Local Bistrita ! Nu votam ideea lui Cretu , fie ea oricât de bună ! Noaptea minții , episoade fara număr la liberali !

  • O prostie ! Blacteea este firma unor oameni serioși , care au magazine alimentare . Lăsați-i sa renoveze punctele termice , sunt ale lor ! Iar pământul nu se înstrăinează , se închiriază ! Câtă răutate pe liberali , doar ca sa il saboteze pe primar ! Sa va fie rusine !

    • Codruto, oamenii din cartiere au dreptul sa stie ce se va intampla cu acele puncte termice, vorba luiTuta: pana la urma se pot trezi cu blocuri cu 6 etaje. Oricum incompetenta juristilor din Primarie ne costa acele puncte termice.

  • Asa au făcut si când au votat sa nu se transporte gunoiul din Zăvoaie . Deși era de interes pentru toți , nu au vrut sa voteze pt ca sa ii reproseze primarului ca nu transporta gunoiul ! Oameni de nimic , dragi bistrițeni , aveti grija pe cine votați ! Cu ei la conducere ne ia mana zmăului pe toți !

  • Ar vrea sa facă ei niște bussinesuri in ele ? Ca l-am auzit pe Dolha ca zicea sa le renoveze primăria si apoi sa le închirieze pt sume modice … Fiți atenți , le renovează pe banii noștri si apoi le închiriază cui vor ei ! Huo! Huo !

    • Si daca se creaza locuri de munca pentru tineri ai tu probleme de adaptare la imăprejurari. Serios. Te simti mai bine daca inchiriaza aceste sedii Cretu ONG-urilor de casa? Poate ii da unul fabricii aleia de diplome? Sau poate tinerilor PSD-isti cu oNG-ul ala de primeste finantari an de an din portia de bani nerambursabili. Ori tinerilor de la UDMR ca si aia au portie in fiecare an. Atunci esti multumit, nu? Sau politiei locale, aia asa de eficienta incat pe Pietonal se plimba cersetorii nestingheriti,

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.