Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” vă invită joi 15 decembrie, la ora 17.30, la evenimentul ”Legitimități contestate? Creștinismul, Europa, astăzi – O întâlnire cu Teodor Baconschi”.
Teodor Baconschi este antropolog religios, scriitor și diplomat de carieră. Este autorul a numeroase cărți de referință, precum Râsul Patriarhilor (1996), Iacob si îngerul (1996), Roma caput mundi (împreună cu Horea Bernea) (2000), Insula Cetății. Jurnal parizian (2005), Facebook Inc. Fabrica de narcissism (2015) Cetatea sub asediu. Însemnări despre credință, rațiune și terorism (2016) sau Averea bunei educații (2019). A fost ambasador al României la Sfântul Scaun, Ordinul Suveran de Malta și Republica San Marino (1997-2000), în Portugalia (2002-2004), în Franța și Principatul de Monaco (2007-2009) și Ministru al Afacerilor Externe (2009- 2012). Din 2015 este ambasador în Centrala MAE.
Întâlnirea va cuprinde trei momente. În primul rând, o conferință intitulată ”Poate fi creștinismul depășit? Criza conștiinței europene ca agonie creativă”, susținută de Teodor Baconschi (ora 17.30).
După o scurtă pauză, programul va continua cu o convorbire în care Teodor Baconschi va răspunde întrebărilor puse de Dan-Alexandru Ilieș. Intitulat ”Incerta cale: incursiuni în actualitatea europeană”, aceasta va avea ca temă multiplele crize prin care a trecut (și trece) continentul european de mai bine de două decenii (ora 18.35).
Al treilea moment, de la ora 19.15, ”Lecturi în decembrie”, va consta în două lansări de carte. Teodor Baconschi își va prezenta cele patru volume de scrieri apărute la editura Spandugino (2021-2022). Volumele cuprind cele mai importante cărți ale autorului. Alin Tat, conferențiar la Universitatea Babeș-Bolyai, și Dan-Alexandru Ilieș, doctor în filosofie la Sorbona, specialist în filosofie arabă și ebraică, vor prezenta o carte de referință: Propriul omului. O legitimitate contestată, de Rémi Brague, în traducerea lui Dan-Alexandru Ilieș. Rémi Brague este un filosof contemporan de primă importanță, catolic practicant și profesor emerit la Universitățile Sorbona (Paris) și Ludwig Maximilian (München). Cartea a fost editată de către editura Galaxia Gutenberg, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița și a Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”. Evenimentul se va încheia cu un cocktail în sala Appassionata (ora 20.00).
Îl compromite, e-adevărat, dar nu-i anulează valoarea ca intelectual.
Am mai avut în istorie simpatizanți ai unor idei/oameni ce s-au situați pe partea neagră a istoriei, dar valoarea lor intrinsecă a rămas și a biruit timpul.(ex.unii legionari).
Să ne folosim de oportunitatea de a ne împărtăși din harul său, trecându-i în uitare sau iertare greșelile – nu mai mari ca ale noastre.
Bai ! Un proverb din popor spunea asa.
Rade HARB de OALA sparta .
Voi doi mai putin ION aici va incadrati, insa va intreb daca anuntul spunea ca la Palatul de C ultura soseste Adi de la Valcea, Salam si Copilu Minune cred ca rupeati usa.