Social

Întâlnirea civilizațiilor la Festivalul Celtic Transilvania. Ce vă așteaptă în satul celtic

În cadrul celei de a III-a ediții a Festivalului Celtic Transilvania de la Băile Figa, din 22-24 iulie, o componentă aparte o constituie partea de reenacment istoric. Pentru prima dată în cadrul festivalului s-a reușit ”înfrățirea” dintre mai multe populații ale lumii antice, celți, daci, romani și sarmați. Aceștia vor fi gazdele unui sat celtic improvizat, aflat în apropierea exploatării preistorice a sării (situl arheologic  Băile Figa) în care domnește toleranța și în care fiecare își va etala meșteșugurile și  îndemânarea specifică, pentru cei doritori care vor păși prin poarta satului.

Iubitorii de istorie și arheologie vor avea șansa de a admira costumele celtice ale membrilor organizației Terra Taurina (Italia); echipamentele, armamentul celtic, corturile și atelierul de prelucrarea lemnului a celor de la Terra Celtica (Polonia); atelierele de fierărie, ceramică și țesut antic, experimente arheologice realizate de către asociația Omnis Barbaria (Satu Mare); prezentări și demonstrații de luptă ale asociației Geto-dacii din Moldova (Iași); ritualuri religioase de epocă romană și jocurile de gladiatori ale celor de la Virtus Antiqua (Cluj); demonstrații de tactică și tehnică militară romană oferite de către asociația Amicii Muzeului (Zalău). Tot în interioriul satului celtic vor performa și o serie de meșteșugari tradiționali din zona Alba ce își vor arătă măiestria pe viu la războiul de țesut și împletitul de nuiele.

Aici programul complet al Festivalului Celtic Transilvania 2016

Un moment  parte îl vor face cei de la Omnis Barbaria care vor încercă realizarea unui dificil experiment arheologic, producerea în cuptor a diferite tipuri de ceramică celtică. Tot în apropiere satului celtic vor fi ateliere de tir – tras cu arcul dacic, aruncarea suliței, aruncare greutăți – sub îndrumarea celor de la asociația Geto-dacii din Moldova sau demonstrații de măiestrie în mânuirea arcului, moment oferit de arcașele sarmate ale asociației Amicii Muzeului. Vizitatorii vor putea urmări și o interesantă prezentare a echipamentului războinicului celtic de la Ciumești, cu replica faimosului coif celtic, discuții și interacțiune cu publicul alături de Omnis Barbaria. În interiorul satului se vor ține și o serie de demonstrații pe viu de tehnici de luptă ale războinicilor celți și daci, lupte între gladiatori, antrenamente ale armatei romane.

Nu în ultimul rând, duminică la finalul programului satului celtic (17.30), va avea loc un moment extrem de gustat de către public în general, confruntarea armată ce va recrea un fragment  al istorie antice, războaiele dintre celți și aliații lor daci, împotriva armatelor romane.

1 comentariu

  • Ultima dată când m-am uitat, Burebista îi bătea pe „aliații” Celți de le suna apa în cap… p.s. poza e super tare mai ales coiful celtic din aur de pe masă, face parte din tezaurul nostru…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.