Fructele şi legumele din supermarketuri care se apropie de data expirării nu sunt aruncate la coşul de gunoi, ci date animalelor sălbatice sau celor domestice din ferme. Pentru aceasta însă, administratorii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
„Produsele care pot fi folosite, adică nu sunt expirate, pot fi date pentru hrana animalelor, iar unii dintre administratorii supermarketurilor au diferite contracte fie cu o grădină zoologică, fie cu fonduri de vânătoare sau crescătorii de animale care au dreptul să folosească subproduse nedestinate consumului uman, dar, când vorbim de alimente, să nu fie depăşit termenul de valabilitate. Dacă este depăşit termenul, nici pentru hrana animalelor nu pot fi date produsele respective. Un fond de vânătoare are un contract făcut cu un supermarket pentru a utiliza în hrana animalelor produse de orgine nonanimală, legume, fructe. Cineva ne-a solicitat să-l înregistrăm pentru ca pe teritoriul fondului, fiindcă are şi câini, şi animale să poată folosi din produsele în curs de expirare”, a declarat medicul veterinar Ioan Bogolin, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud.
Potrivit acestuia, „toate supermarketurile au contract cu o unitate de neutralizare a produselor nedestinate consumului uman, iar dacă acestea expiră, sunt obligaţi să le retragă şi să le predea cu un certificat eliberat de către un medic veterinar. Cu câteva zile înainte de expirare au dreptul să le predea pe baza strict a unor documente oficiale”.
Aşa procedează, spre exemplu, Selgros, care are încă din 2009 un parteneriat cu Patriarhia Română şi sprijină programul „Masa bucuriei”, destinat categoriilor sociale defavorizate.
„Prin bunăvoința conducerii Selgros a fost adăugat la acest proiect și magazinul din Bistrița situat pe Calea Moldovei nr. 13, pentru sprijinirea persoanelor defavorizate care beneficiază de serviciile Cantinei Sociale Sfânta Filofteia din Piața Unirii nr. 9, proiect care funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Filiala Bistrița-Năsăud.
Prin proiectul Masa Bucuriei se distribuie, săptămânal, alimente în stare perfectă pentru consum, dar care, din diferite motive, nu mai pot fi valorificate în procesul economic (marfă cu ambalaj necorespunzător dar fără afectarea conținutului, supraproducţie, termen de valabilitate redus).
În acest proiect se cooperează pornind de la două perspective deosebit de importante: pe de o parte avem adevărul conform căruia opera socială a bisericii derivă din Evanghelia iubirii lui Hristos pentru toţi oamenii, iar pe de altă parte constatăm importanța pe care partenerul Selgros o acordă programelor de responsabilitate socială, ca exprimare firească a respectului pentru comunitate”, susţine Patriarhia.
Sunt oameni care cauta in gunoi un colt de paine iar animalul salbatic este ferit de produse expirate… in ce situatie mizerabil a ajuns omenirea