Cultură

”Întâmplare de Paște”, expoziția plină de simboluri care îndeamnă la meditație

”Întâmplare de Paște”, expoziția deschisă la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud cu o săptămână înainte de Înviere, conduce vizitatorul prin lumea misterioasă a lemnului, pietrei și metalului, într-un joc de lumini și umbre care îndeamnă la meditație.

”Este un eveniment expozițional pe care l-am gândit pornind de la elemente de etnografie pe care le-am dus în zona artei. Pentru asta am luat legătura cu meșteri care încă mai lucrează lemnul. Ni se pare important ca, la evenimentele muzeului, să vină oameni care lucrează acest meșteșug. Am reușit să luăm legătura cu patru din Bistrița-Năsăud – Ciprian Pop de la Posmuș, Ovidiu Pop din Poiana Ilvei, Călin Baias din Târlișua și Horațiu Dărăban din Năsăud. Am simțit nevoia să întregim expoziția cu obiecte bisericești din depozitele noastre și, cu ajutorul lui Crin Triandafil Theodorescu, avem și două Corpus Christi. Sunt și alte simboluri, spini, sârmă ghimpată. Fiecare om care intră aici își identifică simbolurile care sunt mai aproape de el. E un spațiu care te duce din muzeu în alt loc, iar pentru fiecare locul e diferit. Vă invit să vedeți că am dreptate”, a spus Gela Neamțu, muzeograf, care a coordonat expoziția deschisă la Secția Etnografie a Complexului Muzeal.

La deschiderea expoziției au cântat pricesne patru elevi de la secția canto popular a Liceului de Muzică ”Tudor Jarda”.

  • ”De când eram mică sunt pasionată de muzica tradițională. La început am zis că e doar un talent al meu ascuns, apoi m-am înscris la Școala Populară de Artă și am făcut trei ani de canto tradițional. Apoi am venit la Liceul de Muzică. E foarte frumos. Simt că visul mi se îndeplinește. Când sunt pe scenă și cânt mă simt specială” – Roxana Alina Bucur, din Viile Tecii.
  • ”Eu sunt originară din Borșa, am 17 ani. Când am terminat gimnaziul am venit aici fiindcă Bistrița e mai aproape de Borșa decât Baia Mare și am auzit că mulți ariști de prestigiu au absolvit acest liceu. Am ales muzica tradițională pentru că am voce, mi-a dat Dumnezeu acest dar de la Dumnezeu. Bunica mea, mama tatălui meu, m-a încurajat mult. La început mi-a fost rușine, dar am învățat să apar în fața publicului. Prima mea apariție a fost la nunta surorii mele unde am debutat cu o strigătură la mireasă și atunci am simțit că asta trebuie să fac. Muzica populară mă reprezintă din toate punctele de vedere. Cânt orice fel de cântec tradițional, popular. Cât timp cânt simt că am totul și că nimic nu mai contează în lumea asta, doar să fiu acolo. Eu cânt numai de plăcere, mai ales că nu sunt cine știe ce vedetă” – Ștefania Brad.
  • ”Am simțit o chemare spre muzica populară. Bunica mea cântă în cor la biserică, iar pe lângă pricesne, m-a atras și muzica populară. Este frumos și ești apreciat când duci mai departe ce a fost mai demult” – Ana Maria Neamț, Romuli.
  • ”Părinții mei, sora mea, m-au îndrumat să vin la Liceul de Muzică fiindcă mi-au spus că am o voce frumoasă. Nu aș putea fără muzică. Atunci când cânt mă simt mândru de locul în care m-am născut”, Răzvan Simionca, Sebiș

Expoziția va fi deschisă până în luna iunie.

1 comentariu

  • Corpus Christi „Trupul si Sangele Domnului” este o sarbatoare romano catolica care are loc dupa 60 de zile dupa Paste. Credeam ca statuia lui Isus Cristos rastignit este venerata doar de catolici nu si de ortodocsi. Oare se intorc ortodocsi spre Roma???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.