Social

Ce s-a întâmplat cu liliecii din Peştera Izvorul Tăuşoarelor în această iarnă nefiresc de caldă

Vremea extrem de caldă din ultima perioadă influenţează cei 10.000 de lilieci care obişnuiesc să hiberneze în Peştera Izvorul Tăuşoarelor din Munţii Rodnei. Bietele mamifere înaripate nu mai ştiu ce anotimp este, aşa că au ieşit din hibernare.

Într-un anunţ postat pe Facebook, Crin Triandafil-Theodorescu, custodele peşterii, anunţă: „Din cauza temperaturilor nesimțit de ridicate din ultimele două luni, liliecii sunt activi și extrem de mobili. Din acest motiv, după ce m-am sfătuit cu chiropterologi, am luat decizia amânării inventarului programat pentru acest weekend, pentru luna februarie. Vom anunța din timp data. Sperăm ca vremea să-și intre în vremuri și liliecii să-și facă programul de somnic, să stea cuminți la locurili lor”. 

Pentru inventar, Crin Triandafil-Theodorescu s-a gândit să folosească trei echipe şi să acopere, în felul acesta, 75% din peșteră într-o singură zi, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra coloniilor de chiroptere aflate în hibernare.  În fiecare echipă va fi un chiropterolog cu experiență în inventarierea liliecilor.

Muzeul Grăniceresc Năsăudean, în colaborare cu Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, face, în fiecare an, la Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor o acţiune de recenzare a populaţiilor de chiroptere (lilieci) aflate în hibernare. După estimări, în acest sit se adăpostesc pentru hibernare aproximativ 10.000 de lilieci.

Liliecii sunt protejaţi de legislaţia europeană de mediu şi au o importanţă foarte mare pentru ecosistem. Toţi liliecii din România (31 de specii) sunt insectivori şi complet inofensivi pentru om. Legea interzice şi pedepseşte omorârea acestora, deranjarea, distrugerea coloniilor şi adăposturilor lor.

Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor este folosită de populaţiile de chiroptere pentru adăpost pe timpul iernii, iar la venirea primăverii, odată cu apariţia insectelor, liliecii se răspândesc pe teritoriul aflat în proximitate, unde întemeiază colonii de naştere şi maternitate.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.