Numărul persoanelor care vor să își facă analize medicale a crescut foarte mult după pandemie, perioadă în care a scăzut și vârsta celor interesați să afle dacă nu suferă de anumite boli. În numai 6 luni, în Bistrița-Năsăud s-au făcut analize medicale gratuite în valoare de peste 8 milioane de lei, aproape dublu față de anul anterior.
Indiferent de vârstă, oamenii își pot face gratuit, anual, o serie de analize medicale în unitățile specializate. Serviciile pot fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe baza unei recomandări din partea medicului de familie ori a unui medic specialist de la alte instituții medicale sau guvernamentale.
În prima jumătate a anului 2024 (ultimele date disponibile pe site-ul CJAS), instituția a plătit peste 8 milioane de lei pentru decontarea analizelor medicale gratuite, aproape dublu față de aceeași perioadă din 2023 când s-au plătit 4,9 milioane de lei.
Potrivit unor surse Timp Online, tot maui mulți pacienți vor să își verifice starea de sănătate ca să afle dacă nu au avut de suferit după ce au făcut Covid-19 sau după ce și-au administrat vaccinuri. Inclusiv vârsta pacienților a scăzut foarte mult, părinții solicitând bilete de trimitere pentru a verifica starea de sănătate a copiilor.
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud are contracte anul acesta cu 10 furnizori de analize medicale: Clinica Sanovil, Murivisan, Dorna Medical, Bioclinica Optimus, Hiperdia, Sanmar Healt, Elite Dental Studio, Holistic, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița și Spitalul Orășenesc Beclean.
Asigurații pot beneficia de analize gratuite, dacă sunt plătitori la fondul CNAS, indiferent de statut (angajați sau liberi profesioniști, pensionari sau persoane care contribuie din propria inițiativă).
De asemenea, au dreptul la servicii de asistență medicală, chiar dacă nu contribuie la fondul asigurărilor sociale de stat și următoarele persoane: copiii cu vârsta de până în 18 ani, studenții cu vârsta între 18 și 26 de ani care nu au venituri din muncă, elevii, ucenicii; femeile însărcinate şi lauzele care nu au nici un venit sau au venituri situate sub salariul minim brut pe economie; persoanele care satisfac serviciul militar în termen; persoanele care se află în concediu medical, concediu medical pentru sarcină şi lăuzie ori în concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 7 ani; persoanele care beneficiază de indemnizatie de șomaj sau alocaţie de sprijin, pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei, potrivit CNAS.în limita a 120 de caractere.
În ce țară ați mai văzut ca să meargă omul din senin să-și facă analize, pt ca așa vrea el!
Analizele se fac doar dacă medicul de familie consideră ca are nevoie de mai multe date, pt a pune un diagnostic!
E scump!
Să mergi aiurea să-ți faci analize !
Credeți ca dacă CNAȘ era privată, deconta cheltuieli cu analize așa făcute când vrea asiguratul?
Este bine macar o data pe an sa-ti faci analize ca sa-ti vezi starea de sanatate!
Centrele de analize au răsărit ca și ciupercile după ploaie , de la pandemie încoace ie cea mai bună idee de afacere unde se câștigă foarte bine !
Îl invit pe d nu-l primar sa meargă sub acoperire la analize la policlinica la gara. A fost șef și acolo…. Nu se respecta nici o programare, doamnele alea plictisite, nervoase pline de cunoștințe care vin și întra peste rand…. Ca la stat!!! Sat fără câini!!!
Ce se întîmplă la Policlinica Bistrița, e rușinos, de la secretara directorului pînă la șefa de laborator, asistente de la cabinete,toată lumea își aduce pilele și nu respectă ordinea.Alta problema ar fi că sînt aduși sportivii la analize și tot cu prioritate,nu se pot organiza altfel încît bolnavii veniți pentru analize și au pastile de luat să nu fie ținuți cu orele că trebuie rezolvați ei întîi?Mi-a recomandat șefa de laborator să merg în altă parte dacă nu-mi convine,în mod sigur,o s-o fac.