Gelu Muthi este de loc din satul Archiud, comuna Teaca. A absolvit Colegiul Naţional “George Coşbuc” din Năsăud, din 1986 a fost student al- Universităţii Tehnice „Traian Vuia” din Timişoara pe care a absolvit-o în 1992 cu diplomă de inginer mecanic.
Timp de patru ani şi-a făcut meseria pentru care s-a pregătit, după care a intrat în domeniul vânzărilor. Timp de doi ani şi jumătate a lucrat la Compania “Coca-Cola” Bihor, unde a reuşit să-şi schimbe stilul şi să se formeze aşa cum a visat. Cu experienţa dobândită în Coca –Cola a obţinut o funcţie de director zonal la European Drinks, companie în care activează şi în momentul de faţă.
Este mulţumit de ceea ce face. Cu toate acestea activează şi în Organizaţia Municipală a PNL Bistriţa al cărei preşedinte este. Deşi discret din fire, a acceptat să purtăm un dialog despre anul pentru care ne pregătim să îl încheiem şi despre aşteptările pentru 2012.
Cum a fost anul acesta pentru dumneavoastră? Aţi dizolvat Biroul Municipal, aţi ales altul. De ce?
Din momentul în care deputatul Ioan Ţintean a preluat conducerea filialei, PNL a început să construiască. Am înţeles că interimatele nu sunt sănătoase şi că organizaţiile nu trebuie să aibă doar formă, ci şi conţinut. Aceast lucru este valabil pentru orice organizaţie din judeţ, dar este obligatoriu în organizaţia Municipală, organizaţie fanion a PNL. În ce mă priveşte, la finele anului 2010, am ajuns la concluzia că o parte din membrii vechiului Biroului Municipal nu activau aşa cum ne-am dorit şi l-am dizolvat. Este adevărat că televiziunea, presa în general, are rolul ei şi poţi să transmiţi mesaje, dar numai cu atât nu poţi intra într-o campanie electorală. Sunt diferite paliere care trebuie atinse ca să formezi întregul şi să atingi un obiectiv clar. Acest palier care în opinia mea e dezvoltarea reţelei electorale, la momentul respectiv nu aveam cu cine să îl ating şi am ajuns la concluzia că, în formula respectivă, nu ajungem unde trebuie.
De ce se întâmplă aşa? Oamenii când câştigă o funcţie pornesc la drum cu entuziasm şi apoi îi lasă pe alţii să muncească?
Nu toţi oamenii îşi spun cu adevărat gândurile şi intenţiile. Mai ales în politică. Oamenii au diverse interese. Unii îşi doresc să ajungă să fie directori la cine ştie ce instituţie. Nu e firesc să se întâmple aşa, dar, din nefericire (şi nu vorbesc aici de PNL) sunt cam mulţi care pentru interese precise intră în politică.
Să nu excludem totuşi PNL din discuţie. Nu cred că în formaţiunea aceasta intră numai oameni pasionaţi de binele public.
PNL este diferit de alte partide politice prin oamenii pe care îi atrage. Din nefericire, sunt o categorie de oameni care au idei liberale şi susţin acest partid, însă refuză să activeze direct. Cei care activează, în mare măsură, sunt oameni capabili, bine orientaţi cu un fundament politic bine clădit, uneori rigid. Dacă felul în care se abordeză problemele apărute în cadrul partidului şi în afara lui se va pune la fel pentru încă cel puţin un ciclu electoral, eu zic că PNL, la nivel local, o să crească mult.
Înaintea dumneavoastră a fost preşedinte Dan Molnar. Zilele acestea se tot discută despre posibila candidatură a fostului preşedinte pentru un nou mandat de ales local şi observăm că s-au creat nişte tensiuni.
Eu am deschis discuţia aceasta pe tema înscrierii în cursă a viitorilor consilieri locali. Când eu am preluat conducerea BM se simţea o oarecare tensiune care era întreţinută de unii membri din organizaţie, dar fără motiv. Abordarea problemelor era diferită. Cred că, în politică, nu trebuie să fii ca un „luceafăr”, nu cred în creşteri spectaculoase, nu sunt sănătoase. Colaborarea mea cu grupul de consilieri a fost în general bună. Performanţă din BM şi în Consiliul Local, din punctul meu de vedere, a făcut domnul Andrei Rusu, care are trei mandate de consilier.
În ce-l priveşte pe Dan Molnar, eu chiar am putut discuta cu el şi nu au existat tensiuni între noi. Îi respect opţiunea. Ştiu că nu agreează USL, dar acest lucru nu m-a împiedicat să îl întreb şi pe el dacă doreşte să candideze pentru un nou mandat de consilier local în cadrul BM.
Dan Molnar a spus că nu vrea să intre pe o listă de consilieri USL. Eu respect decizia lui.
Opinia mea şi a Organizaţiei Municipale este că USL reprezintă singura opţiune viabilă prin care actuala putere poate fi schimbată. Odată înfăptuită această schimbare, România poate să urmeze un curs normal în care interesul cetăţeanului şi cel naţional să primeze.
Cum se conduce un partid? Autoritar? Aceasta pare a fi reţeta de succes, cel puţin a lui Ioan Oltean.
Din punctul meu de vedere, cred că trebuie făcută diferenţa între autoritate şi dictatură într-un partid. Poţi conduce un partid autoritar-dictatorial când ai puterea efectivă, cum o are Ioan Oltean. Etapele prin care a trecut dânsul nu le ştiu, dar acum mi se pare că în PDL conducerea este dictatorială.
Eu cred că partidul trebuie condus autoritar, dar nu dictatorial. Cei care nu conduc autoritar vor fi înlăturaţi. Şi în PNL, când sunt păreri divergente asupra unei probleme, acestea pot fi exprimate liber în cadrul organizaţiei, dar, după ce BM a hotărât ceva, nimeni nu trebuie să mai exprime, în afara partidului, alte puncte de vedere. Văd acum când se discută în spaţiul public despre lista de consilieri. Se lasă impresia că sunt mari tensiuni pe tema aceasta, dar nu sunt. Nu consider că am anunţat prea repede lista aceasta. E vorba de intenţia unor oameni de a fi pe o listă, nu de lista finală. Ea va fi decisă, prin vot, în Biroul Municipal.
Alte partide ţin secrete numele viitorilor candidaţi. Nu v-aţi grăbit?
Nu, nu cred asta. Noi suntem printre puţinii care, pe plan local, suntem deschişi. Chiar vrem să-i ascultăm pe cei de la care cerem votul, să punem în practică tot ceea ce ne cer. Chiar suntem cinstiţi şi dăm cărţile pe faţă. Nu cred că ne asumăm riscuri anunţând că vrem să mergem cu cineva sau cu altcineva. Să ne atace dacă vor. Aceştia suntem noi.
Totuşi, faceţi parte dintr-o alianţă, USL. Din câte ştiu, PSD nu s-a grăbit să anunţe nici el viitorii candidaţi.
Nu ne deranjează. Noi ştim cât avem în cadrul USL şi e problema noastră care sunt oamenii care ne vor reprezenta şi sper că o vor face foarte bine. Noi vrem să conducem altfel România. Acesta este motivul pentru care USL există. La un moment dat, atât noi, cât şi PSD, ne-am dat seama că singuri nu putem schimba lucrurile.
A trebuit să găsim soluţii. USL este soluţia. În Europa, de când cu criza aceasta, nu se mai ţine atât de mult cont de doctrine. Se merge spre rezolvarea problemelor mai mult decât orice. Cine este liberal, liberal rămâne. Situaţia ţări trebuie schimbată repede. Propaganda actualei puteri a lansat ideea că toţi suntem la fel, dar nu toţi politicienii suntem la fel.
De când PDL conduce ţara, de când are toate pârghiile puterii, putea să duca România în cea mai bună zonă astfel încât efectele crizei asupra României să fie minime. Actuala majoritate preferă să nu dezbată legile, ci să şi le asume. A devenit din excepţie o regulă. Democartia este in pericol. Eu personal şi alţi colegi ai mei nu am fost niciodată la putere, dar, atunci când vom ajunge, vom încerca să influenţăm lucrurile în bine. Acum, în opoziţie, nu poţi uneori decât să critici. Nu sunt cunoscute particularităţile problemelor de la nivelul ministerelor. Nu poţi să faci o listă de priorităţi ca să vii cu soluţii decât dacă ajungi acolo. Tot ce ne rămâne este să avem un gând bun şi să sperăm că atunci când vom ajunge la putere interesul nostru va fi acelaşi cu al cetăţeanului român.
Credeţi că această generaţie nouă de politicieni va pune interesul general în faţa celui particular?
Atunci când există o picătură de apă dulce într-o mare sărată, e foarte greu să influenţeze salinitatea ei. Ca să se schimbe ceva, în opinia mea, e importantă atât educaţia politicienilor, cât şi a românilor, în general. Cum într-o familie care se respectă există reguli şi ele sunt respectate atât de cei mici, cât şi de cei mari, aşa şi într-o ţară trebuie să existe reguli. Oamenii trebuie să meargă la vot şi să îşi exprime opţiunea. Consider că cei care refuză sa meargă la vot, chiar dacă din nefericire de foarte mult timp alegem răul cel mai mic, fac parte din categoria familiilor de care vă aminteam adineauri, adică fără reguli. Le spun tuturor cu care stau de vorbă, să se informeze, să citească presa, să se uite la televizor, să nu se lase manipulaţi ca să ia decizia potrivită la momentul potrivit. Poţi să critici cât timp ţi-ai exprimat opţiunea de vot, dacă nu ai votat nu cred ca mai poti sa-ţi permiţi să critici ulterior.
Vremurile sunt grele. Oamenii se tem să nu-şi piardă locurile de muncă, să nu li se taie saraiile. Cum poate fi anihilată teama aceasta care e asemănătoare cu cea din 1989, că tot au trecut 22 de ani de la Revoluţie?
Manifestările puterii sunt similare celor dinainte de 89. Frică, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să fie. Frica naşte şi întreţine monştri. Asa cum creşterea şi dezvoltarea unui copil este defectuasă atunci când este ameninţat permanent de „bau-bau”, aşa şi noi românii am crescut şi văd că se menţine ideea de teamă şi ameninţare.Trebuie să se creeze un curent al schimbării, ceva care să–i faca pe oameni mai încrezători în viitor şi mai dornici de a se implica în viaţa politică. Sunt foarte mulţi oameni, ştiu şi eu câţiva, care, dacă ar avea curajul să facă politică ar putea schimba „faţa României”.
Din perspectivă politică, ce vă doriţi pentru 2012?
Să ajung consilier municipal. Deocamdată nu m-am gândit la alte ţinte. Totul depinde de ce voi reuşi să dovedesc în funcţia pe care o voi ocupa. Nu vreau să procedez ca cei care au ajuns in timp scurt in functii in care nu erau, poate pregatiti.Aceasta metoda de avansare nu este benefica atat pentru mine cat si pentru cei care beneficiaza de rezultatul muncii mele. Eu sunt adeptul paşilor mărunţi. Cred că mai întâi trebuie să dovedeşti ceva şi abia apoi să vrei mai mult. Eu văd mai întâi munca şi apoi rezultatele.
Pe plan persional, îmi doresc ca activităţile pe care le desfăşor să aibă succes cel puţin la fel ca până acum. Colegilor din PNL, bistriţenilor, prietenilor şi tuturor celor care mă cunosc, le urez, prin intermediul dumneavoastră, un An Nou bun, sănătate, înţelepciune şi înţelegere în familiile lor. La mulţi ani!
Interviu realizat de Cristiana Sabău
Nu pot decat sa-i dau dreptate domnului Muti cand spune “Democartia este in pericol”. Si cu respectul cuvenit functiei domniei sale, il contrazic cand afirma “Cei care nu conduc autoritar vor fi înlăturaţi”. In orice partid doctrina este dictatura, iar caracterul democratic de aplicare a legilor si statutului, asigura stabilitatea si dezvolarea acestuia, nu autoritatea arbitrara a conducatorilor.
Sper ca la Adunarea Generala a membrilor organizatiei municipale, pentru aprobarea listei de candidaţi pentru alegerile locale, conform Art.41 litera f), sa-mi raspunda la intrebarea:- cand a avut loc Adunarea Generala si cati membri de partid au fost prezenti, ce a avut pe ordinea de zi infintarea aliantei USL, conform Art.41 aliniat (2), din Statutul PNL.
Fie ca anul care vine sa mai avem parte de ceva democratie si atunci oameni vor avea de ce sa merga la vot.