Social

Interviurile Festivalului Celtic. Celții din Polonia, alături de celții din Transilvania

Celții din Polonia, înfrățiți cu celții din Transilvania, sărbătoresc împreună la Festivalul Celtic Transilvania din 22-23-24 iulie! O prezență surpriză la cea de a III-a ediție a festivalului o constituie participarea în premieră în România a grupului de reenactment istoric din Polonia, Terra Celtica. Aceștia sunt un grup tânăr, asemenea festivalului de la Băile Figa, interesați de istoria și civilizația celtică.

Președintele asociației Terra Celtica, Pawel Glawińsk, a răspuns la câteva întrebări, adresându-se publicului iubitor de reenacment istoric și celor care vor dori să participe la festival.

1. Ce înseamnă Terra Celtica și când a apărut ca și asociație ?

Terra Celtica este un nume latin și se traduce ca Pământ celtic. Asociația noastră și-a început activitatea în anul 2016 în continuarea asociației Celtica, ce a existat inițial și a fost înființată în 2004.

2. Care sunt preocupările ei și activitățile ei ?

Suntem un grup de circa 20 de persoane implicate în mai multe proiecte ce încearcă să reconstituie cât mai autentic o serie de meșteșuguri antice. Dorința noastră este aceea de a aduna oameni și a le face cunoscute cunoștiințele noastre referitoare la epoca istorică La Téne și influența acesteia asupra altor grupuri etnice de-a lungul secolelor. Activitățile noastre includ: experimente privind recreerea meșteșugurilor celtice, precum și diferite aspecte ale ale vieții celților – participând la la evenimente în aer liber, expoziții, workshop-uri, festivaluri istorice și de folk, menținând mereu și adaptând la ultimele noutăți pagina noastră de Facebook – având ca un scop principal un rol educativ, dar și o modalitate vie de comuniune între oameni mânați de aceleași interese.

3. Ne puteți spune câteva lucruri despre membrii asociației, cine sunt ei și cu se ocupă în afara asociației?

Membrii noștri provin de pe întreg teritoriul Poloniei. Unii dintre ei sunt arheologi, alți istorici sau experți culturali. Unii sunt simpli artiști. Mulți dintre noi nu avem o legătură directă cu acest domeniu, dar entuziasmul și dorința de a cunoaște civilizația și cultura La Téne ne-a adunat împreună și ne ajută a înțelege mai bine istoria și ne leagă în dezvoltarea acestui hobiu comun.

4. Ce ne puteți spune despre situația reenactment-ului din Polonia și cât de mare este interesul publicului polonez pentru manifestările de gen?

Sunt multe grupuri de reenactment în Polonia, dar majoritatea se concentrează pe Istoria celui de Al Doilea Război Mondial, Epoca Medievală sau perioada modernă. Sunt doar circa 150 de oameni implicați în reenactment-ul antic. Există o serie de festivaluri de anvergură dar și unele mai mici, evenimente la care luăm parte și unde întâlnim mereu oameni noi și turiști interesați de activitățile noastre. Putem spune că publicul este unul pretențios, dornic mereu să cunoască și să îi fie explicate cât mai clar aspecte referitoare la lumea antică.

5. În final suntem curioși dacă așteptați să ajungeți în Transilvania și să vă întâlniți cu celții de aici.

Cu certitudine, suntem foarte nerabdători să cunoaștem cât mai mulți reenactori din România ți să stabilim noi contacte. Sperăm să întâlnim, oameni ca și noi, dornici să cunoască cât mai multe din tainele antichității, să își îmbunătățească abilitățile lor și acuratețea echipamentelor, bucuroși a schimba informații și povești ,, adevărate,,. Abia așteptăm să vedem frumoasa Transilvaniei și Becleanul.

1 terra celtica 2 terra celtica 3 terra celtica 4 terra celtica

Celtic Transilvania 2016, 22-24 iulie

A treia ediție a Festivalului Celtic Transilvania are loc la Băile Figa în 22-24 iulie sub sloganul ”Reconstituire istorică, tradiții arhaice, muzică bună, distracție, libertate!”. ”Un eveniment complex, unic în România, și chiar în estul Europei, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică a perioadei celtice cu muzica bună. Un eveniment pentru întregaa familie, de la nepoți la bunici. Ne propunem să ducem în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale vieții celților care între sec. V I. Hr. – IV D. Hr. au trăit în imediata apropiere a orașului nostru”, anunță organizatorii.

Vineri 22 iulie este seară de tradiții, folk, folclor și metal: Teatrul Nescris din Șanț, Mădălina Ancuța Mârza, Vasile Soporan și Taraful de la Frata, rapsodul Nicolae Pițiș, declarat de UNESCO ”tezaur uman viu” (apare pe coloana sonoră a celebrului film ”Pintea”) și ucenica sa Maria Casandra Hausi, Andrew McGuiness & John Trevor, trupa Arhaic, Ad-Hoc, Dirty Shirt.

Sâmbătă 23 iulie spectatorii vor asista la ”Noaptea barbarilor”: New Proscenium, Ethernus, E-an-na, Halmyris, Ashaena, God, Bucovina.

Duminică 24 iulie va fi ”Irish Night”: ”Brian Moloney, Little Routes, Mist, Richie Healy, Andrew McGuiness & John Trevor, Selfish Murphy.

Vă vor purta prin antichitate alături de celți, daci și romani trupele de reconstituire istorică Omnis Barbaria, Virtus Antiqua, Geto-Dacii din Moldova, Terra Taurina din Italia, Terra Celtica din Polonia, Asociația Amicii Muzeului din Zalău. Câteva din artefactele celtice descoperite în Transilvania vor fi expuse sub formă de replici identice aflate în dotarea trupelor de reconstituire istorică, în special în recuzita celor de la Omnis Barbaria. În cadrul festivalului se va organiza o Tabără a arcașilor, destinată celor care doresc să se inițieze în tirul cu arcul. Aici vor învăța cum se confecționează diverse tipuri de arcuri tradiționale și cum se utilizează.

afis invitati celtic festival 16

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.