(FOTO) Şcoala a început de două săptămâni, dar în 16 localităţi din judeţ elevii învaţă în cămine culturale, în centre de informare turistică şi pe unde au mai putut amenaja primarii câte o sală de clasă. În aceste comune, se lucrează la reabilitarea vechilor localuri cu bani europeni sau de la Guvern prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).
Una dintre aceste comune este Dumitriţa unde şcoala era veche şi distrusă: „Chiar de când am devenit primar (anul 2016 -n.r.) am avut o mare problemă la şcoală. Erau căzute două tavane în două săli de clasă. Le-am recondiţionat cât de cât, dar nu am putut face mare lucru din bugetul primăriei. Dar s-au aprobat proiectele pentru şcoli şi acum le vom pune la punct”, a spus primarul Vasile Uchrenciuc.
În plus, an de an, pompierii îi atrăgeau atenţia că nu pot da aviz de funcţionare pentru o şcoală care are centrala termică în pivniţă, clasele fiind deasupra. Aşa că a cerut bani de la Guvern să o realibiliteze.
„Ni s-a aprobat pentru Şcoala Dumitriţa un proiect pe PNDL în valoare de 300.000 de euro. S-a luat acoperişul jos, s-a refăcut, a fost izolată toată şcoala, s-au dat jos tavanele, s-au făcut grupuri sanitare în interior fiindcă erau doar în curte, foarte vechi. Pentru vechea clădire nu am avut autorizaţie de la ISU pentru că centrala veche era sub şcoală, în pivniţă, şi am făcut o altă clădire lipită de şcoală ca să primim aviz şi să putem funcţiona corespunzător. Lucrările sunt într-un stadiu avansat şi sperăm ca, în două, trei luni, să ne-o predea la cheie. Din păcate, lucrările au început foarte târziu, a durat licitaţia cam trei luni, dar în final a câştigat o firmă de care sunt foarte mulţumit. E o firmă cu 50-60 de oameni şi sunt mulţumit de ritmul în care lucrează”, a spus primarul din Dumitriţa.
Între timp, copiii învaţă în Centrul de Informare Turistică, în sala de şedinţe a Primăriei şi în cabinetul medical de la Ragla. „Li se asigură încălzire, condiţiile sunt foarte bune. Cei care învaţă în Primărie sunt foarte cuminţi, le mai fac ziua, în pauză, câte o vizită. Intrarea în Primărie e prin faţă, ei intră prin spate. Pot ieşi în pauză în curte, nu îi deranjează nimeni şi nici ei nu ne deranjează pe noi”, a spus primarul.
Directorul Şcolii Gimnaziale Dumitriţa, Nicolae Zăpârţan, a declarat pentru Timp Online că atât profesorii, cât şi copiii şi părinţii au înţeles că trebuie să facă acest sacrificiu.
„Şcoala trebuia să intre în reabilitare pentru că era în nişte condiţii destul de precare din toate punctele de vedere. Acum avem o şansă datorită domnului primar care a depus acest proiect. Le-am explicat părinţilor situaţia şi cred că au înţeles. Profesorii nu au probleme fiindcă locaţiile sunt apropiate, pot merge în pauză dintr-o parte în alta. Cursuri nu am făcut deocamdată şi după-amiaza, dar vom face fiindcă, începând din octombrie, la Dumitriţa se va derula proiectul Viitorul începe cu noi cu foarte multe lucruri bune. Pe lângă masa de prânz care va fi dată acestor elevi, va fi şi şcoala după şcoală, iar în final, cu un aport al Primăriei, vom avea un teren sintetic la Şcoala Budacu de Sus, acoperit, cu balon, cu încălzire şi aer condiţionat. Pentru mine este foarte important acest lucru fiindcă am suferit ani de zile neavând condiţii să facem orele de educaţie fizică şi sport”, a spus Nicolae Zăpârţan.
Potrivit ISJ, şantiere mai sunt la Budacu de Sus, Reteag, Ocniţa, Şieu Odorhei, Ilva Mică, Sita, Nimigea, Bozieş, Parva, grădiniţa din Rebra, Feldru, Figa şi Crainimăt.
Cred că s-au uitat câteva locuri, unde nu sunt suficiente săli de clasă şi cursurile se desfăşoară în două schimburi. Poate în anul Centenarului se va reuşi să înceapă lucrările de reabilitare şi să se readucă în stare normală o şcoală, care s-a construit în anul 1923 şi alta din 1906, care se află într-o stare de ruină şi se va putea utiliza pentru destinaţia iniţială, eliminându-se situaţia neplăcută a lipsei spaţiului, în care se găseşte şcoala din această localitate.